Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού; Περικοπές στις πρόωρες συντάξεις!

Οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ίσως για κάποιο διάστημα πάνε πίσω σε σχέση με τη διαπραγμάτευση ωστόσο οι δανειστές έκαναν ξεκάθαρο ότι από τώρα απαιτούν να δωθεί από την Αθήνα ένα σαφές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα υπάρξουν οι απαιτούμενες αλλαγές ειδικά σε ότι αφορά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Έτσι όλα δείχνουν ότι άμεσα έρχονται παρεμβάσεις που θα έχουν δύο σκέλη.

Από τις αρχές του 2016, σε επτά μήνες από τώρα δηλαδή θα μπουν μπροστά τα νέα μέτρα που ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση για τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Τα αντικίνητρα δεν θα είναι άλλα από αύξηση των οικονομικών κυρώσεων για όσους αποχωρούν πρόωρα με αύξηση του πέναλτι που είναι 4,5% ή 6% για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης ανάλογα με το ταμείο.

Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει την υποχρεωτική αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους με αύξηση από 6 ως και 12 μήνες ανά έτος που θα παρέρχεται.

Όλα δείχνουν ότι περίπου 100.000 άτομα που έχουν μεν θεμελιώσει δικαίωμα λόγω ετών ασφάλισης αλλά δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το ηλικιακό όριο θα είναι και οι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού.

Πρόκειται ουσιαστικά για μητέρες ανηλίκων παιδιών, δημοσίους υπαλλήλους που κατοχύρωναν δικαίωμα με 25ετία, αλλά και κάποιους από τους παλιούς εργαζόμενους με ασφάλιση πριν το 1983.

Μας έχουν γυρίσει πίσω στην αρχή της διαπραγμάτευσης, ζητούν αύξηση όλων των ορίων στα 62 έτη για πρόωρη συνταξιοδότηση και στα 67 έτη για όλους από 1/1/2016 είπε μιλώντας στο πρωινό ΑΝΤ1 ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς.

Αυτό θα σημάνει ότι περίπου 300.000 ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα θα σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους και θα προκληθεί πανικός στα Ταμεία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανιάς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν η κατώτερη σύνταξη να είναι ανάλογη των ετών και των εισφορών και όχι στα 480 ευρώ που είναι σήμερα. Ουσιαστικά απαιτούν την κατάργηση του κατώτατου ορίου και ο κάθε συνταξιούχος να λαμβάνει σύνταξη ανάλογη των ασφαλιστικών του εισφορών.

Tromaktiko

Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών εβδομάδων στη Βουλή. Σε αυτό περιλαμβάνονται πέντε νέα μέτρα, τα οποία δεν αφορούν στη διαπραγμάτευση που γίνεται με τους δανειστές και τα οποία σχετίζονται με την απλούστευση της πιστοποίησης της αναπηρίας, τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, τον συμψηφισμό χρεών – σύνταξης στον ΟΑΕΕ, τους ελέγχους κατά της εισφοροδιαφυγής και στην επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερηλίκους.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί έναν νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ο οποίος θα φέρει μειώσεις 3% έως 5%.

Το μέτρο αυτό αφορά όσους συνταξιούχους έχουν αιτηθεί εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα και οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 55.000.

Αντίθετα, όσοι συνταξιούχοι έχουν αιτηθεί εφάπαξ πριν από τις 31 Αυγούστου 2013 θα το πάρουν με βάση τον έως τώρα ισχύοντα τύπο. Με τον νέο μαθηματικό τύπο θα υπολογιστούν τα εφάπαξ των συνταξιούχων που υπέβαλαν αιτήσεις μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013.

Για τους παλαιότερους, που υπολείπονται από την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31/8/2013, ξεμπλοκάρει επίσης το σύστημα μετά την καθυστέρηση που σημειώθηκε λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Έτσι αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει η καταβολή του εφάπαξ σε 1.000 συνταξιούχους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίου θα ακολουθήσει η καταβολή άλλων 1.600 εφάπαξ. Ο μέσος όρος των εφάπαξ που θα καταβληθούν ανέρχεται σε 28.500 ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο Εργασίας σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών έχει αποφασίσει να αυξήσει το ποσό των χρεών (από τις 20.000 στις 25.000 ευρώ) το οποίο μπορεί να παρακρατηθεί από τη μελλοντική σύνταξη του οφειλέτη του ΟΑΕΕ. Η νομοθετική ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους χρωστούν συνολικά μέχρι 25.000 ευρώ να βγουν στη σύνταξη συμψηφίζοντας την οφειλή τους σε 40 ή και περισσότερους μήνες.

Τέλος, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρξει διάταξη για την επαναχορήγηση της σύνταξης των 360 ευρώ, η οποία σταμάτησε να χορηγείται με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου από την 1-1-2013.

Τη σύνταξη αυτή λάμβαναν 42.000 υπερήλικοι, κυρίως παλιννοστούντες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ομογενείς από την Αλβανία, από την Κωνσταντινούπολη και έλληνες οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό που επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Madata.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση της βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου με τον υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στο νομό μας.
Επόμενο άρθροΒάσεις 2015: Κάθετη πτώση σε Νομική, Πολυτεχνείο και Ιατρική