Νέο ιστορικό χαμηλό για τους πάγους της Αρκτικής – Μειώνονται δραματικά

Τον φετινό χειμώνα οι πάγοι της Αρκτικής βρέθηκαν στο χαμηλότερο ανώτατο επίπεδο που έχει καταγραφεί, εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον χειμώνα που διήλθαμε.

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα ένα animation το οποίο εμφανίζει  την δραστηριότητα του πάγου στον Αρκτικό κύκλο  από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2015 μέχρι και τις 24 Μαρτίου του 2016. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι πάγοι κάλυπταν 14.520.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, λιγότερα από πέρυσι που κάλυπταν 14.540.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις η φετινή μέτρηση αποτελεί το νέο χαμηλό ιστορικό για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο θερμοκρασίες που επικράτησαν στον Αρκτικό κύκλο μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου ήταν μεγαλύτερες κατά 6 βαθμούς κελσίου πάνω από τον μέσο όρο. Ο Mark Serreze διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο δήλωσε: “Δεν έχω ξαναδεί  ποτέ ένα τέτοιο ζεστό και  τρελό χειμώνα στην Αρκτική, η ζέστη ήταν αμείλικτη”.

Η Συρρίκνωση του πάγου στην Αρκτική αποτελεί έναν από τους πιο εμφανείς δείκτες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η Αρκτική από το 2030 και μετά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να μένει χωρίς πάγους, με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μαζί με συνεχώς μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο.

Δείτε το animation  της NASA:

Προηγούμενο άρθροΛιγοτερα χρήματα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς χιλιάδων συνταξιούχων του δημοσίου
Επόμενο άρθροΠόσοι κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στις φετινές πανελλαδικές