Πήρε έγκριση το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 4,7 δισ. για την Ελλάδα

Εγκρίθηκε τελικά και  επίσημα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα. Θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. 4,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020

Το ελληνικό ΠΑΑ στοχεύει κυρίως στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας, στη διατήρηση και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων και στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

Οι στόχοι του προγράμματος:

1 Ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

2 Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

3 Διατήρηση και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων

4 Στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές

5 Ενίσχυση στους αγρότες για να καλυφθεί ποσοστό 10,3% των γεωργικών εκτάσεων βάσει συμβάσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

6 Ενίσχυση 12,1% για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων

7 Ενίσχυση 10,7% για τη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους και/ή την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους.

Επίσης προβλέπεται:

1 Στήριξη για επενδύσεις σε αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό τουλάχιστον για 6.300 γεωργικές εκμεταλλεύσεις

2- 23.900 νέοι γεωργοί θα λάβουν ενισχύσεις για πρώτη εγκατάσταση

3- 8.300 γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν στήριξη για την ανάπτυξη βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού τοπικών αγορών και για δραστηριότητες προώθησης.

4- 600 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αγρο-διατροφικό τομέα θα λάβουν στήριξη για επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Παράλληλα θα στηριχθεί η γνώση και η καινοτομία με ποσοστό 6% με την δημιουργία 86.640 θέσεων κατάρτισης, για γεωργούς και αγροτικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα επίσης προβλέπει μέσω της πρωτοβουλίας Leader, στήριξη για την τοπική ανάπτυξη σε Ομάδες Τοπικής Δράσης, καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ του αγροτικού πληθυσμού και θα συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης για το 10%  περίπου του πληθυσμού της υπαίθρου, σε βασικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων των υποδομών τεχνολογίας της πληροφορίας (π.χ. ευρυζωνικό διαδίκτυο κ.α.).

Προηγούμενο άρθροΑπόστολος Τζιτζικώστας στο MEGA: «Κύριοι κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα»
Επόμενο άρθροΤο ΔΣ του ΕΚΑΒ στον υπουργό εργασίας