Μειώστε σημαντικά το λίπος με τις κατάλληλες τροφές

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Πολλοί άνθρωποι  θεωρούν ότι το αδυνάτισμα συνδυάζεται απόλυτα με την απώλεια κιλών. Λάθος! Αν χάνουμε κιλά, αλλά ταυτόχρονα δεν μειώνουμε το περιττό λίπος του σώματός μας… τότε χάνουμε πολύτιμο μυϊκό ιστό και υγρά. Ας δούμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τα ποσοστά λίπους στο σώμα μας με την κατάλληλη διατροφή.

Το ξύδι

Αν φάτε τη σαλάτα σας με λάδι και ξίδι θα αποκομίσετε μεγάλο όφελος στην  καταπολέμηση του πάχους. Το ξύδι μπορεί βοηθά το σώμα μας να καίει λίπος. Προσφέρει γεμάτη γεύση που μπορεί να κάνει σαλάτα πιο νόστιμη και δεν έχει θερμίδες.

Ο καφές

 Οι λάτρεις του καφέ μπορούν να ησυχάσουν… καθώς ο καφές βρίσκεται δίπλα τους για να καίει λίπος! Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι «Παν μέτρον άριστον»! Ένα – δύο καφεδάκια χωρίς ζάχαρη την ημέρα είναι αρκετά για να προσφέρουν στον οργανισμό την αναγκαία αντιοξειδωτική ποσότητα. Ο καφές λειτουργεί διουρητικά και θερμογενετικά, γεγονός που συμβάλλει στη γρήγορη καύση του λίπους. Προσοχή όμως! Η υπερβολική καφεΐνη είναι ικανή να δημιουργήσει ταχυπαλμίες, αύξηση της πίεσης και πονοκεφάλους.

Ο τόνος

Ο τόνος, εκτός του ότι είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης, μπορεί να ρίξει τα επίπεδα μίας ορμόνης στο αίμα, της λεπτίνης. Χαμηλά επίπεδα λεπτίνης σχετίζονται με υψηλότερο μεταβολισμό, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν διαπίστωσαν ότι πειραματόζωα που είχαν χαμηλά επίπεδα λεπτίνης στο αίμα είχαν πιο γρήγορο μεταβολισμό κι έκαιγαν λίπος πιο αποτελεσματικά σε σχέση με πειραματόζωα που είχαν υψηλά επίπεδα λεπτίνης. Πώς: Ο τόνος τρώγεται με διάφορους τρόπους. Πρόσθεσέ τον σε σαλάτες με λίγο ελαιόλαδο, σε σάντουιτς με λίγη μαγιονέζα λάιτ με μαρούλι και ντομάτα, σε ζυμαρικά. Συχνότητα: Δύο φορές την εβδομάδα Υποκατάστατο: Σολομός  

Το γκρέιπφρουτ

«Μισό γκρέιπφρουτ την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!» Σύμφωνα με μελέτες στην Καλιφόρνια, αν κόψετε μισό γκρέιπφρουτ και το καταναλώσετε πριν το γεύμα σας… μπορεί να βοηθήσει στο να χάσετε μέχρι και μισό κιλό την εβδομάδα. Πρωταγωνιστής στη διαδικασία είναι η πηκτίνη, μια ειδική ίνα που συμβάλλει στη λιποδιάλυση. Πέρα όμως από αυτό, το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και γαλακτοματοποιητές που ισορροπούν το λίπος, το κάλιο και τη χοληστερίνη του οργανισμού. Άλλωστε, το συγκεκριμένο φρούτο δεν έχει καθόλου λίπος.

Τα αχλάδια

 Έρευνες στο πανεπιστήμιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο απέδειξαν ότι όσες γυναίκες έβαζαν στη διατροφή τους 3 αχλάδια την ημέρα κατάφεραν να μειώσουν τις συνολικές θερμίδες της ημέρας. Με άλλα λόγια, έχαναν περισσότερα κιλά από όσες έλεγαν «όχι» στα αχλάδια. Και όμως, το αχλάδι σταματά την όρεξη μας λόγω των διαιτητικών ινών του που χορταίνουν αμέσως τον οργανισμό. Καλό είναι να μην αφαιρείτε τη φλούδα του, αφού διαθέτει σημαντικά ιχνοστοιχεία.

