Μάθετε για το Αλτσχάιμερ: Προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα

FOT-EKDOSI
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Όλες οι έρευνες για τη νόσο Αλτσχάιμερ οδηγούν στο συμπέρασμα πως έχει μεγάλη σημασία να αρχίσει κάποιος να γυμνάζει από νωρίς το μυαλό του και να μην καθυστερήσει να απευθυνθεί στον γιατρό, αν εκδηλώσει ύποπτα και ήπια αρχικά συμπτώματα.

 Η απώλεια μνήμης που διαταράσσει την καθημερινή ζωή μας μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ ή μια άλλης άνοιας. Το Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια του εγκεφάλου που προκαλεί μια αργή μείωση της μνήμης, της σκέψης και των δεξιοτήτων συλλογισμού. Υπάρχουν αρκετά προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα. Κάθε άτομο μπορεί να εμφανίσει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα σε διαφορετικούς βαθμούς. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά, πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό.

 Απ’ ότι φαίνεται, οι πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ επηρεάζονται από παράγοντες που δεν μπορούμε να επέμβουμε και να τροποποιήσουμε (π.χ. γενετικοί) και από παράγοντες που μπορούμε να τροποποιήσουμε, όπως οι δραστηριότητες που διεγείρουν τις πνευματικές λειτουργίες (π.χ. μόρφωση, διάβασμα), οι κοινωνικές δραστηριότητες και η γυμναστική.

 Απώλεια μνήμης που αναστατώνει την καθημερινή ζωή

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι η απώλεια της μνήμης, ειδικά το να ξεχνάμε πληροφορίες που μάθαμε πρόσφατα. Άλλα περιλαμβάνουν το να ξεχνάμε σημαντικές ημερομηνίες ή γεγονότα, να ζητάμε τις ίδιες πληροφορίες ξανά και ξανά, να χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο να βασιζόμαστε σε βοηθήματα μνήμης (π.χ., σημειώσεις υπενθύμισης ή ηλεκτρονικές συσκευές) ή στα μέλη της οικογένειας μας για τα πράγματα που συνηθίζαμε να χειριζόμαστε μόνοι μας.

Τι είναι μια τυπική αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία;

Μερικές φορές το να ξεχνάμε ονόματα ή ραντεβού, αλλά να τα θυμόμαστε αργότερα.

 Προκλήσεις στο σχεδιασμό ή την επίλυση προβλημάτων

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μεταβολές στην ικανότητά τους να αναπτύξουν και να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα ή μια εργασία με αριθμούς. Μπορεί να έχουν πρόβλημα να ακολουθήσουν μια γνώριμη συνταγή ή στην παρακολούθηση των μηνιαίων λογαριασμών. Μπορεί να έχουν δυσκολία συγκέντρωσης και να χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να κάνουν πράγματα από ό, τι έκαναν πριν.

Τι είναι μια τυπική αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία;
Κάνοντας περιστασιακά λάθη κατά τον υπολογισμό των λογαριασμών.

 Δυσκολία να ολοκληρώσουν οικείες εργασίες στο σπίτι, στη δουλειά ή στον ελεύθερο χρόνο Οι άνθρωποι με την ασθένεια του Αλτσχάιμερ πολλές φορές δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν καθημερινές εργασίες. Μερικές φορές, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πρόβλημα να οδηγήσουν σε μια γνώριμη τοποθεσία, να διαχειριστούν έναν απλό προϋπολογισμού στο χώρο εργασίας ή να θυμηθούν τους κανόνες από ένα αγαπημένο τους παιχνίδι.

Τι είναι μια τυπική αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία; 

Περιστασιακά χρειάζονται βοήθεια για να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις σε ένα φούρνο μικροκυμάτων ή να καταγράψουν κάτι από την τηλεόραση.

 Σύγχυση με το χρόνο ή τον τόπο

Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να μην έχουν αντίληψη των ημερομηνιών, των εποχών και το πέρασμα του χρόνου. Μπορεί να έχουν πρόβλημα κατανόησης αν κάτι δεν συμβαίνει αμέσως. Μερικές φορές μπορεί να ξεχνάνε από πού είναι ή πώς έφτασαν κάπου.

Τι είναι μια τυπική αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία;
Να υπάρχει σύγχυση σχετικά με την ημέρα της εβδομάδας, αλλά αργότερα να το συνειδητοποιούν.

 Προβλήματα στην κατανόηση οπτικών εικόνων και χωρικών σχέσεων Μερικοί άνθρωποι, που έχουν προβλήματα όρασης μπορούν να είναι ένα σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ. Μπορεί να έχουν δυσκολία στην ανάγνωση, να προσδιορίζουν την απόσταση των αντικειμένων, να αντιλαμβάνονται τα χρώματα ή την αντίθεσή τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την οδήγηση οχημάτων.

Τι είναι μια τυπική αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία;
Αλλαγές στην όραση που σχετίζονται με καταρράκτη.

 Νέα προβλήματα με τις λέξεις στην ομιλία ή γραφή Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να έχουν πρόβλημα να συμμετέχουν σε μια συνομιλία. Μπορούν να σταματήσουν στη μέση μιας συνομιλίας και δεν έχουν ιδέα για το πώς να συνεχίσουν ή μπορούν να εκφραστούν. Μπορούν να αγωνίζονται με το λεξιλόγιο, έχουν προβλήματα στην εξεύρεση της σωστής λέξης ή λένε τα πράγματα με το λάθος όνομα (π.χ., να λένε την ζακέτα «παλτό»).

