Πανδημία εξαφανίζει τις μέλισσες

Μια πανδημία εξαφανίζει τις αποικίες των μελισσών σε παγκόσμιο επίπεδο η οποία οφείλεται στις ανθρώπινες παρεμβάσεις και εξαπλώνεται από τις Ευρωπαϊκές μέλισσες.

Σύμφωνα με μια μελέτη η ασθένεια εξαπλώνεται από τις Ευρωπαϊκές μέλισσες Apis mellifera. Ο ιός των παραμορφωμένων πτερύγων αποδεκατίζει αποικίες μελισσών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, του Berkeley και το Πανεπιστήμιο του Exeter ανακάλυψαν ότι η Ευρωπαϊκή μέλισσα Apis mellifera, είναι η πηγή της καταστροφικής ασθένειας των μελισσών. Επιπλέον, η διασπορά οφείλεται στον άνθρωπο με τη μεταφορά τω κυψελών για συγκομιδή μελιού από την μια περιοχή στην άλλη, με την πώληση μελισσών, αλλά και με την μεταφορά για  επικονίαση των καλλιεργειών.

IMG_5811Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι ο θανάσιμος συνδυασμός πραγματοποιείται όταν το άκαρι Varroa γίνεται φορέας της ασθένειας. Το ακάρι τρώει τις προνύμφες μελισσών και στη συνέχεια, ο ιός παραμορφωμένων πτερύγων ρίχνει το τελικό θανάσιμο πλήγμα. Ο συνδυασμός έχει οδηγήσει στην σημαντική εξάλειψη εκατομμύριων πληθυσμών μελισσών τις τελευταίες δεκαετίες.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι πρόκειται να γίνει παγκόσμια με τους πληθυσμούς των μελισσών στο μέλλον. Η παγκόσμια αυτή πανδημία των μελισσών έχει ήδη μεγάλες επιπτώσεις βιοποικιλότητας και βιοασφάλειας, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία και τις οικονομίες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Lena Wilfert από το Κέντρο Οικολογίας και Διατήρησης του Πανεπιστημίου του Exeter δήλωσε: “Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη είναι η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας εξάπλωσης του δολοφονικού συνδυασμού του ιού παραμόρφωσης των πτερύγων των μελισσών και του βαρόα». Και συνέχισε: Αν η ασθένεια ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, είναι σίγουρο ότι  θα μεταδίδονταν σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στις όμορες χώρες. Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν  ότι οι ανθρωπογενείς μεταφορές των μελισσών είναι υπεύθυνες για την ευρεία μετάδοση της ασθένειας.

Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση των ακάρεων βαρρόα και να ελέγχουν σχολαστικά τις αποικίες μελισσών για εντοπισμό του βαρρόα.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤην επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους
Επόμενο άρθροΑνέκδοτο: Έπαιρνε μια δεύτερη γνώμη…