της Κατερίνας Παπαποστόλου
Μια σημαντική δράση εγκαινιάζει μια ομάδα νέων ανθρώπων με εμπνεύστρια την εκπαιδευτικό Παπαποστόλου Κατερίνα, και ξεκινάει άμεσα ενημερώσεις ζωοφιλίας σε σχολεία, ιδρύματα και οργανισμούς με ένα καινούριο εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα με την ονομασία «Ζωο….φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης». Στόχος ζωής να ενημερωθούν όσοι περισσότεροι μαθητές γίνεται, να εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και να «ταξιδέψει» σε όλη την Ελλάδα. Ένας αγώνας πλάι σε όλες τις παιδικές ευαίσθητες ψυχές για να τους πείσουν να είναι η Νέα Γενιά που θα αναλάβει να δώσει ένα τέλος σε όλα τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος των ζώων. Παρακάτω παραθέτουμε την επιστολή που έστειλε η ομάδα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.
“Με μεγάλη συγκίνηση και χαρά σας καλωσορίζουμε στη νέα μας δραστηριότητα, στην ομάδα Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων), την οποία εδώ και πολύ καιρό προετοιμάζουμε, ενώ το υλικό της συγκεντρώνεται και συνεχώς εμπλουτίζεται από το 2004!!
Η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους πολλών ειδικοτήτων(εκπαιδευτικούς, συμπεριφοριστές- εκπαιδευτές σκύλων, θεατρολόγους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτες, διατροφολόγους, εικαστικούς), που σιγά σιγά θα αρχίσουμε να τους παρουσιάζουμε. Άνθρωποι που εντελώς εθελοντικά αποφάσισαν να προσφέρουν τις γνώσεις τους πάνω στην ευεργετική σχέση των ανθρώπων με τα ζώα και με μεγάλη διάθεση να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και σε όλες τις ευπαθείς ομάδες. Το πρόγραμμα μας ονομάζεται «Ζωο…φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης», πρόκειται για μια διαδραστική και πολυπολιτισμική παρουσίαση μαθημάτων ζωοφιλίας για όλες τις σχολικές βαθμίδες και σε λίγο καιρό δημόσια θα το παρουσιάσουμε, οργανώνοντας παράλληλα ένα σεμινάριο πάνω στην από αρχαιοτάτων χρόνων σχέση του ανθρώπου με τα ζώα.
Η δράση της ομάδας μας ξεκινάει στις 28 Ιανουαρίου, όπου θα λάβει χώρα και η πρώτη ενημέρωση ζωοφιλίας στο Λύκειο της Αξιούπολης στο Κιλκίς σε ένα πρόγραμμα κακοποίησης που έχουν αναλάβει και θα συνεχίσει και για όλη τη σχολική χρονιά φέτος σε πολλά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αλεξάνδρειας αλλά και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι το πρόγραμμα ζωοφιλικών ενημερώσεων να «ταξιδεύει» σε όλη την Ελλάδα και σε όσα σχολεία, ιδρύματα και οργανισμούς μας καλούν, αλλά και σύντομα θα σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας για να ζητήσουμε την έγκρισή του. Ως ομάδα σε κάθε μας ενημέρωση, θα συνεργαζόμαστε με όσες ζωοφιλικές οργανώσεις και όσους αποκλειστικά θετικούς εκπαιδευτές- συμπεριφοριστές σκύλων το επιθυμούν, για να γίνουμε όλοι μαζί μια «γερή αλυσίδα» σε έναν αγώνα που ως στόχο έχει τη διαμόρφωση ισορροπημένων από μικρή ηλικία κηδεμόνων σκύλων και κατά συνέπεια και ισορροπημένων και ευτυχισμένων σκύλων αργότερα. Στην πρώτη μας ενημέρωση στις 28.1 θα συνεργαστούμε με τη «Μέριμνα Αδέσποτων Ζώων Κουφαλίων» και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό.
Με γνώμονα το τεράστιο κενό που υπάρχει στην ελληνική παιδεία, όσον αφορά την προώθηση της φιλοζωικής και περιβαλλοντικής κουλτούρας στα παιδιά στα σχολεία αλλά και κατ’ επέκταση στους γονείς στο σπίτι, αποφασίσαμε να προτείνουμε λύσεις για τη δημιουργία μιας βάσης για την ανάπτυξη του ζωοφιλικού αισθήματος όλων όσων εμπλέκονται σ’ αυτή τη σχέση. Ο σεβασμός στη φύση και σε όλα τα έμψυχα όντα άλλωστε, είναι κάτι που μεταφέρεται τόσο από τους γονείς, όσο και από τους δασκάλους, αλλά και από το φιλικό περιβάλλον. Αν λάβουμε δε υπόψιν την ανεπαρκή ως μηδενική φιλοζωική κουλτούρα των περισσοτέρων Ελλήνων, το σχολείο θεωρούμε ότι αναμφισβήτητα μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στο κτίσιμο μιας ζωόφιλης συνείδησης και κουλτούρας σε όλους τους μελλοντικούς πολίτες. Και όλα αυτά στα σχολεία μιας χώρας που δυστυχώς πολλές φορές έρχεται στο προσκήνιο με ανατριχιαστικά γεγονότα βάρβαρης κακοποίησης του ζωικού βασιλείου από δράστες που συχνά είναι μαθητές Δημοτικών σχολείων. Ενώ, παράλληλα, κατέχει χρόνια τώρα την πρώτη θέση όσον αφορά τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης πολλών ιδιόκτητων ζώων. Όλα αυτά λοιπόν, επιβάλλουν να ενισχυθούν οι μηχανισμοί πρόληψης, αφού τα μέτρα της καταστολής στην Ελλάδα είναι παντελώς ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.
Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 18 του Ν.4039/2012 το μάθημα της φιλοζωίας προβλέπεται να εισαχθεί στα σχολεία, όμως δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν υπάρχει και κανένα φιλοζωικό πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή να «τρέχει» στα σχολεία. Όλα αυτά τα κενά στην ελληνική παιδεία, στοχεύουμε να καλύψουμε μέσα από ένα πρόγραμμα διαδραστικών ενημερώσεων σε όλα τα σχολεία μέσα από άρτια επιστημονική γνώση αλλά και ειδικά διαμορφωμένο για τις εξής σχολικές βαθμίδες: Νηπιαγωγείο, Α’- Β’ τάξη, Γ’- Δ’ τάξη, Ε’- ΣΤ΄τάξη, Γυμνάσιο, Λύκειο. Το πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με ειδικά σχεδιασμένες δράσεις όπως, παρουσίαση βίντεο, αφήγηση ιστοριών, παντομίμα, εικαστικούς σχεδιασμούς, θεατρικό παιχνίδι αλλά και φυσική παρουσία εκπαιδευμένου σκύλου, ώστε όλα αυτά μαζί σε συνεργασία να κάνουν πράξη την ευεργετική αλληλεπίδραση των παιδιών με τα κατοικίδια μέσα από ολοκληρωμένες βιωματικές εμπειρίες. Και φυσικά είναι προγράμματα ανάλογα προσαρμοσμένα στις ανάγκες που παρουσιάζει το κάθε σχολείο ή σε σχέση με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προγράμματα που αναλαμβάνει.
Θα θέλαμε ακόμη να προσθέσουμε πως οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων ζωοφιλικών ενημερώσεων στα σχολεία της ομάδας μας, έχουν όλη τη διάθεση να στηρίξουν όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς που θα αποφασίσουν να αναλάβουν εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη συμβίωσή των παιδιών με τα ζώα, αλλά και να ενημερώσουν τους γονείς μέσα από τη διανομή έντυπου υλικού ή ακόμη και με σεμινάρια ζωοφιλίας. Παρά το γεγονός ότι πολύ συχνά μπορεί να ακούσουμε από ορισμένους διευθυντές σχολείων πως μια τέτοια ενημέρωση «τρώει» χρόνο από το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων, ευελπιστούμε να γίνει αντιληπτή η σημασία επισκέψεων στα σχολεία και να διευκολυνθεί, από τέτοιες ομάδες ανθρώπων που εθελοντικά παρέχουν πρόσβαση σε χιλιάδες μαθητές στη γνώση. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στο Alexandriamou.gr και στην πολύ καλή μου συνεργάτιδα και φίλη Έφη Καραγιάννη, που χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισε να μας στηρίξει σε αυτό το νέο μας εγχείρημα και να γίνει χορηγός επικοινωνίας μας, ξοδεύοντας πολύ από τον ελάχιστο ελεύθερό της χρόνο, προκειμένου να ετοιμάσει μαζί μας το καταπληκτικό λογότυπο, τα banner και όλες τις αφίσες. Χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της στο έντυπο υλικό αλλά και στην προώθηση του έργου μας τίποτα δε θα ήταν εφικτό να γίνει, μιας που θα πορευτούμε χωρίς κανέναν οικονομικό πόρο από κανέναν, παρά μόνο από το «πορτοφόλι» μας και από όλους εκείνους που αντιλαμβανόμενοι το έργο μας, θελήσουν να μας στηρίξουν στο έντυπο υλικό της ομάδας μας.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και όλοι μας ζούμε και βρισκόμενοι μπροστά στον κίνδυνο μιας γενικευμένης παρακμής ηθικών αξιών, οδηγός στην παιδεία θα πρέπει να είναι η δημιουργία υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων πολιτών με ανεπτυγμένα και υγιή αντανακλαστικά απέναντι στη φύση και σε όλα τα έμψυχα όντα, αλλά και η ανάπτυξη σεβασμού σε κάθε μορφή ζωής σε όλον τον πλανήτη. Με σύνθημα «Όταν μετρούσα τι μπορώ, η Γη δε με χωρούσε…..», εγκαινιάζουμε σήμερα μια «σχέση» ζωής με όλα τα μέλη της ομάδας, με όραμα και στόχο να φέρουμε «ζωή» σε όλες εκείνες τις κοιμισμένες συνειδήσεις. Προχωράμε να κάνουμε όλων των έμψυχων όντων τις «Ζω.Ε.Σ» πλήρεις συναισθημάτων και ευτυχισμένες…..»
Με εκτίμηση,
Παπαποστόλου Κατερίνα Εκπαιδευτικός & Υπεύθυνη Ομάδας Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων)