Οφειλές στον ΟΑΕΕ και ο νόμος Κατσέλη – Τι ισχύει;

Εάν είναι κάποιος ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και οφείλει ασφαλιστικές εισφορές θα ήθελε να γνωρίζει αν αυτές οι οφειλές υπάγονται στον νόμο Κατσέλη. Τι ισχύει λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;

Με τις διατάξεις της ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Α4 του Ν. 4336/2015 επήλθαν τροποποιήσεις του Ν.3869/2010, μεταξύ δε άλλων διευκρινίζεται ότι στις ρυθμίσεις του νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα που δε διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή, μισθωτοί, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, και πρώην έμποροι που, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής έχουν χάσει την πτωχευτική ικανότητα και δεν τελούν υπό πτώχευση και επιπλέον ότι διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 3869/2010 και σε ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, τη Φορολογική Διοίκηση, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε περίπτωση προηγούμενης υπαγωγής των οφειλών προς το Δημόσιο σε άλλο ρυθμιστικό πλαίσιο (π.χ. ρύθμιση σε 100 δόσεις), ο οφειλέτης επιλέγει εάν επιθυμεί να το διατηρήσει ή να υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3869/2010, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατή η παράλληλη χρήση άλλου θεσμικού πλαισίου διευθέτησης οφειλών.

Οι ασφαλιστικές οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Α- σφάλισης υπάγονται στη ρύθμιση όπως έχουν διαμορφωθεί με βάση τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επίσης δεν επιτρέπεται να συνιστούν το σύνολο των πιστωτών του αιτούντος και οι οφειλές του προς αυτά υποβάλλονται σε ρύθμιση κατά τον παρόντα νόμο μαζί με τις οφειλές του προς τους ιδιώτες πιστωτές.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές «κουρεύονται» με την απόφαση υπαγωγής του οφειλέτη στην ρύθμιση του νόμου Κατσέλη και ορίζεται ελάχιστη καταβολή σύμμετρα με τους λοιπούς δανειστές.

Η ρύθμιση όμως αυτή έχει κενά όσον αφορά την ασφαλιστική σχέση του ενταχθέντος στον νόμο με τον ασφαλιστικό του Οργανισμό και τούτο διότι δεν διευκρινίζονται σημαντικά θέματα, όπως η αναγνώριση ως χρόνου ασφάλισης του διαστήματος για το οποίο κουρεύτηκαν οι οφειλόμενες εισφορές, αν θα επηρεαστεί το ύψος της σύνταξης κ.λ.π.

EEA
Προηγούμενο άρθροΚοπή Βασιλόπιτας από τους αστυνομικούς της Νάουσας
Επόμενο άρθροΗ «Πρωτοβουλία Αγροτών» θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα