Λιγοτερα χρήματα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς χιλιάδων συνταξιούχων του δημοσίου

Λιγοτερα χρήματα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς χιλιάδων συνταξιούχων  του δημοσίου καθώς από το μήνα Απρίλιο το Μ.Τ.Π.Υ.θα καταβάλει το μέρισμα ανά τρίμηνο.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ

Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012 το μέρισμα του Μ.Τ.Π.Υ. καταβαλλόταν ανά τριμηνία (παρ. 3, άρθρου 39, ΠΔ 422/81). Το 2012 με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 620/2012) που εκδόθηκε βάσει της διάταξης του Ν. 4024/2011, παρ. 2, άρθρο 3, καθιερώθηκε η μηνιαία πληρωμή του μερίσματος του Μ.Τ.Π.Υ. από 01/01/2012.

Το Δ.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ. κατά τη συν. 8η/ 25-2-2016 αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να επαναφέρει με νέα Υπουργική Απόφαση όπως η πληρωμή των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων να γίνεται ανά ημερολογιακό τρίμηνο σε δεδουλευμένη βάση έως το τέλος του 2016. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για πρώτη φορά για τα μερίσματα του Β΄ τριμήνου 2016 (Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου), τα οποία θα καταβληθούν στο τέλος του μηνός Ιουνίου. Τα μερίσματα του Γ΄ τριμήνου (Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου) θα καταβληθούν στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου και τα μερίσματα του Δ΄ τριμήνου (Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου) θα καταβληθούν στο τέλος του μηνός Δεκεμβρίου.

Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική κατάσταση του Ταμείου, το ΔΣ επιφυλάσσεται όπως με νεότερη απόφαση του, στο τέλος του χρόνου, επανεξετάσει την επαναφορά του μερίσματος σε μηνιαία και δεδουλευμένη καταβολή.

Ακόμα, η αλλαγή του χρόνου καταβολής των μερισμάτων θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να μπορέσει το Ταμείο να εισπράξει σημαντικά ποσά παρελθόντων ετών που του οφείλονται από διαφόρους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που καταλογίστηκαν με αποφάσεις του ΔΣ μετά τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων που καθιερώθηκαν.

Τέλος, από την τριμηνιαία και δεδουλευμένη καταβολή μερισμάτων θα προκύψουν μεγαλύτερες αποδόσεις διαχείρισης των διαθεσίμων σε repos, overnight κλπ.

Ακόμα, θα εξοικονομηθούν περίπου 160.000 € ετησίως από τραπεζικά έξοδα (ΔΙΑΣ) και τέλος, θα γίνει ευχερέστερη η τήρηση της αυτοτέλειας των χρήσεων για την έκδοση των
φορολογικών βεβαιώσεων των μερισματούχων.

Προηγούμενο άρθροΚώστας Καλαϊτζίδης: Επιστολή προς τον Αν. Υπουργό Άμυνας για το προσφυγικό θέμα
Επόμενο άρθροΝέο ιστορικό χαμηλό για τους πάγους της Αρκτικής – Μειώνονται δραματικά