5ος Διεθνής Διαγωνισμός Παραδοσιακής Κουζίνας « Στα Μονοπάτια της Παράδοσης » 25 – 26 -27 Μαρτίου 2016 στον Ζαρό Ηρακλείου από τον Παγκρήτιο Λαογραφικό Σύλλογο
Ο Emvolos.gr είναι χορηγός επικοινωνίας ανάμεσα σε άλλα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας, στον μεγάλο 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Παραδοσιακής κουζίνας με θέμα «Στα Μονοπάτια της Παράδοσης» που θα γίνει στον πανέμορφο Ζαρό, των νερών και της παράδοσης στα ριζά του Ψηλορείτη.
Ο Διαγωνισμός Παραδοσιακής Κουζίνας έχει καθιερωθεί σαν θεσμός στην Κρήτη, των γεύσεων και του πολιτισμού. Διοργανώνεται από το Παγκρήτιο Λαογραφικό Σύλλογο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και το Δήμο Φαιστού.
Αποτελεί τη μοναδική, σε παγκρήτιο επίπεδο προσπάθεια σχεδιασμού και υλοποίησης διεθνούς διαγωνισμού που οι συμμετέχοντες θα παρασκευάζουν τις γευστικές δημιουργίες τους σε παραστιά και σε ξυλόσομπα.
Στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν μάγειρες και ζαχαροπλάστες από όλο τον κόσμο, σπουδαστές σχολών μαγειρικής, συνεταιρισμοί, αλλά και παιδιά με ειδικές ανάγκες, νοικοκυρές που δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στην κουζίνα.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις πολλές και ενδιαφέρουσες με εξειδικευμένα σεμινάρια από τους καλύτερους, παρουσιάσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων, πρότυπη παρουσίαση «Μινωίτικων γεύσεων από αρχαιολόγους, μαγειρικές προκλήσεις σε μινωίτικα αγγεία, ζυμώματα ψωμιού του Μίνωα, πίτες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η παρουσίαση του γνωστού μπακλαβατζή της Τουρκίας κ. Abuzer Tzan, που θα παρασκευάσει ανατολίτικα γλυκά, όπως καζάν ντιπί, σεκέρ παρέ, κιουνεφέ, χανούμ μπουρέκ, αλλά και η παρουσίαση του χαλβά Φαρσάλων που θα γίνεται επιτόπου από τον βραβευμένο κ.Αλεξόπουλο. Καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικοί επιστήμονες θα μας «μυήσουν» στον μικρόκοσμο των μανιταριών αλλά και των βοτανιών. Για πρώτη φορά θα γίνει παρουσίαση φύλλου αέρος για μπουγάτσα, αλλά και του φύλλου ανατολίτικων γλυκών από τον γνωστό τούρκο Ζozef Azzam. Ο βραβευμένος executive chef Jean-Charles Metayer θα παρουσιάσει την γαλλική γαστρονομική τέχνη σε μοντέρνα δημιουργική κουζίνα.
Ο Λευτέρης Λαζάρου θα παρουσιάσει σύγχρονη μαγειρική με ψάρια του γλυκού νερού αφού στον Ζαρό εκτρέφουν πέστροφες και σολομούς.
Οι φίλοι του emvolos.gr πατέρας Επιφάνιος από τον Μυλοπόταμο του Αγίου Όρους θα παρουσιάσει την Αγιορείτικη μοναστηριακή κουζίνα και τα κρασιά του και η βραβευμένη Νανά Γκαμπούρα θα παρουσιάσει την κουζίνα της Μακεδονίας μας και vegetarian κουζίνα. Ο Πρέσβης τουρισμού κ.Φάνος Λεβέντης θα παρουσιάσει την κουζίνα της Κύπρου.
