Η γενική εκτίμηση υποψηφίων, εκπαιδευτικών και φροντιστών για τα ιδιαίτερα δύσκολα θέματα των φετινών πανελλαδικών επιβεβαιώθηκε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, καθώς τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό.
Αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική, ίσως και κατακόρυφη πτώση των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία και σε περιζήτητες σχολές ακόμα και των αστικών κέντρων.
Βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των βάσεων είναι οι επιδόσεις στα Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής, Μαθηματικά Θετικής/Τεχνολογικής, Φυσική Θετικής/Τεχνολογικής, Βιολογία Θετικής, καθώς είναι τα πρωτεύοντα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για τη μεγάλη πλειοψηφία των σχολών όλων των πεδίων.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ
Για το πεδίο των οικονομικών επιστημών βαρύνουσα σημασία έχει το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, όπου το 53% των γραπτών κινείται από μέτρια έως άριστα (15-20) κάτι που σημαίνει ότι οι βάσεις των οικονομικών σχολών πιθανότατα θα διατηρηθούν σε επίπεδα κοντά με αυτά του 2014.
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ
Ραγδαία ήταν η πτώση των βαθμολογιών στα Αρχαία Ελληνικά, στη Φυσική και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Αποτέλεσμα είναι να αναμένεται πτώση στις σχολές των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, όπως Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνεία.
Δραματική επίσης ήταν η πτώση στη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, μάθημα βαρύτητας για την εισαγωγή στις περιζήτητες Ιατρικές, με αποτέλεσμα να αναμένεται πτώση στις βάσεις του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.
Αναλυτικότερα:
1 Στη Νεοελληνική Γλώσσα, που περιλαμβάνει και την Έκθεση το 59,17% των γραπτών κινείται στην βαθμολογική κλίμακα 10-15, ενώ μόλις το 25% των γραπτών βαθμολογούνται από 15,1 και έως 20.
2 Στα Αρχαία Ελληνικά το 40% των γραπτών κινούνται στη βαθμολογική περιοχή 10-15 και μόλις το 10,6% των γραπτών κινούνται στην κλίμακα 15-20, αλλά το ποσοστό των άριστων γραπτών είναι μόλις 0,95%. Πρόκειται για το μάθημα με την μικρότερη συγκομιδή αρίστων για τις φετινές πανελλαδικές. Η Ιστορία Γενικής Παιδείας είναι για μια ακόμη χρονιά το μάθημα με τη μεγαλύτερη αποτυχία, καθώς οι υποψήφιοι σε ποσοστό 64,98% βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση.
3 Στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης το 39% των γραπτών βρίσκεται κάτω από τη βάση, αλλά ακόμα και από αυτά τα γραπτά που πέρασαν το «ψυχολογικό όριο» του «10», το 37,77% κινείται στην κλίμακα από 10-15, ενώ μόλις το 18,7% αποσπά βαθμό από 15 έως και 18. Στην κλίμακα του «άριστα» (18-20) βρίσκεται μόλις το 4,53% των γραπτών στο μάθημα αυτό.
4 Στη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης που κρίνει την πορεία των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές το 20,05% των γραπτών βρίσκεται στην κλίμακα του «άριστα», ωστόσο υπήρξε μείωση στα γραπτά της μεσαίας και υψηλής βαθμολογικής κλίμακας (15-18), κάτι που πιθανότατα θα συμπιέσει προς τα κάτω τις υπόλοιπες σχολές του πεδίου (Βιολογίες, παραϊατρικά επαγγέλματα).
5 Στη Φυσική Θετικής Κατεύθυνσης το 35,05% των γραπτών βρίσκεται φέτος στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες (15-18), μόλις το 5,18% στο «άριστα» (18-20), ενώ το 47,4% κινείται κάτω από τη βάση.
6 Μεγάλη αποτυχία και βαθμολογίες κάτω από τη βάση διαπιστώνονται και στα γραπτά των υποψηφίων των δυο κύκλων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.
Στα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας δεν περιλαμβάνεται η βαθμολογία των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα θα ανακοινωθεί αργότερα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία εξετάσεων στα μαθήματα αυτά.
Προς Limit Down οι βάσεις
Με σημείο αναφοράς τα στατιστικά στοιχεία των φετινών βαθμολογιών η γενική εκπαιδευτικών και φροντιστών είναι ότι οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων θα κινηθούν πτωτικά και θα πρέπει να συγκριθούν με αυτές του 2013 και σε καμία περίπτωση με αυτές του 2014. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων φέτος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
Η εικόνα ανά πεδίο:
Θεωρητική Κατεύθυνση
Οι δημοφιλείς Νομικές Σχολές, αλλά και οι παραδοσιακά υψηλόβαθμες Φιλολογίες θα οδηγηθούν σε πτώση των βάσεων, σε σύγκριση με το 2014.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η Νομική και οι σχολές Ψυχολογίας θακινηθούν όχι μόνον κάτω από τις περσινές αλλά και χαμηλότερα από τις βάσεις του 2013.
Θετική Κατεύθυνση (3ο αλλά και 2ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία)
Οι λιγότεροι αριστούχοι (18-20) στη θετική κατεύθυνση σε συνδυασμό με τις χαμηλές και χειρότερες από τις αντίστοιχες περσινές στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (βιολογία) ή μαθηματικά – φυσική), με εξαίρεση τη Χημεία συνηγορούν σε πτώση των βάσεων, ακόμα και στις Ιατρικές Σχολές. Αντίστοιχη εκτιμάται ότι θα είναι η πτώση και στις Πολυτεχνικές Σχολές, καθώς πολλοί υποψήφιοι της Θετικής κατευθύνονται σε Σχολές όπως οι
Ηλεκτρολόγοι, οι Πολιτικοί και οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί. Είναι πολύ πιθανό φέτος ακόμα και η Ιατρική Σχολή να μην «σπάσει» το «φράγμα» των 19.000 μορίων στη Αθήνα.
Τεχνολογική Κατεύθυνση (2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Οι αριστούχοι (18-20) στην τεχνολογική κατεύθυνση είναι πολύ λιγότεροι από πέρυσι, ενώ και σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και στη Θετική οι επιδόσεις στα μαθηματικά (πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας)) όπως και στη φυσική (δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας) είναι αποκαρδιωτικές.
Οικονομικές Επιστήμες-5ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο πεδίο των Οικονομικών Σχολών οι βαθμολογίες των υποψηφίων στο βασικό μάθημα βαρύτητας, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας είναι πολύ καλές και σε σχέση με πέρυσι και σε σχέση με το 2013 στην κλίμακα βαθμών 15-20.
Στα μαθηματικά γενικής παιδείας που είναι το δεύτερο μάθημα με αυξημένη βαρύτητα οι υποψήφιοι έχουν γράψει χειρότερα από το 2014, καλύτερα όμως από το 2013. Συνεπώς οι βάσεις θα είναι πιο κάτω από αυτές του 2014 αλλά πιο ψηλά από τις αντίστοιχες προπέρσινες.
Το μηχανογραφικό
Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων σειρά παίρνει το μηχανογραφικό δελτίο, στο οποίο οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων θα καταθέσουν την προτίμηση τους σε ό,τι αφορά τις σχολές που θα ήθελαν να εισαχθούν. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού κλείνει στις 7 Ιουλίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.