Σαν σήμερα 7 Μαΐου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

558…. Ο θόλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη καταρρέει από σεισμό. Ο Ιουστινιανός διατάσσει την άμεση ανακατασκευή του.

1832…. Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και τη Βαυαρία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ορίζεται ως ανεξάρτητη κληρονομική μοναρχία με πρώτο μονάρχη τον Όθωνα, γιο του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας.

1895…. Ο ρώσος φυσικός, Αλέξανδρος Ποπόφ, παρουσιάζει στην Αγία Πετρούπολη τον πρώτο ραδιοφωνικό δέκτη.

1915…. 1.198 Βρετανοί χάνουν τη ζωή τους, όταν γερμανικό υποβρύχιο τορπιλίζει το βρετανικό πλοίο “Lusitania”, στις ακτές της Ιρλανδίας.

1945…. Οι Γερμανοί υπογράφουν την παράδοσή τους στο στρατηγείο του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, στην πόλη Ρεμς στη Γαλλία. Ο στρατηγός Αϊζενχάουερ και το συμμαχικό επιτελείο δέχονται την παράδοση άνευ όρων της Βέρμαχτ, και ουσιαστικά της Γερμανίας, που υπέγραψε ο στρατηγός Άλφρεντ Γιόντλ.

1946…. Ιδρύεται στο Τόκιο η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sony.

1953…. Στην Ελλάδα, ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), η οποία τη δεκαετία του 1980 θα μετονομαστεί σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

1973…. Στις ΗΠΑ, η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ τιμάται με το Βραβείο Πούλιτζερ για τις υπηρεσίες της στην υπόθεση Γουοτεργκέιτ.

1975…. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, ανακοινώνει και επισήμως το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.

1977…. Στον 22ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον που διεξάγεται στο Λονδίνο, το “Μάθημα σολφέζ” του Γιώργου Χατζηνάσιου, από τους: Πασχάλη, Μαριάννα Τόλη, Robert Williams και Μπέσσυ Αργυράκη τερματίζει στην 5η θέση με 92 βαθμούς.

1987…. Διοργανώνεται σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ το 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής Νεανίδων, το οποίο ολοκληρώνεται στις 10/5. Είναι η πρώτη τέτοιου επιπέδου διοργάνωση που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην ρυθμική.

1995…. Στη Γαλλία, ο συντηρητικός δήμαρχος του Παρισιού, Ζακ Σιράκ, με ποσοστό 52,7%,  εκλέγεται πρόεδρος, στην τρίτη προσπάθειά του σε προεδρικές εκλογές, θέτοντας τέλος στην 14ετή παρουσία των Σοσιαλιστών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

1996…. Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά η δίκη του Σερβοβόσνιου, Ντούσαν Τάντιτς, για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, το 1992. Πρόκειται για την πρώτη δίκη διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης.

1998…. Η αυτοκινητοβιομηχανία Μερσέντες- Μπενζ εξαγοράζει την Κράισλερ, έναντι 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

1999…. Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ στοχεύει κατά λάθος την πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 υπάλληλοι και να τραυματιστούν 20.

Σαν σήμερα το 1833 γεννήθηκε ο Γιοχάνες Μπραμς, γερμανός μουσουργός, από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού, το 1840 ο ρώσος μουσικοσυνθέτης, Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, το 1892 ο ηγέτης της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας, Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, το 1901 ο αμερικανός ηθοποιός Γκάρι Κούπερ και το 1919 η Εύα Περόν (Εβίτα), σύζυγος του Προέδρου της Αργεντινής, Χουάν Περόν, που παραμένει σύμβολο της χώρας της ακόμα και σήμερα. Την ίδια μέρα το 1825 πέθανε ο Αντόνιο Σαλιέρι, ιταλός συνθέτης, αντίζηλος του Μότσαρτ.

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια : Επιτυχημένη η αποψινή αντιπολεμική εκδήλωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες
Επόμενο άρθροΔιακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές του Δ. Αλεξάνδρειας – Που και πότε