Μουσικές βραδιές με ακούσματα και χορούς παραδοσιακούς από όλη την Ελλάδα θα κλείνουν τις «γεμάτες γεύσεις» ημέρες…
Ο emvolos στηρίζει κορυφαίες γαστρονομικές εκδηλώσεις και θα είμαστε εκεί για απευθείας ανταποκρίσεις…. Αλλωστε ο γαστρονομικός μας πολιτισμός και η παράδοση είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε…
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
«Πέστροφα, το ψάρι του τόπου μας»
12:30 Έναρξη εκδηλώσεων. Αγιασμός και χαιρετισμοί επισήμων.
13:00 – 17:30 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
13:00 – 14:00 Κατηγορία Α΄5 Παραδοσιακά φαγητά για παιδιά.
13:30 – 16:30 Κατηγορία Δ΄ Παραδοσιακό μενού για εστιατόρια.
14:00 – 16:30 Κατηγορία Γ΄1 Καλλιτεχνικές δημιουργίες με έτοιμα ντεκόρ.
15:00 – 16:00 Κατηγορία Β΄5 Παραδοσιακά γλυκά για παιδιά.
16:00 – 17:30 Κατηγορία Β΄3 Παραδοσιακά γλυκά για άντρες & γυναίκες.
13:00 – 14:30 Κρητικά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του καλλιτέχνη Ζαχαρία
Φραγκιαδάκη (Ξεφάντωμα στην Κρήτη) –Χορευτικά από την ομάδα του
χοροδιδασκάλου Ζαχαριουδάκη Γιάννη.
13:00 – 17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ:
Αρτοποιός-«Καζανάρης» (παραγωγός ρακής)-Τυροκόμος-
Τσαγκάρης-Υφάντρα-Οργανοποιός-Μπαρμπέρης-Χαλκιάς-
Ράφτης-Αγγειοπλάστης-Ξυλογλύπτης-Μυλωνάς, κ.ά.
13:00-17:30 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ».
Κατηγορία ΣΤ΄ Παίζοντας προβάλλουμε & διατηρούμε την
παράδοση με την ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις»
ΣΤ΄ 1 Μαγειρική πρόκληση
ΣΤ΄ 2 Παρασκευή Πίτας και Ψωμιού
ΣΤ΄ 3 Ζωγραφική Μινωικών αγγείων
13:00 – 17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
- Παρουσίαση του βιβλίου του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου «Μανιτάρια της Κρήτης» και σεμινάριο για τα μανιτάρια της περιοχής μας από τον Πρόεδρο Μανιταρόφιλων Ελλάδας κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη.
- Ανατολίτικα γλυκά: Ο Chef Patisserie και ιδιοκτήτης του Abuzer Baklava, κ. Abuzer Tzan, θα παρασκευάσει ανατολίτικα γλυκά, όπως καζάν ντιπί, σεκέρ παρέ, κιουνεφέ, χανούμ μπουρέκ, κ.ά.
- Παρουσίαση του Βοτανικού Κήπου Χανίων σχετική με τις πολλές και άγνωστες ιδιότητες και ικανότητες των βοτάνων και των φρούτων.
- Παρουσίαση από τον ερευνητή, συγγραφέα και μελετητή των ελληνικών, κυρίως, φυτών και της αρχαίας ελληνικής θεραπευτικής, κ. Καλλιμάνη Δημήτριο-Ορθή χρήση των δρογών από τις πιο απλές παρασκευές ως την παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών καλλυντικών, κηραλοιφών, διαλυμάτων, βαμμάτων, αρωματικών και φαρμακευτικών οίνων, κ.ά.
- Παρουσίαση της Κυπριακής γαστρονομικής κουζίνας από τον γ.γ. του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α., αντιπρόεδρο της Ευρωμεσογειακής Ομοσπονδίας Εστιατορίων EMRF και Αambassador Τουρισμού Φάνο Λεβέντη, ο οποίος εκπροσωπεί και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.
- Παρουσίαση παρασκευής χαλβά από τον κ. Αλεξόπουλο Δημήτρη, ιδιοκτήτη του βραβευμένου Χαλβά Φαρσάλων.
