Στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι΄

 Τις τελευταίες μέρες ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι΄ επισκέπτεται την Ελλάδα. Η εκκλησία Αντιοχείας βρίσκεται υπό σκληρά δοκιμασία εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στην Συρία. Ο Μακαριότατος Πατριάρχης επισκέπτεται διάφορες περιοχές της Ελλάδας και γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό και αγάπη.

antioxeias-785
Ο Πατριάρχης τῆς Μεγάλης Θεουπόλεως Ἀντιοχείας, Συρίας, Ἀραβίας, Κιλικίας, Ἰβηρίας τε καί Μεσοποταμίας καί πάσης Ἀνατολῆς.

Έτσι μετά από την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι΄, ζήτησε από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας, Καμπανίας και Ναούσης κ.κ. Παντελεήμονα, να επισκεφθεί την Τρίτη 4 Νοεμβρίου την Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στον Λουτρό. Στην Ι.Μ της Αγίας Κυριακής φιλοξενούνται Μοναχές από την Ιερά Μητρόπολη Χαλεπίου Συρίας, οι οποίες είναι πνευματικά τέκνα του αγνοούμενου ένεκεν απαγωγής Μητροπολίτου Χαλεπίου κ. Παύλου, κατά σάρκα αδερφού του Πατριάρχου Αντιοχείας.

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου και ώρα 11κ30 π.μ. Θα γίνει η υποδοχή του Μακαριότατου Πατριάρχου  Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη Ι΄  στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο χωριό Λουτρό. Όλοι πρέπει να δείξουμε την αγάπη μας και την συμπαράστασή μας προς τον Άξιο Πατριάρχη Αντιοχείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανώτατο παράσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στον Πατριάρχη Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας και Μεσοποταμίας, Ιωάννη, τον οποίον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους μητροπολίτες που τον συνόδευαν.

im-ag-kyriaki
Η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στον Λουτρό Ημαθίας.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2012 εξελέγη Πατριάρχης Αντιοχείας και στην πρώτη ομιλία, μετά την εκλογή του, ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης έδειξε ότι έχει πλήρη αντίληψη της κατάστασης στη Συρία. Χαρακτήρισε τη νέα διακονία του Σταυρό και εξέφρασε την Πίστη, ότι θα ακολουθήσει η Ανάσταση. Τόνισε ακόμη ότι οι Χριστιανοί στη Συρία είναι γηγενείς, πως αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της και ότι θα μείνουν σ’ αυτήν, γιατί την αισθάνονται και δική τους. Για τον εμφύλιο στη Συρία σημείωσε: ” Μοιραζόμαστε το ίδιο πεπρωμένο με τους αδελφούς μας μουσουλμάνους και θα εργασθούμε μαζί τους και με τους Χριστιανούς των άλλων δογμάτων για το καλό της χώρας”.

Ακολουθούν πληροφορίες από την Βικιπαίδεια:

Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι΄

Ο Ιωάννης Ι΄ Γιαζίγκι (Συρία, 1955) είναι ο εκατοστός εβδομηκοστός πρώτος Πατριάρχης Αντιοχείας, ο τρίτος κατά σειράν Πρεσβείων των Ορθοδόξων Πατριαρχών, αμέσως μετά τούς Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας. (Πλήρης τίτλος: Πατριάρχης τῆς Μεγάλης Θεουπόλεως Ἀντιοχείας, Συρίας, Ἀραβίας, Κιλικίας, Ἰβηρίας τε καί Μεσοποταμίας καί πάσης Ἀνατολῆς.)

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Ιωάννης Γιαζίγκι, γεννήθηκε στη Συρία το 1955. Είναι αδερφός του Μητροπολίτου Βερροίας και Αλεξανδρέττας Παύλου. Το 1978 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ.

Το 1979 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1982 πρεσβύτερος. Μετά την αποφοίτησή του από τη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμπάντ συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής και διδακτορικό στη Λειτουργική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Το Μυστήριο της Βαπτίσεως: Ιστορική, Θεολογική και Λειτουργική μελέτη». Από το 1981 μέχρι και το 2008 διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ.

Στις 24 Ιανουαρίου 1995 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Πύργου (Χοσν).

Στις 17 Ιουνίου 2008 εξελέγη Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρώας Ευρώπης. Στις 19 Αυγούστου 2010 ονομάστηκε Μητροπολίτης Ευρώπης, της Μητροπόλεως Δυτικής και Κεντρώας Ευρώπης μετονομασθείσης σε «Ευρώπης».

Είναι από το 2002 Κοσμήτορας της Μπελεμεντίου Θεολογικής Σχολής του Λιβάνου.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2012 εξελέγη Πατριάρχης Αντιοχείας.

Προηγούμενο άρθροΈρευνα: Ο βήχας περνάει και χωρίς σιρόπι!
Επόμενο άρθροΝέοι συμμαζεύουν το γήπεδο Πλατέος με εθελοντική εργασία!