Σαν σήμερα 8 Μαΐου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1606…. Ο τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου, Δημήτριος Β’, παντρεύεται την πολωνή μνηστή του, Μαρίνα, χωρίς εκείνη να βαπτισθεί ορθόδοξη, πυροδοτώντας λαϊκή εξέγερση στη Μόσχα.

1821…. Η μάχη της Γραβιάς. Ομάδα Ελλήνων αγωνιστών, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, στη Γραβιά του Παρνασσού, ανακόπτει την πορεία 8.000 Τούρκων στρατιωτών προς την Άμφισσα.

1886…. Το φαρμακείο Τζάκομπς πουλά το πρώτο μπουκάλι Coca Cola ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση, το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.

1902…. Εκρήγνυται το ηφαίστειο Πελέ στη νήσο Μαρτινίκα. Η πρωτεύουσα, Σεντ Πιέρ, καταστρέφεται ολοκληρωτικά και 30.000 άνθρωποι σκοτώνονται.

1914…. Ιδρύεται η κινηματογραφική εταιρία Paramount Pictures.

1921…. Η Σουηδία καταργεί τη θανατική ποινή.

1980…. O Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 88 ψήφους, έναντι 84 του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο κερκυραίος πολιτικός θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1984…. Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει τη μη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

1989…. Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του πρώην υπουργού, Γιώργου Πέτσου, από την τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”, με έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι του στη Φιλοθέη.

1991…. Η τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη” χτυπά με δύο ρουκέτες, που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας “Siemens”, στο Μαρούσι.

1996…. Στη Νότια Αφρική, με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίνεται το νέο Σύνταγμα της χώρας, που κατοχυρώνει επισήμως πλέον την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

Σαν σήμερα το 1828 γεννήθηκε ο Ερρίκος Ντυνάν, ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1901, το 1884 γεννήθηκε ο Χάρι Τρούμαν, 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ και το 1906 ο ιταλός σκηνοθέτης, Ρομπέρτο Ροσελίνι. Την ίδια μέρα το 1794 εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό ο γάλλος χημικός, Αντουάν Λοράν Λαβουαζιέ, ο «πατέρας» της μοντέρνας χημείας και το 1903 πέθανε ο γάλλος μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, Πολ Γκογκέν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤοποθέτηση του βουλευτή Ημαθίας Χρήστου Αντωνίου στη Βουλή για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο
Επόμενο άρθροΚορυφώνονται σήμερα οι αντιδράσεις κατά του Ασφαλιστικού – Φορολογικού νομοσχεδίου