- Παρουσίαση γλυκών εδεσμάτων από σοκολάτα από την εταιρεία ΠΑΡΛΑΜΑΣ Ο.Ε.
- Ενημέρωση για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων από τον κ. Λιναρδάκη Στέλιο, κλινικό διαιτολόγο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και την κ. Κυπράκη Μαρία, υγειονολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
16:00 – 17:30 Κρητικά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του τοπικού καλλιτέχνη Νίκο Μανιουδή – Χορευτικά από την ομάδα του χοροδιδασκάλου Ζαχαριουδάκη Γιάννη και Χαραλαμπάκη Αστρινού
13:00 – 18:00 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
13:00 – 14:00 Θέμα : «Μαρμελάδες και γλυκά με βάση την ελιά» από τον Chef Patisserie, κ.
Μανόλη Βλαχάκη.
14:00 – 15:00 Θέμα : «Μπισκότα και κέικ». Συνταγές και μέθοδοι από την Chef Patisserie, κ.
Ζαχαρούλα Εργαζάκη.
15:00 – 16:00 Θέμα : «Κρητική κουζίνα με ΠΟΠ προϊόντα και σωστή χρήση αυτών» από τον
Executive Chef, κ. Ανέστη Διομήδη.
16:00 – 17:00 Θέμα : «Κρητική δημιουργική κουζίνα με άρωμα Ρεθύμνου » από τους
Executive Chef, κ.Μανώλη και Γιώργο Πελεκό.
17:00 – 18:00 Θέμα : «Κρύα κουζίνα, σκάλισμα – ντεκόρ» από την Executive
Chef, και Πρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων –
Ζαχαροπλαστών Ν. Ηρακλείου, κ. Ειρήνη Χανιωτάκη
18:30 ΒΕΓΓΕΡΑ :
- Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα της Κρήτης από το συγκρότημα των τοπικών
καλλιτεχνών Βαγγέλη και Μανώλη Σταματάκη
- Χορευτικά από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη Ιωάννη και Χαραλαμπάκη Αστρινού
ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
«Η ελιά στο πέρασμα των αιώνων»
10:00 – 17:30 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
10:30 – 11:30 Κατηγορία Β΄2 Παραδοσιακά γλυκά για μαθητές σχολών.
11:00 – 17:00 Κατηγορία Ε΄ Παραδοσιακά εδέσματα περιοχών & χωρών, για ομάδες.
11:30 – 12:30 Κατηγορία Α΄2 Παραδοσιακά φαγητά για μαθητές σχολών.
13:30 – 14:30 Κατηγορία Α΄3 Παραδοσιακά φαγητά για άντρες & γυναίκες.
14:00 – 16:30 Κατηγορία Γ΄2 Καλλιτεχνικές Δημιουργίες.
15:00 – 16:00 Κατηγορία Η΄2 Παραδοσιακά φαγητά με μανιτάρια για άντρες & γυναίκες.
16:30 – 17:30 Κατηγορία Ζ΄2 Παραδοσιακά φαγητά με μανιτάρια για άντρες & γυναίκες.
11:00 – 17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ:
Αρτοποιός-“Καζανάρης”(παραγωγός ρακής)-Τυροκόμος-
Τσαγκάρης-Υφάντρα-Οργανοποιός-Μπαρμπέρης-Χαλκιάς-
Ράφτης-Αγγειοπλάστης-Ξυλογλύπτης-Μυλωνάς, κ.α
11:00-17:30 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ».
Κατηγορία ΣΤ΄ Παίζοντας προβάλλουμε & διατηρούμε την παράδοση με την ομάδα
«Μινωιτών Γεύσεις»
ΣΤ΄ 1 Μαγειρική πρόκληση
ΣΤ΄ 2 Παρασκευή Πίτας και Ψωμιού
ΣΤ΄ 3 Ζωγραφική Μινωικών αγγείων
11:00 – 17:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
- Ανατολίτικα γλυκά: Ο Chef Patisserie και ιδιοκτήτης του Abuzer Baklava, κ. Abuzer Tzan, θα παρασκευάσει ανατολίτικα γλυκά, όπως καζάν ντιπί, σεκέρ παρέ, κιουνεφέ, χανούμ μπουρέκ, κ.ά.
