Μετά από πολλές δεκαετίες καταργούνται τα τοκογλυφικά πρόστιμα της εφορίας

Μετά από πολλές δεκαετίες ένα κρατικό αίσχος σε βάρος του λαού,  ήρθε η ώρα από ότι φαίνεται, να καταργηθεί.

Ο λόγος γίνεται για τα κατάπτυστα τοκογλυφικά πρόστιμα από την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία που καταλογίζονταν  σε καθυστερήσεις πληρωμής φόρων πάνω  από δύο μήνες τα οποία άρχιζαν από 10% στο σύνολο του φόρου και έφταναν έως και το 30%. Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  για τις 100 δόσεις  προβλέπεται  η κατάργηση των τοκογλυφικών προστίμων  αλλά και νέες ρυθμίσεις στον ΚΦΕ.

Μέχρι όμως να έρθει το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή προς ψήφιση, ισχύει η επιβολή προστίμου το οποίο ανέρχεται στο 10% του βεβαιωμένου ληξιπρόθεσμου χρέους, αφού παρέλθουν  2 μήνες από την λήξη της εμπρόθεσμης προθεσμίας πληρωμής και το χρέος παραμείνει απλήρωτο. Σε περίπτωση που το χρέος  δεν πληρωθεί  και φθάσει τους 12 μήνες, το πρόστιμο ανέρχεται στο 20%, ενώ μετά την πάροδο δύο ετών το πρόστιμο ανέρχεται στο 30%.

Πλέον στο άρθρο 19 του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ότι τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής καταργούνται.  Η κατάργηση των προστίμων της προηγούμενης παραγράφου καταλαμβάνει οφειλές που καταχωρίζονται στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται  ότι τα πρόστιμα στην μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών καταργούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας των φορολογικών προστίμων που διόγκωναν την οφειλή, πολλοί φορολογούμενοι πολίτες δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους  με αποτέλεσμα να αδιαφορούν για την ύπαρξή του ευρισκόμενη συνεχώς σε οικονομικό κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά εξαιτίας της κρατικής τοκογλυφίας πολλές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο ή δραστηριοποιήθηκα εκτός της Ελληνικής επικράτειας.

Προηγούμενο άρθροΔιόσκουροι Κοζάνης – ΓΑΣ Μελίκης 95 – 96 «Τεράστια νίκη στη 2η παράταση!!»
Επόμενο άρθροΕλληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Νέα διοίκηση στο τιμόνι της βιομηχανίας. Ο Δ. Γιαννακίδης ο νέος πρόεδρος.