Προβλήματα από φουζικλάδιο αντιμετωπίζουν μηλοπαραγωγοί στην περιοχή Αλεξάνδρειας Ημαθίας

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί της περιοχής από το φουζικλάδιο, αναφέρεται σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Καραγκιοζόπουλος, ταμίας στον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Αλεξάνδρειας. «Προσπαθούμε να συντάξουμε ένα κείμενο από επιστήμονες ειδικούς φυτοπαθολόγους, το οποίο θα αποσταλεί στον ΕΛΓΑ και θα αναδεικνύει το μέγεθος της ζημίας που ειδικά φέτος έχει προκληθεί λόγω του φουζικλαδίου», τονίζει.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από το φουζικλάδιο;

Στην περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας στην Ημαθία έχουμε περίπου 3.000 στρέμματα καλλιέργειας με μήλα. Από αυτά περίπου το ένα τρίτο (πάνω από 1.000 στρέμματα) έχουν πληγεί από το φουζικλάδι. Μιλάμε για μεγάλη ζημιά (φτάνει σε ποσοστό 100%) την οποία είδε και η ίδια η κ. Παππά, προϊσταμένη του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια. Μάλιστα είχε παρευρεθεί στην πρόσφατη συνάντηση των μηλοπαραγωγών, που πραγματοποίησε ο Σύλλογός μας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Πως αντιμετωπίζεται αυτή η ασθένεια;

Κάθε χρόνο το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς. Όμως φέτος επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του φουζικλαδίου, με συνεχείς βροχές και αυξημένη υγρασία, καθώς και θερμοκρασίες που είναι υψηλές. Είναι άλλωστε καθημερινό το φαινόμενο όλη την ημέρα να επικρατεί καλός καιρός και τις απογευματινές ώρες να βρέχει καταρρακτωδώς, έστω και για 5 λεπτά της ώρας. Οι παραγωγοί ψέκαζαν αλλά αμέσως μετά είχαμε βροχόπτωση και δεν είχαμε καλή εφαρμογή των φυτοφαρμάκων. Η κ. Παππά ανέφερε ότι παρόμοια προβλήματα αλλά μικρότερης έκτασης υπάρχουν και στο Ροδοχώρι της Νάουσας.

Αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ τις ζημιές;

Όχι επειδή οι ζημιές είναι εκτός Κανονισμού αποζημιώσεων. Οι παραγωγοί μπορούν να αποζημιωθούν μόνο μέσα από τα ΠΣΕΑ. Εμείς θα ζητήσουμε στο μέλλον να ενταχθεί το φουζικλάδιο στον Κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Τώρα θέλουμε να αναγνωρίσει ο Οργανισμός ότι φέτος το πρόβλημα οφείλεται στις καιρικές συνθήκες.

Ποιες ενέργειες θα κάνετε από εδώ και πέρα;

Συζητήσαμε με επιστήμονες ειδικούς φυτοπαθολόγους από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αποφασίσαμε τη σύνταξη ενός κειμένου, το οποίο θα αποσταλεί στον ΕΛΓΑ και θα αναδεικνύει το μέγεθος της ζημίας που ειδικά φέτος έχει προκληθεί λόγω του φουζικλαδίου και ότι αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και όχι στην αμέλεια των παραγωγών.

Σε πιο στάδιο βρίσκεται αυτή την εποχή η καλλιέργεια;

Είμαστε στην περίοδο του «αραιώματος». Όμως θα πρέπει να πάρουμε εντολή από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Ημαθίας για να ρίξουμε τους καρπούς από τα δέντρα. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι εκτιμήσεις από τους Γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Δεν έχουν γίνει ακόμη αναγγελίες από τον Οργανισμό για να γίνουν δηλώσεις από τους παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν οι Γεωπόνοι να κάνουν τις εκτιμήσεις ζημιάς. Όλοι οι αρμόδιοι θα πρέπει να δουν το πρόβλημα με τη δέουσα προσοχή γιατί η ζημία που έχει γίνει είναι όντως μεγάλη.

Πηγή: 2wer

Προηγούμενο άρθροΠώς να κόψετε καθημερινά 500 θερμίδες χωρίς κόπο!
Επόμενο άρθροΠιστοποίηση για συλλήψεις μέσω Facebook πήρε η ΕΛ.ΑΣ.