Τι είναι μια τυπική αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία;
Μερικές φορές το πρόβλημα εξεύρεσης της σωστής λέξης.

 Το να βάζετε σε λάθος μέρος τα πράγματα και να χάσετε την ικανότητα να βρείτε ποια ήταν τα βήματά που πραγματοποιήσατε. Ένα άτομο με νόσο Άλτσχάιμερ μπορεί να βάζει τα πράγματα σε ασυνήθιστα μέρη. Μπορούν να χάσουν τα πράγματα και να μην θυμούνται που τα εναπόθεσαν για να τα βρούνε και πάλι. Πολλές φορές, μπορεί να κατηγορούν άλλους για την κλοπή. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο συχνά ανάλογα με την εξέλιξη της ασθένειας.

Τι είναι μια τυπική αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία;
Το να βάζετε πράγματα σε λάθος θέση από καιρό σε καιρό και να μην μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματά προς τα πίσω που χρειάζεται για να τα βρείτε

altshaimergh657 Μειωμένη ή κακή κρίση
Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανίσουν μεταβολές στην κρίση ή τη λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν φτωχή κρίση όταν ασχολούνται με τα χρήματα, δίνοντας μεγάλα ποσά για τηλεμάρκετινγκ. Μπορούν να δίνουν λιγότερη προσοχή στην περιποίηση ή τη διατήρηση του εαυτού τους καθαρού..

Τι είναι μια τυπική αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία;
Πραγματοποιώντας μια κακή απόφαση μια στο τόσο.

 Απομάκρυνση από την εργασία ή τις κοινωνικές δραστηριότητες

Ένα άτομο με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να αρχίσει να απομακρύνεται από τις καθημερινές συνήθειες του, κοινωνικές δραστηριότητες, την εκτέλεση εργασιών ή τις αθλητικές δραστηριότητες. Μπορούν επίσης να αποφεύγουν την κοινωνικότητα, λόγω των αλλαγών που έχουν βιώσει.

Τι είναι μια τυπική αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία;
Μερικές φορές το να αισθάνεστε κουρασμένος από την εργασία, την οικογένεια και τις κοινωνικές υποχρεώσεις.

 Αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα

Η διάθεση και οι προσωπικότητες των ατόμων με Αλτσχάιμερ μπορούν να αλλάξουν. Μπορούν να μπερδευτούν, να υποπτεύονται τα πάντα, να πάθουν κατάθλιψη, να είναι φοβισμένοι ή ανήσυχοι. Μπορούν εύκολα να νευριάσουν στο σπίτι, στην εργασία, με τους φίλους ή σε μέρη όπου βρίσκονται έξω από την ζώνη που αισθάνονται ασφαλείς.

Τι είναι μια τυπική αλλαγή σχετίζεται με την ηλικία;

Η ανάπτυξη πολύ συγκεκριμένων τρόπων για να κάνετε πράγματα και να γίνεστε οξύθυμοι όταν διαταράσσεται κάποια ρουτίνα σας.

 Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα 10 προειδοποιητικά σημάδια του Αλτσχάιμερ στον εαυτό σας ή σε κάποιον φίλο σας, μην τα αγνοήσετε. Επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας.

 Με την έγκαιρη διάγνωση, μπορείτε:

Να λάβετε το μέγιστο όφελος από τις διαθέσιμες θεραπείες – Μπορείτε να εξερευνήσετε θεραπείες που μπορεί να παρέχουν κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα και σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα επίπεδο ανεξαρτησίας για περισσότερο χρόνο. Μπορείτε, επίσης, να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να συμμετέχετε σε κλινικές δοκιμές φαρμάκων που βοηθούν στην εξελιγμένη έρευνα των προτέρων.

 Έχετε περισσότερο χρόνο για να προγραμματίσετε για το μέλλον – Η διάγνωση της νόσου του Alzheimer σας δίνει τη δυνατότητα να πάρετε μέρος στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη φροντίδα, τη μεταφορά, τις επιλογές διαβίωσης, τα χρηματοοικονομικά και νομικά θέματα που σας αφορούν. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στην δημιουργία της ομάδας φροντίδας και το δίκτυο κοινωνικής σας υποστήριξης.

 Βοήθεια για εσάς και τους αγαπημένους σας – υπηρεσίες περίθαλψης και υποστήριξης είναι διαθέσιμες, καθιστώντας ευκολότερο για εσάς και την οικογένειά σας να ζήσετε την καλύτερη δυνατή ζωή με το Αλτσχάιμερ ή την άνοια.

 Η επίσκεψη στον γιατρό σας

Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τη γενική υγεία σας και θα εντοπίσει τυχόν συνθήκες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πόσο καλά λειτουργεί το μυαλό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό όπως ένα:

*Νευρολόγο – ειδικεύεται στις παθήσεις του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος

* Ψυχίατρο – ειδικεύεται σε διαταραχές που επηρεάζουν τη διάθεση ή τον τρόπο που δουλεύει το μυαλό.

*Ψυχολόγο – έχει ειδική εκπαίδευση στις δοκιμές μνήμης και σε άλλες νοητικές λειτουργίες

*Γηρίατρος – ειδικεύεται στην φροντίδα των ηλικιωμένων και της νόσου του Αλτσχάιμερ

Προηγούμενο άρθροΆκρως επιτυχημένο το τουρνουά «Θ. Περηφανόπουλος» στο Κλειδί. (φωτό-βίντεο)
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Φτιάξτε πεντανόστιμα αμυγδαλωτά με μαστίχα Χίου