- Παρουσίαση του Βοτανικού Κήπου Χανίων σχετική με τις πολλές και άγνωστες ιδιότητες και ικανότητες των βοτάνων και των φρούτων.
- Παρουσίαση από τον ερευνητή, συγγραφέα και μελετητή των ελληνικών, κυρίως, φυτών και της αρχαίας ελληνικής θεραπευτικής, κ. Καλλιμάνη Δημήτριο- Εργαστήριο παρασκευής φυσικών καλλυντικών, κηραλοιφών, cold creams, βαμμάτων κ.ά. και ελεύθερη δοκιμή και συμμετοχή του κοινού.
- Παρουσίαση της Κυπριακής γαστρονομικής κουζίνας από τον γ.γ. του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α., αντιπρόεδρο της Ευρωμεσογειακής Ομοσπονδίας Εστιατορίων EMRF και Αambassador Τουρισμού Φάνο Λεβέντη, ο οποίος εκπροσωπεί και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.
- Παρουσίαση παρασκευής χαλβά από τον κ. Αλεξόπουλο Δημήτρη, ιδιοκτήτη του βραβευμένου Χαλβά Φαρσάλων.
- Παρουσίαση φύλλου αέρος μπουγάτσας από τον γνωστός executive pastry chef της εταιρίας Aldemar κ. Μαρίνο Κατσαμπρακάκη
- Παρουσίαση γλυκών εδεσμάτων από σοκολάτα από την εταιρεία ΠΑΡΛΑΜΑΣ Ο.Ε.
- Ενημέρωση για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων από τον κ. Λιναρδάκη Στέλιο, κλινικό διαιτολόγο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και την κ. Κυπράκη Μαρία, υγειονολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
13:00 – 15:00 Μουσικά ακούσματα και χορευτικά από τον Σύλλογο Θρακιωτών Κρήτης, το
Σύλλογο Ποντίων Χανίων Ρωμανία και το Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών
της Πάφου Κύπρου.
13:00 – 17:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
για τα μανιτάρια της περιοχής μας από τον Πρόεδρο Μανιταρόφιλων Ελλάδας κ.
Γιώργο Κωνσταντινίδη .
15:00 – 16:30 Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα ΕΡΑΝ και χορευτικά
από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη Ιωάννη και Χαραλαμπάκη Αστρινού.
11:00 – 18:00 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
11:00 – 12:00 Θέμα : «Χειροποίητο φύλλο» .Μέθοδοι ανατολίτικης
ζαχαροπλαστικής από τον Chef Patisserie ,κ. Zozef Azzam.
12:00 – 13:00 Θέμα : «Δημιουργώντας έργα από ζαχαρόπαστα – Γαρνιτούρες από
ζαχαρόπαστα σε Cupcakes και μπισκότα και δημιουργίες γλυκών με
βάση την στέβια» από τον Chef Patisserie κ. Γιάννη Παπαδόπουλο.
13:00 – 14:00 Θέμα : «Αγιορείτικη μοναστηριακή κουζίνα» από τον Αγιορείτη
Μοναχό, αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους , π. Επιφάνιο Μυλοποταμινό.
15:00 – 16:00 Θέμα : «Ζυμαρικά με ελαιόλαδο» από τον Executive Chef κ. Κώστα Ντερέκα.
16:00 – 17:00 Θέμα : «Σύγχρονη μαγειρική με ψάρια του γλυκού νερού», από τους Executive
Chef,κ. Λευτέρη Λαζάρου και κ. Λευτέρη Σουλτάτο.
17:00 – 18:00 Θέμα : « Γαλλική γαστρονομική τέχνη σε μοντέρνα δημιουργική κουζίνα» από
τον βραβευμένο executive chef κ. Jean-Charles Metayer.
