Οστεοαρθρίτιδα: Θεραπεία με βλαστικά κύτταρα σε μια πενταετία

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ θεραπεία με βλαστικά κύτταρα θα τερματίσει την ταλαιπωρία εκατομμυρίων ασθενών με αρθρίτιδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε ερευνητικές  δοκιμές  της θεραπείας δείχνουν ότι εντός ημερών οι ασθενείς παρουσίασαν δραματική μείωση του πόνου.

Τα βλαστικά κύτταρα του ίδιου του πάσχοντα χορηγήθηκαν με ένεση μέσα γόνατά του με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η λειτουργία των αρθρώσεων.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Frank Barry είπε: “Είναι απίστευτα συναρπαστικό. Είναι πεποίθησή μας ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα θα προσφέρει ελπίδα για εκατομμύρια ανθρώπους.”

Ο καθηγητής Barry, ένας ειδικός παγκοσμίου επιπέδου για τα βλαστικά κύτταρα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Galway, θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα τον επόμενο μήνα.

Η οστεοαρθρίτιδα πλήττει  ένα ποσοστό 14% των ανθρώπων πάνω από 25 ετών και το ένα τρίτο του συνόλου των συνταξιούχων. Προκαλεί σοβαρό και χρόνιο πόνο, δυσκαμψία των αρθρώσεων και απώλεια της λειτουργίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα φάρμακο, ιατρική επέμβαση ή θεραπεία που μεταβάλλει την εξέλιξη της και πολλοί ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν παυσίπονα συνεχώς και τελικά χρειάζονται ολική αρθροπλαστική επέμβαση.

Η νέα τεχνική περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μικρού δείγματος λίπους από το σώμα από το οποίο διαχωρίζονται τα βλαστικά κύτταρα και καλλιεργούνται επί αρκετές εβδομάδες μέχρις ότου να εκχυθούν στην περιοχή της βλάβης των αρθρώσεων.

Η έρευνα περιελάμβανε 18 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε μία εφάπαξ ένεση των καλλιεργημένων βλαστικών κυττάρων.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο επιτυχή που η ομάδα του καθηγητή Barry πρόκειται να προσλάβει 150 ασθενείς από 10 νοσοκομεία για μια μεγάλης κλίμακας πολλών εκατομμυρίων λιρών συνέχεια της έρευνας στην Ιρλανδία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Ο καθηγητής Barry, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Galway, δήλωσε: “Είναι νωρίς, αλλά ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής μεγαλύτερης κλίμακας θα επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα. Είμαστε αισιόδοξοι και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε με την έρευνα, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο αμφιβολίας. “

Ο καθηγητής Christian Jorgensen, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Μονπελιέ στη Γαλλία, έλαβε μέρος στην πρώτη δοκιμη, και είναι κλινικά χορηγός των νέων δοκιμών.

Είπε: «Όσο φιλόδοξο και να ακούγεται, επιδιώκουμε να παράγουμε μια αποτελεσματική θεραπεία για την εξουθενωτική και ανίατη πάθηση της οστεοαρθρίτιδας σε διάστημα λιγότερο από πέντε χρόνια.”

Ο Simon Moyes, ένας κορυφαίος χειρουργός για τα γόνατα με βάση στο Bridge Hospital του Λονδίνου, λειτουργεί παράλληλα με μια σειρά από εταιρείες για την προώθηση της χρήσης των τεχνικών βλαστοκυττάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είπε: «Πιστεύω ότι αυτή είναι η μελλοντική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων. Δυστυχώς σήμερα, πολλοί που υποφέρουν δεν έχουν άλλη επιλογή, αλλά χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης άρθρωσης. ” Αυτό είναι το μέλλον της θεραπείας της αρθρίτιδας.

Και στην Ελλάδα η οστεοαρθρίτιδα θερίζει την πληθυσμό. Στην Ελλάδα είμαστε ένας γηράσκων πληθυσμός και η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα.

Μια μελέτη με βλαστικά κύτταρα που διεξήχθη στο Βέλγιο σε 289 ασθενείς με νόσο φλεγμονώδους διαταραχής του εντέρου του Crohn, έδειξε ότι παρουσίασαν δραματική βελτίωση των συμπτωμάτων τους και της λοίμωξης στο έντερο μετά από δύο χρόνια. Ο καθηγητής Barry περιέγραψε  τα ευρήματα, που θα δημοσιευτούν σύντομα, ως “εξαιρετικά σημαντικά και σπουδαία.”

Προηγούμενο άρθροΈλλειψη φαρμάκων στα νοσοκομεία
Επόμενο άρθροΤο ποσό των 118.800,00€ στην Π.Ε Ημαθίας για μεταφορά μαθητών