Νέος νόμος για την χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων στην γεωργία και την κτηνοτροφία

Στις 10 Μαρτίου 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών στη γεωργία. Η χρήση των υφιστάμενων αντιβιοτικών φαρμάκων πρέπει να περιοριστεί ενώ χρειάζεται να αναπτυχθούν νέα φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των μικροβίων στα σημερινά αντιβιοτικά.

Στην ψηφοφορία τους επί της επικαιροποίησης της κοινοτικής νομοθεσίας για τα κτηνιατρικά φάρμακα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την απαγόρευση της παροχής αντιβιοτικών στα ζώα για προληπτικούς λόγους, και την υιοθέτηση μέτρων ενίσχυσης της έρευνας για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Τα κτηνιατρικά φάρμακα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμεύουν για την πάχυνση των ζώων ή να αντισταθμίζουν τις μη επαρκείς συνθήκες υγιεινής, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι ζητούν τον περιορισμό της προληπτικής χρήσης αντιβιοτικών και τη χρήση τους μόνο σε μεμονωμένα ζώα και μόνο όταν αυτό δικαιολογείται πλήρως από τον κτηνίατρο.

Για να αντιμετωπιστεί η μικροβιακή αντοχή, η αναθεωρημένη νομοθεσία της Ε.Ε. θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίζει τα αντιβιοτικά που θα πρέπει να προορίζονται μόνο για τη θεραπεία ανθρώπων.

Τώρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητούν από το Συμβούλιο να σταθεί στο πλευρό των καταναλωτών και να υπερψηφίσει την απαγόρευση. Για το λόγο αυτό, το ΚΕ.Π.ΚΑ. απέστειλε σήμερα  επιστολή στον κ. Γεώργιο Σταθάκη, Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στον κ. Ευάγγελο Αποστόλου, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον Ε.Φ.Ε.Τ. – Ενιαίο Φορέα Ελέγχου τροφίμων, ζητώντας η Ελλάδα να υποστηρίξει την απαγόρευση χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα για προληπτικούς λόγους.

Προηγούμενο άρθροΣτις Ελευθερές Καβάλας μας συστήνει αυτή την Κυριακή η εκπομπή “Στον τόπο που γεννήθηκα…”
Επόμενο άρθροΠλέον των 5.850 οι επιχειρήσεις που καταγγέλθηκαν στον Συνήγορο του Καταναλωτή το 2015