14:00 – 15:00 ΟΜΙΛΙΕΣ – Πνευματικό Κέντρο Ζαρού
Θέμα: «Η διατροφή των Κρητών από την αρχαιότητα έως σήμερα» από τον
Ομότιμο Καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής Παν/μίου Κρήτης κ.
Αντώνη Καφάτο.
Θέμα: «Η σημασία της τροφής για τον χριστιανισμό» από τον θεολόγο, φιλόλογο και
υπ. Διδάκτορα Ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κουτεντάκη Αντώνη.
19:00 ΒΕΓΓΕΡΑ : – Μουσικές Γεύσεις Ελλάδας
- Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα και χοροί από την Κύπρο –Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών από την Πάφο.
- Μουσικά ακούσματα και χοροί από τον Πόντο -Σύλλογος Ποντίων Χανίων Ρωμανία.
- Μουσικό σχήμα με χαρακτηριστικά όργανα της Ελλάδας. Κλαρίνο, γκάιντα, φλογέρα, καβάλι, ούτι, κιθάρα, νταούλι, νταϊρές και τουμπερλέκι στα χέρια των Βαγγέλη Παπαναστασίου, Θεοδόση Αμπατζιάννη, Γιώργου Λυμπερίδη , Κωνσταντίνου Γεωργιάδη, Παναγιώτη Ζηκίδη και η χορευτική ομάδα από το Σύλλογο Θρακιωτών Κρήτης, θα μας ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα..!
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
«Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου»
10:00 – 16:30 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
10:30 – 11:30 Κατηγορία Β΄1 Παραδοσιακά γλυκά, για επαγγελματίες ζαχαροπλάστες.
11:30 – 12:30 Κατηγορία Α΄1 Παραδοσιακά φαγητά για επαγγελματίες chef & μάγειρες.
13:00 – 14:00 Κατηγορία Η΄1 Δημιουργίες παραδοσιακού μενού, για επαγγελματίες chef & μάγειρες.
14:00 – 15:00 Κατηγορία Ζ΄1 Παραδοσιακά φαγητά με χόρτα για επαγγελματίες chef & μάγειρες.
15:00 – 16:30 Κατηγορία Α΄4 Παραδοσιακά φαγητά για Άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες
15:00 – 16:30 Κατηγορία Β΄4 Παραδοσιακά γλυκά, για ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες
11:00 – 16:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ:
Αρτοποιός-“Καζανάρης”(παραγωγός ρακής)-Τυροκόμος-
Τσαγκάρης-Υφάντρα-Οργανοποιός-Μπαρμπέρης-Χαλκιάς-
Ράφτης-Αγγειοπλάστης-Ξυλογλύπτης-Μυλωνάς, κ.α
11:00-16:00 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ».
Κατηγορία ΣΤ΄ Παίζοντας προβάλλουμε & διατηρούμε την
παράδοση με την ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις»
ΣΤ΄ 1 Μαγειρική πρόκληση
ΣΤ΄ 2 Παρασκευή Πίτας και Ψωμιού
ΣΤ΄ 3 Ζωγραφική Μινωικών αγγείων
13:00 – 14:30 Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του Νίκου Φλαμουράκη
και χορευτικά από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη Ιωάννη και Χαραλαμπάκη
Αστρινού.
11:00 – 16:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
- Ανατολίτικα γλυκά: Ο Chef Patisserie και ιδιοκτήτης του Abuzer Baklava, κ. Abuzer Tzan, θα παρασκευάσει ανατολίτικα γλυκά, όπως καζάν ντιπί, σεκέρ παρέ, κιουνεφέ, χανούμ μπουρέκ, κ.ά.
- Παρουσίαση του Βοτανικού Κήπου Χανίων σχετική με τις πολλές και άγνωστες ιδιότητες και ικανότητες των βοτάνων και των φρούτων.
