Σημεία απαντήσεων της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Μανταλένας Παπαδοπούλου στην ΕΡΤ

 

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ «ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ» ΤΗΣ ΕΡΤ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΔΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ. ΔΑΡΡΑ

 «Θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ξεκινά η συζήτηση για το χρέος. Υποκριτική η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

 Για το αν θα βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού:

Θα μπορέσουμε να βγούμε από τον σημερινό φαύλο κύκλο, αλλά δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, γιατί θαύματα δεν γίνονται. Ο φαύλος κύκλος έχει να κάνει με το γεγονός ότι όσο αυξάνεται η ανεργία, τόσο λιγοστεύουν οι δυνατότητες να πληρωθούν οι συντάξεις. Σχεδόν το διπλάσιο νούμερο από αυτό που χρειάζεται για να καλυφθούν οι συντάξεις καλύπτεται από τον προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για να πληρωθούν τα χρέη που μας φόρτωσαν τα κόμματα που φέσωσαν τον ελληνικό λαό και σήμερα παριστάνουν τους τιμητές. Κάπως πρέπει να βρεθούν τα χρήματα. Από την αξιωματική αντιπολίτευση ζητούν περικοπές δαπανών, αλλά δεν λένε ότι με αυτό εννοούν μειώσεις και στις κύριες συντάξεις.

Η μόνη λύση για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο είναι η ρύθμιση του χρέους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ξεκινά η συζήτηση για το χρέος.

Για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης:

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να κάνουν τους τιμητές εκείνοι που έφεραν τα μνημόνια, καταλήστευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, έστειλαν τη δική μου γενιά, τους νέους ανθρώπους, στο εξωτερικό για να αναζητήσουν εργασία, δημιούργησαν με τις πολιτικές τους ένα απίστευτο κλίμα στη χώρα και εκτόξευσαν την ανεργία σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό επεσήμανε χθες στη Βουλή ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει να προτείνει τίποτα, καμία εναλλακτική ρεαλιστική και ουσιαστική πρόταση παρά μόνο ευχολόγια και να διαστρεβλώνει τα στοιχεία.

Εάν δεν ήμαστε εμείς (η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να μειώσουμε τα μέτρα σε 5,4 δις ευρώ, σήμερα θα συζητούσαμε για εφαρμογή μέτρων 12 δις ευρώ, τα οποία φέρουν την υπογραφή Σαμαρά, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα έγγραφα που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο κ. Καμμένος. Στα μέτρα αυτά των 12 δις με την υπογραφή Σαμαρά περιλαμβάνονταν επιπλέον περικοπές μισθών και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές.

Υπάρχει μια συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 για 86 δις ευρώ πλαφόν. Η κυβέρνηση κατάφερε από τα 25 δις που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να χρησιμοποιήσει μόνο το 1/5, γεγονός που σημαίνει ότι δεν χρειάστηκε να τα εισπράξει κι έτσι δεν θα προστεθούν στο χρέος.

Από τα 86 δις ευρώ τα 54, 1 είναι μνημονιακά χρέη και ακούρευτα ομόλογα των προηγούμενων κυβερνήσεων και τα οποία έληγαν το 2018 και αυτή η κυβέρνηση κατάφερε αντί για το 2018 να τα πληρώσουμε σε 32,5 χρόνια.

Παρά τις όποιες εκτιμήσεις, αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να πάει πέραν του στόχου και αυτό επιτρέπει μια μικρή και συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να πούμε με το κλείσιμο της αξιολόγησης ότι βρισκόμαστε σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Η αίσθηση των πολιτών για την καλυτέρευση της κατάστασής τους σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο θα αρχίσει να φαίνεται έστω με αργούς ρυθμούς από το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς.

 

Προηγούμενο άρθρο«Το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταδικάζει την ελληνική κοινωνία σε ακόμη πιο βαθιά κρίση»
Επόμενο άρθροΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ: Ευχαριστήριο