Σημαντικές παρεμβάσεις από πολιτικούς και επιχειρηματίες στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ

Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποιείται η δεύτερη ημέρα του Βιομηχανικού Συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με θέμα: «Η Ελλάδα πέρα από την κρίση. Ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές».

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, περιγράφοντας τη νέα φάση που μπαίνει η χώρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε ότι «πρέπει να αμβλυνθούν οι όροι της συμφωνίας, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να έχουμε τα ίδια προβλήματα και τα ίδια διλήμματα». Ο Γ. Δραγασάκης έκανε λόγο ότι η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα πολέμου σε καιρό ειρήνης. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην κρητική που ασκείται στην κυβέρνηση για το μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί, τονίζοντας ότι συμμερίζεται αυτές τις επιφυλάξεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως η πολιτική διαμορφώνεται υπό την πίεση της εποπτείας και οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση είναι ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο και όχι ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο ή στο καλό και το καλύτερο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε για παράδειγμα το δίλημμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ή την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Το στοίχημα είναι να φύγουμε από αυτά τα διλήμματα. Ο Γ. Δραγασάκης έκανε λόγο επίσης και για την είσοδο της χώρας σε μια νέα φάση, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι ετοιμάζεται σχέδιο που θα περιλαμβάνει νέα αναπτυξιακά εργαλεία, ενώ επισήμανε ότι θεσμοθετήθηκε το μόνιμο συμβούλιο ανάπτυξης. Επίσης, τόνισε ότι ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας πως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα εκταμιευθούν 9 με 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πολλά θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των προμηθευτών του Δημοσίου.

SEB-οκΣτη συνέχεια, ξεκίνησαν οι συνεδρίες με συμμετοχές διακεκριμένων επιχειρηματιών και μάνατζερ. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, επισήμανε ότι οι τράπεζες γυρίζουν σελίδες. Έχουν επαρκή κεφάλαια, καλύπτουν τις επισφάλειες και έχουν τα κεφάλαια για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη. Εκτιμά ότι ο κίνδυνος του Grexit οδεύει προς το μηδέν και πως οι ευκαιρίες για τη χώρα είναι μπροστά. Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα είναι δύσκολη. «Πρόθεσή μας είναι να αναδιαρθρώσουμε βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να επανακάμψουν. Σε αυτή την προσπάθειά μας, όμως, αντιμετωπίζουμε και τις αντιδράσεις των άλλων επιχειρήσεων, που επιθυμούν να κλείσουν οι ανταγωνιστές τους. Υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Καραμούζης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι υγιείς επιχειρήσεις είναι αυτές που πληρώνουν το κόστος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, επισήμανε ότι το ενεργειακό κόστος, το ύψος των φόρων, το κόστος χρήματος είναι πράγματα που πρέπει να εξομαλυνθούν στην Ελλάδα για να γίνουν επενδύσεις και τόνισε πως η Ελλάδα φαίνεται ότι κάνει μια στροφή στον ρεαλισμό και μάλιστα από μια αριστερή κυβέρνηση.

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκπροσωπώντας την ΕΛΒΑΛ, την Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το παλιό μοντέλο της κατανάλωσης και του υπερδανεισμού έχει τελειώσει, τονίζοντας πως το κράτος πρέπει να γίνει έμπρακτος σύμμαχος της παραγωγής. Σημαντική ήταν η παρέμβαση και της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Ελαΐς-Unilever, Ηρώς Αθανασίου, η οποία -μεταξύ άλλων- είπε πως το περιβάλλον στη χώρα μας, αν μη τι άλλο, δεν θα πρέπει να αποτρέπει τις επενδύσεις.

Ο Ολαφ Μπάμπινετ, Global Location Strategy Leader Deloitte, υποστήριξε ότι «οι Έλληνες μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους. Ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι μόνης της στον κόσμο και πως υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός εντός και εκτός Ευρώπης». Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita, ανέφερε ότι «η αγορά είναι διεθνής, η αγορά είναι για όλους μας, δεν υπάρχει ελληνική αγορά. Οι αγορές είναι ανοικτές και το μόνο που πρέπει να ζητάμε από το κράτος είναι να μη μας δίνει αντικίνητρα. Το να μας βοηθήσει, δεν το αντιλαμβάνομαι.

Δεν θέλω να υποτιμήσω τη σημασία του κράτους, αλλά οι ευθύνες και οι τύχες μας είναι στα χέρια μας.

Η επιχειρηματικότητα είναι η τέχνη του εφικτού. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα και πάνω σ’ αυτή πρέπει να χτίσουμε».

 

Προηγούμενο άρθροΤα ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, συμμετέχουν στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορού Α.με.Α.
Επόμενο άρθροΑθήνα: Στο Μαξίμου ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