Συνέντευξη Θανάση Θεοχαρόπουλου στον ρ/σ «Στο κόκκινο 105,5»

Στο ραδιόφωνο «στο κόκκινο 105,5» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

 Για τα 7 χρόνια από θάνατο Μιχάλη Παπαγιαννάκη

Η απουσία του Μιχάλη Παπαγιαννάκη σε αυτές τις συνθήκες είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ήταν ένας άνθρωπος χωρίς ιδεοληψίες και μακριά από τις βεβαιότητες του παρελθόντος. Ήταν ένας αριστερός ρεαλιστής, ευρωπαϊστής και οραματιστής ταυτόχρονα, που λείπει σήμερα από την αριστερά και την χώρα.

Για συμφωνία στο Eurogroup

Έπρεπε να υπάρξει συμφωνία από τον Οκτώβριο και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως αν είχε γίνει τότε, θα ήταν καλύτερη, δεν θα είχε αυτά τα επώδυνα μέτρα. Η καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση έφτασε την χώρα σε δεινή διαπραγματευτική θέση. Το ΔΝΤ κέρδισε τα δυσβάσταχτα μέτρα, οι Ευρωπαίοι τη μη απομείωση του χρέους, ενώ η Ελλάδα έχασε και στα δύο, και δεν έχουμε αναδιάρθρωση του χρέους και έχουμε δυσβάσταχτα μέτρα. Από την άλλη, είναι αδιανόητο και προσβλητικό για το ελληνικό κοινοβούλιο το ότι χρειάζεται να αλλάξουν μέτρα που έχουν ψηφιστεί για αποκρατικοποιήσεις, δάνεια και ασφαλιστικό, όπως προέκυψε από την πρόσφατη συμφωνία.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,  με προοδευτικό πρόσημο, όπως η διασύνδεση ταμειακών μηχανών, η καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων. Αυτά φέρνουν άμεσα έσοδα και πατάσσουν την διαφθορά, φοροδιαφυγή κ.α. Μεταρρυθμίσεις όχι μόνο για τους από κάτω αλλά και για τους από πάνω.

Για προσφυγικό και για την χθεσινή συνάντηση με Μουζάλα

Ό,τι έγινε στην Ειδομένη αυτές τις μέρες, έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα, όπως το ίδιο πρέπει να γίνει και στο Ελληνικό. Η δέσμευση του κ. Μουζάλα είναι ότι το Ελληνικό θα αδειάσει μέχρι τις 15 Ιουνίου. Επίσης, τόνισα στον κ. Μουζάλα την ανάγκη διεύρυνσης της κατανομής των προσφύγων στις δομές, καθώς μέχρι σήμερα μεταφέρονται μόνο σε δομές της Μακεδονίας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος αντί να ψηφίζει αντισυνταγματικές και εγκληματικές διατάξεις όπως ο ίδιος δηλώνει να φροντίσει να δώσει τα ανενεργά στρατόπεδα που είναι σε ικανοποιητική κατάσταση, σε όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρχει η άμεση αποκατάσταση των προσφύγων στις δομές.

Όσον αφορά στην παροχή ασύλου στα νησιά, χρειάζεται ενίσχυση από την Ε.Ε. στις δομές, καθώς είναι θέμα που αφορά και την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα. Επίσης πρέπει οι ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες παροχής ασύλου. Σχετικά δε με το «παζάρι» της Τουρκίας με την Ε.Ε, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Αν δεν τηρηθεί, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα.

Για την κεντροαριστερά

Έχουμε προχωρήσει σε αυτό που δεσμευτήκαμε από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην προγραμματική συνδιάσκεψη των συμμετεχόντων κομμάτων και κινήσεων, ανασυγκροτώντας προγραμματικά τον χώρο, με προγραμματικές θέσεις σε όλους τους τομείς της πολιτικής και μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά τις συζητήσεις με άλλα κόμματα και κινήσεις της κεντροαριστεράς, συνεχίζονται κανονικά και αποφασίστηκε από την Επιτροπή Διαλόγου (συμμετέχουν εκπρόσωποι από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, άλλα κόμματα, κινήσεις) να υπάρχει εκδήλωση στις 6 Ιουνίου για το πολιτικό σύστημα. Στόχος της Επιτροπής είναι να υπάρχει κοινό πόρισμα τέλη Ιουνίου που θα αποτελέσει βάση για τις περαιτέρω συγκλίσεις. Στόχος ο κεντροαριστερός, προοδευτικός, μεταρρυθμιστικός φορέας. Τα κόμματα μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτή την διαδικασία. Ό,τι έχουμε πετύχει, πρέπει να το βελτιώσουμε. Χρειάζεται και να ενωθούμε και να πολλαπλασιαστούμε, έτσι ώστε να υπάρξει εναλλακτική προοδευτική λύση για τον τόπο. Στην πορεία αυτή, πρέπει να αφεθούν στην άκρη κομματικές περιχαρακώσεις, παραγοντισμοί και κομματικοί εγωισμοί. Τα πολλά «εγώ» έχουν ταλαιπωρήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει η μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος.

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Γιορτή της μαμάς – μπαμπά από την Φιλόπτωχο Αλεξάνδρειας
Επόμενο άρθροΚιλκίς: Συνολικά 3820 πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη κατά την 3ήμερη επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης. Άδειασε τελείως ο πρόχειρος καταυλισμός