Το νερό

Οχι, το νερό δεν καίει λίπος, αλλά η έλλειψή του θα σου ρίξει το μεταβολισμό. Στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση επιβραδύνει το μεταβολισμό. Πώς: Σκέτο, κρύο ή ζεστό, ανθρακούχο ή και με λίγο λεμόνι ή δυόσμο. Συχνότητα: 8 ποτήρια την ημέρα Υποκατάστατο: Ροφήματα που δεν περιέχουν θερμίδες ή καφεΐνη, όπως χαμομήλι ή φασκόμηλο  

Τα φασόλια

 Το ειδικό άμυλό των φασολιών, γνωστό και ως “Resistant Starch” έχει την ικανότητα να καίει το λίπος γρήγορα. Ειδικοί στο Κολοράντο απέδειξαν ότι η ενσωμάτωσή τους στο μεσημεριανό ή το βραδινό, δίνει την ευκαιρία στο σώμα να κάψει 25% περισσότερο λίπος από το συνηθισμένο. Ακόμα και ένα φλιτζάνι φασόλια είναι αρκετό για να σας κρατήσει μακριά από το περιττό λίπος!

Οι πιπεριές

 Είναι γνωστό ότι οι καυτερές τροφές ενεργοποιούν το μεταβολισμό λόγω της θερμότητας που προκαλούν! Οι πιπεριές αποτελούν ένα από αυτά τα αγαθά που καίνε το λίπος ευκολότερα. Ας μην ξεχνάμε, παράλληλα, ότι ανεξάρτητα από το χρώμα τους, είναι γεμάτες με φυσικές ίνες που δημιουργούν μια πληρότητα στο στομάχι για μεγάλο διάστημα…

burn_fat_foods

Τα φιστίκια

Δεν θεωρείς τα φιστίκια τροφή για δίαιτα, αλλά, όπως φαίνεται από τις πιο πρόσφατες έρευνες, μπορεί να σε αδυνατίσουν. Ερευνες δείχνουν ότι κόβουν την όρεξη και δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μία αμερικανική έρευνα έδειξε ότι άτομα που περιλάμβαναν φιστίκια στη διατροφή τους δεν πήραν βάρος, ενώ είδαν και πτώση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα φιστίκια περιέχουν τα λεγόμενα καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που φαίνεται ότι συμβάλλουν και στη μείωση λίπους στο στομάχι. Επιπλέον, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λίπους είναι ιδανικός για να κόψει την όρεξη. Πώς: Σκέτα, σε σαλάτες ή σοταρισμένα με λαχανικά μαζί με ρύζι και σαν φιστικοβούτυρο. Συχνότητα: 2 κουταλιές της σούπας κάθε μέρα Υποκατάστατο: Καρύδια

Το ψωμί ολικής άλεσης

Συνήθως το ψωμί είναι κάτι που προσπαθείς να αποφύγεις όταν κάνεις δίαιτα. Αν φας, όμως, το κατάλληλο ψωμί, μπορεί να σε αδυνατίσει. Είναι ένας συνδυασμός σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, ο οποίος είναι ό,τι πρέπει για να διατηρήσεις τα επίπεδα σακχάρου σταθερά. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι, όταν τα επίπεδα σακχάρου ανεβαίνουν κατά πολύ στο αίμα, ο οργανισμός εκκρίνει μία ορμόνη, την ινσουλίνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να κατεβάσει τα επίπεδα σακχάρου. Η ινσουλίνη όμως έχει κι άλλη δράση: δίνει σήμα στον οργανισμό να αποθηκεύει λίπος και για να γίνει αυτό, ο οργανισμός επιβραδύνει το μεταβολισμό του. Αρα πρέπει να καταναλώνεις τροφές, που εμποδίζουν τη συνεχή έκκριση ινσουλίνης, όπως ολικής άλεσης ψωμί. Πώς: Σε σάντουιτς, με τυρί και λαχανικά, συνοδεύοντας ένα πιάτο λαδερά ή μία σαλάτα. Ιδανικά θα πρέπει να είναι 100% ολικής άλεσης, δηλαδή να περιέχει μόνο ολικής άλεσης αλεύρι. Συχνότητα: Καλό είναι κάθε μέρα να τρως 2-3 φέτες Υποκατάστατο: Κριθαρένια παξιμάδια (χωρίς λάδι)

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΟι φοβερές – ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας που σίγουρα δε ξέρεις
Επόμενο άρθροΜεγάλος μαχητής του καρκίνου οι τομάτες