Παρουσία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Πυροβολικού

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση, παρέστη στον εορτασμό της Προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο Αττικής.

kam1

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού,

Κύριοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων,

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Κυρία Πρέσβη,

Αγαπητοί Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες,

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στη Σχολή Πυροβολικού, για να εορτάσουμε μαζί με θρησκευτική ευλάβεια και εθνική υπερηφάνεια τη μνήμη, της Προστάτιδος του Όπλου του Πυροβολικού, Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας.

Μιας εορτής που είναι παράλληλα ημέρα μνήμης και τιμής για τους αθάνατους ήρωες μας, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας μας. Πράξεις ηρώων που μας δείχνουν το δρόμο του καθήκοντος.

Κάθε έπος της ιστορίας μας αποτελεί και έπος του πυροβολικού. Σε όλους τους αγώνες του Έθνους, το πυροβολικό με την ένδοξη πορεία του κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στη συνείδηση των Ελλήνων. Ο βρυχηθμός των πυροβόλων υπήρξε πάντοτε αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου σε κάθε επίπεδο. Ακόμη περισσότερο σήμερα αισθανόμαστε την ανάγκη το όπλο αυτό να «βροντοφωνεί» σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικρατείας μας, ως ρητή διαβεβαίωση ότι τα κανόνια βρίσκονται στα χέρια αξίων χειριστών. Όπως η Θεία Δίκη που με μορφή κεραυνού κατέκαψε το δήμιο – πατέρα της Αγίας, έτσι και το Πυροβολικό μας τιμωρεί τους εχθρούς της πατρίδας μας στο πεδίο της μάχης.

Η σύνδεση αυτή του ενδόξου παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον του Πυροβολικού μας είναι περισσότερο από εμφανής, καθώς εσείς οι σύγχρονοι Πυροβολητές συνεχίζετε μεθοδικά και επάξια το έργο τους, αποτελώντας τους θεματοφύλακες και τους συνεχιστές της ιστορικής παράδοσης του Όπλου, διατηρώντας το πυροβολικό κύριο συντελεστή ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Σεις είστε αυτοί, στους οποίους η πατρίδα, εμπιστεύεται παραδοσιακά, και τα σύγχρονα οπλικά μέσα, τα οποία με την ακρίβεια, με τον όγκο και την ισχύ πυρός, αυξάνουν κατακόρυφα τη μαχητική ισχύ του Στρατού μας στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, επιδρούν καταλυτικά στην ψυχολογία του μαχητή, φίλιου και εχθρού και οδηγούν στη νίκη.

Αναφέρομαι πρωτίστως στο ανθρώπινο στοιχείο, διότι όπως έχει καταδείξει περίτρανα η ιστορία μας, το πυροβολικό διέπρεψε στους αγώνες του Έθνους, όχι με τα τελειότερα ή τα πλέον σύγχρονα όπλα, αλλά με Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και οπλίτες που ξεχώριζαν για την άριστη στρατιωτική και επιστημονική γνώση του αντικειμένου τους. Στελέχη και κληρωτοί που τιμούσαν στο έπακρο το εμβληματικό απόφθεγμα των πυροβολητών, «Ισχύς δια της Γνώσεως».

Τούτο ισχύει και σήμερα, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας. Ισχύει για το σύνολο των Ενόπλων μας Δυνάμεων και αποτελεί την πλέον αδιάψευστη απόδειξη ότι η πατρίδα παραμένει όρθια και αξιοπρεπής, καθώς διαθέτει ένα αμυντικό σύστημα ισχυρό και αξιόπιστο. Διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις, που αναγνωρίζονται και τιμώνται από συμμάχους και εταίρους, που αποτελούν ισχυρό βραχίονα της αποτροπής και εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας.

Αναγνωρίζω ότι σε αυτή την κρίσιμη, εθνικά, συγκυρία, κρατάτε τη σημαία ψηλά. Το σύνολο του προσωπικού, σε όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες και σε κάθε εσχατιά της ελληνικής γης, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο δίνει τον καλύτερο του εαυτό για την Πατρίδα, μια προσφορά που σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε όλοι.

Ένδοξοι πυροβολητές,

Σήμερα γιορτάζει το πυροβολικό μας και την επίσημη αυτή στιγμή ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μας στηριζόμενοι στα πανάρχαια ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Σας καλώ,

Να συνεχίσετε με υπευθυνότητα και υψηλό φρόνημα την περαιτέρω αύξηση της ισχύος του πυροβολικού μας,

Να αποδεικνύετε περίτρανα ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Έλληνα πυροβολητή μένουν αναλλοίωτα διαχρονικά, με το ζήλο σας και την πίστη σας στις παραδόσεις και στις στρατιωτικές αρετές.

Να μου επιτρέψετε να σας συγχαρώ για τη σημερινή εορτή και να σας προτρέψω να συνεχίσετε το έργο σας, μνήμονες της ιστορικής παρακαταθήκης, των αγώνων και των θυσιών των πυροβολητών προκατόχων σας.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά.

Η Αγία Βαρβάρα να παραστέκει πάντα στα πυροβόλα σας και να χαρίζει υγεία και δύναμη σε εσάς και τις οικογένειές σας».

kam5kam2kam4kam8kam7kam6

 

 

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία ΕΦΕΤ και Αρτοποιών Ελλάδας για τη μείωση του αλατιού στο ψωμί
Επόμενο άρθροΔηλώσεις Βαγγέλη Αποστόλου μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των αγροτών