- Παρουσίαση από τον ερευνητή, συγγραφέα και μελετητή των ελληνικών, κυρίως, φυτών και της αρχαίας ελληνικής θεραπευτικής, κ. Καλλιμάνη Δημήτριο -Εργαστήριο παρασκευής οίνων και αποσταγμάτων και ελεύθερη δοκιμή και συμμετοχή του κοινού.
- Παρουσίαση της Κυπριακής γαστρονομικής κουζίνας από τον γ.γ. του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α., αντιπρόεδρο της Ευρωμεσογειακής Ομοσπονδίας Εστιατορίων EMRF και Αambassador Τουρισμού Φάνο Λεβέντη, ο οποίος εκπροσωπεί και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.
- Παρουσίαση παρασκευής χαλβά από τον κ. Αλεξόπουλο Δημήτρη, ιδιοκτήτη του βραβευμένου Χαλβά Φαρσάλων.
- Παρουσίαση φύλλου αέρος μπουγάτσας από τον γνωστός executive pastry chef της εταιρίας Aldemar κ. Μαρίνο Κατσαμπρακάκη
- Παρουσίαση γλυκών εδεσμάτων από σοκολάτα από την εταιρεία ΠΑΡΛΑΜΑΣ Ο.Ε.
- Ενημέρωση για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων από τον κ. Λιναρδάκη Στέλιο, κλινικό διαιτολόγο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και την κ. Κυπράκη Μαρία, υγειονολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
10:00 – 16:30 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΕΝΟΥΖΑΣ
10:00 – 16:00 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
10:00 – 11:00 Θέμα : «Ντεκόρ καραμέλας». Μέθοδοι για την παρασκευή καραμέλας από τους Chef
Patisserie κ Παπαδάτο Παναγιώτη και κ. Λαμπράκη Δημήτριο.
11:00 – 12:00 Θέμα : «Κρητική δημιουργική κουζίνα με άρωμα Χανίων» από τον
Executive Chef και Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Γιώργο
Μακρή.
12:00 – 13:00 Θέμα : «Μαγειρική γαστρονομία από Μακεδονία»
από την Executive Chef κ. Νανά Γκαμπούρα.
13:00 – 14:00 Θέμα : «Σύγχρονη δημιουργική κουζίνα» από τον βραβευμένο
Executive Chef, κ. Ιωάννη Παρίκο.
14:00 – 15:00 Θέμα : «Γεμιστά Σοκολατάκια και Ντεκόρ – Πλαστική σοκολάτας»
από τον Chef Patisserie κ. Μάνο Χατζηδάκη.
15:00 – 16:00 Θέμα : «Σύγχρονη κρητική δημιουργική κουζίνα» από τον βραβευμένο
Executive Chef, κ. Αναστάσιο Παπαδάκη.
16:00 – 17:00 ΟΜΙΛΙΕΣ – Πνευματικό Κέντρο Ζαρού
Θέμα: «Αγιορείτικα κρασιά» από τον οινοποιό και αρχιμάγειρα Μοναχό π.
Επιφάνιο Αγιορείτη.
Θέμα: «Από το αμπέλι στο ποτήρι. Τα βασικά βήματα για την παραγωγή ενός
καλού Κρητικού κρασιού» με ομιλητές τον ομότιμο Καθηγητή Αμπελουργίας του ΤΕΙ Κρήτης κ. Γιάννη Φυσαράκη και τον ομότιμο Καθηγητή Οινολογία Κρήτης κ. Δημήτρη Λυδάκη.
15:00 – 16:30 Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του τοπικού καλλιτέχνη
Νίκου Μανιουδάκη και χορευτικά από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη Ιωάννη και Χαραλαμπάκη Αστρινού
17:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΖΑΡΟΥ
18:30 – 19:30 ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
Απονομές 5ου Διεθνούς διαγωνισμού, στο ανοικτό θέατρο Ζαρού.
20:00 – 23:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΝΤΕΧΝΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΜΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ
ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΡΟΥ.
—