Πολλοί εργαζόμενοι δικαιούνται αύξηση 39 ευρώ τον μήνα και δεν το γνωρίζουν – Οι προϋποθέσεις

Και όμως να και κάτι καλό που δεν κάρφωσαν ( προφανώς το ξέχασαν) οι εντόπιοι  χαφιέδες στους δανειστές για να καταργηθεί.

Προλάβετε λοιπόν πριν το καταργήσουν…

Χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται για την εργασία τους με τον βασικό μισθό αγνοούν ότι δικαιούνται να λαμβάνουν περισσότερα από τα  495€  τον μήνα.

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια (από το 2000) είναι σε ισχύ η νομοθεσία που καθορίζει την ονομαζόμενη Επιδότηση Εργατικής Εισφοράς βάση της οποίας όταν ένας εργαζόμενος αμείβεται με μισθό μεικτά 586€ τον μήνα, αμείβεται δηλαδή με 495€  καθαρά στο χέρι τον μήνα  έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον εργοδότη του να δηλώσει πως υπάγεται στο καθεστώς της Επιδότηση Εργατικής Εισφοράς, με αποτέλεσμα  το ποσό των 39,09 ευρώ/μήνα που του παρακρατείται να αποδίδεται σε αυτόν.

Κατά συνέπεια ο εργαζόμενος θα έχει μια αύξηση  που αναλογεί σχεδόν σε έναν επιπλέον μισθό το χρόνο, θα λαμβάνει δηλαδή στο χέρι 534€ τον μήνα αντί για 495€ που εισπράττει σήμερα από την εργασία του.

Με βάση το νόμο 2837 του 2000 ποιοι δικαιούνται την επιδότηση

1 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ – ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Για να τύχουν του μέτρου της επιδότησης οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

1.1. Να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για τον κλάδο ΣΥΝΤΑΞΗΣ από παροχή εξαρτημένης εργασίας σε οποιοδήποτε εργοδότη, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

1.2. Προκειμένου για:

– υπαλλήλους, να εργάζονται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, για τουλάχιστον 25 ημέρες εργασίας κατά μήνα, με εξαίρεση τους μήνες πρόσληψης και απόλυσης και να αμείβονται με τον προβλεπόμενο εκάστοτε βασικό μισθό της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., συμπεριλαμβανομένων τυχόν οικογενειακών επιδομάτων και χρόνου προϋπηρεσίας.

-ημερομισθίους, να αμείβονται με το εκάστοτε πλήρες βασικό Ημερομίσθιο του Ανειδίκευτου εργάτη της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., συμπεριλαμβανομένων

τυχόν οικογενειακών επιδομάτων και χρόνου προϋπηρεσίας, ανεξάρτητα από τις ημέρες εργασίας που πραγματοποιούν ανά μήνα.

Εξαιρούνται δηλαδή του μέτρου της Ε.Ε.Ε. οι εργαζόμενοι, οι αποδοχές των οποίων καθορίζονται από Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

  1. ΠΟΣΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

2.1. Το ποσό επιδότησης είναι ίσο με το ποσό, που προκύπτει από το γινόμενο του ποσοστού της εκάστοτε προβλεπόμενης από την νομοθεσία του ΙΚΑ εισφοράς κλάδου Σύνταξης του ασφαλισμένου (σήμερα 6,67%) επί των εκάστοτε αποδοχών της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. αγάμου εργαζόμενου υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτη, νωρίς προϋπηρεσία και οικογενειακά επιδόματα.

Δηλαδή, το ποσό της Ε.Ε.Ε. υπολογίζεται στις βασικές αποδοχές της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα επίδομα που τις προσαυξάνει (προϋπηρεσία, οικογενειακά επιδόματα κλπ.)

Η ανωτέρω εργατική εισφορά δεν παρακρατείται από τον εργοδότη και αποδίδεται απευθείας στους εργαζόμενους, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 της παρούσας.

Ο συντελεστής 6,67%, με βάση τον οποίο υπολογίζεται η επιδότηση της εργατικής εισφοράς παραμένει σταθερός ανεξάρτητα του κλάδου ασφάλισης (ΙΚΑ-ΜΙΚΤΑ, ΙΚΑ ΜΙΚΤΑ-ΤΕΑΜ, ΙΚΑ ΒΑΡΕΑ, ΙΚΑ ΒΑΡΕΑ -ΤΕΑΜ, κλπ.) των εργαζομένων.

Προηγούμενο άρθροΥπηρεσίες καθαριότητας ΟΤΑ και δημοσίου: Παράταση συμβάσεων εργαζομένων για ένα χρόνο
Επόμενο άρθροΕμπλουτισμός ηλεκτρονικής εφαρμογής για την χρήση γεωργικών φαρμάκων