Π. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ερώτηση για τα έργα ΕΣΠΑ (Πατρίδα – Νάουσα)

Π. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: “Έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση τη διάθεση εθνικών πόρων ώστε να ολοκληρωθεί το έργο Πατρίδα – Νάουσα, μετά τη διακοπή της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης;”

Ερώτηση για την πορεία υλοποίησης και χρηματοδότησης, των έργων προτεραιότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013, που ταξινομήθηκαν στην κατηγορία «Σε Κίνδυνο» και δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, μέσα στα οποία συγκαταλέγεται και το έργο κατασκευής του οδικού τμήματος Πατρίδα-Νάουσα, κατέθεσαν, ο Βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, με Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για 14 έργα, τα οποία, σύμφωνα με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, κα Creţu, «εφόσον δεν ολοκληρώθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, οι δαπάνες μετά την ημερομηνία αυτή πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό». Αυτό σημαίνει, ότι για να ολοκληρωθούν τα συγκεκριμένα έργα, πρέπει να χρηματοδοτηθούν εξ’ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους και να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2017, καθώς διαφορετικά, θα πρέπει να επιστραφούν οι δαπανημένοι πόροι.

Στην ερώτηση τους, οι Βουλευτές ζητούν, να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός, ποιος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός που καλείται να καλυφθεί από εθνικούς πόρους για το κλείσιμο των συγκεκριμένων έργων, αν έχει εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση την διάθεση εθνικών πόρων το 2016 για την ολοκλήρωση τους και αν έχει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ένα σχέδιο κλεισίματος των εν λόγω έργων μέχρι τον Μάρτιο 2017 έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος επιστροφής δαπανημένων πόρων.

Σε δήλωση του ο Βουλευτής Ημαθίας αναφέρει:

“Οι καθυστερήσεις και οι παραλείψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν οδηγήσει στη μη ολοκλήρωση συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, με αποτέλεσμα η Χώρα να χάνει ευρωπαϊκά χρήματα αναγκαία για την ανάπτυξη της. Και τώρα αυτά τα χρήματα να καλούνται στην ουσία να τα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες. Μέσα σε αυτά τα 14 έργα που βρίσκονται «Σε κίνδυνο» να μην ολοκληρωθούν είναι και το έργο του οδικού τμήματος Πατρίδα – Νάουσα. Το μείζον θέμα που προκύπτει είναι αν τώρα που διακόπηκε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη διάθεση εθνικών πόρων για το 2016 και αν ναι τι ποσό από τους εθνικούς πόρους θα απαιτηθεί, προσκειμένου να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Θέμα: Πρόοδος υλοποίησης των έργων προτεραιότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013 που ταξινομήθηκαν στην κατηγορία «Σε Κίνδυνο».

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην από 10-12-2015 γραπτή ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την χρηματοδότηση συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, τα οποία εντάχθηκαν σε ένα κατάλογο με 181 «έργα προτεραιότητας» (priority projects) από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα 181 έργα προτεραιότητας διαπιστώθηκε ότι 14 έργα βρίσκονται «σε κίνδυνο» να μην ολοκληρωθούν εντός της περιόδου 2007-2013.

Στην από 21-01-2016 απάντηση της (αρ. E-015655/2015), η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κα Creţu, αναφέρει ότι «στην περίπτωση που τα έργα αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015,[…] οι δαπάνες μετά την ημερομηνία αυτήν πρέπει να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου, η διάθεση εθνικών κεφαλαίων το 2016 για την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων είναι εξαιρετικά σημαντική.»

Ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης των 14 έργων είχε διαπιστωθεί και από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία σε Ειδική έκθεση της και έπειτα από επίσκεψη της σε 7 έργα το Σεπτέμβριο 2015 αναφέρει ότι κανένα από αυτά τα 7 έργα δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου (Report on the fact-finding mission of the Budgetary Control Committee to Greece, Δεκ. 3 2015, σελ 3).

Όπως είναι γνωστό η περίοδος επιλεξιµότητας για την χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει λήξει. Πλέον το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα έργα που δεν ολοκληρωθήκαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2015.

Άλλωστε στην ιστοσελίδα του υπουργείου http://anaptyxi.gov.gr/Priorities.aspx με ενημέρωση Ιανουαρίου 2016, από τα 181 έργα προτεραιότητας παραμένουν 14 στην κατηγορία «Σε κίνδυνο» κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και το υπαρκτό του προβλήματος εκτός εάν, ένα μήνα μετά τη λήξη της επιλεξιμότητας δαπανών, δεν προλάβατε να ενημερώσετε την σχετική βάση δεδομένων.

Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί :

1 Ποιος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός που καλείται να καλυφτεί από εθνικούς πόρους για το κλείσιμο των συγκεκριμένων έργων και αν έχει εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση την διάθεση εθνικών πόρων το 2016 για την ολοκλήρωση τους;

2 Έχει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ένα σχέδιο κλεισίματος των εν λόγω έργων μέχρι τον Μάρτιο 2017 έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος επιστροφής δαπανημένων πόρων;

 

Προηγούμενο άρθροΠρος μαθητές: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αιτήσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές
Επόμενο άρθροAE Αλεξάνδρειας: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