Κώστας Κρεμμύδας – Ο ταξιδευτής των Ηπείρων – Ταξίδι στον Βόρειο Πόλο!

Γράφει ο Κώστας Κρεμμύδας

Mέρος 1ο

 Ήταν Σεπτέμβριος του 2015 και είχα βγει  έξω για καφέ με 2 καλούς μου φίλους τον Βαγγέλη και τον Νικόλα …… Παίρνω τηλ. τον Βαγγέλη:

-Ντρίνννννν …..Ντρίνννννννν

– Ναι ;;

kremmidas Kostas-Τι ναι ρε Βάγγο ;; έλα ρε ο Κώτσος είμαι ….που είσαι ;;

-Στο Chokolat με τον Νίκο … άντε έλα μου λέει ο Βαγγέλης ….

Kαι πάω πρoς το Chokolat …..Φτάνω και βλέπω κάνα 7 – 8 τεμπέληδες να συζητούν για την προηγούμενη μέρα που δεν έδωσε τι άλλο πέναλτι στον ΠΑΟΚ γιατί κατά τα άλλα λύθηκαν τα προβλήματά μας ……Έεεεεε ρε γκλαμούρα !!!!! Τέλος πάντων, μόλις με βλέπουν πετάγεται ο Χρήστος και λέει :

-Άντε ρε Κώτσο μου έλα ρε μ..κα να μας πεις καμιά ωραία ιστοριούλα γιατί δεν βγάζουμε άκρη αν ήταν πέναλτι ή δεν ήταν …….

-Περιμένετε πρώτα να παραγγείλω ένα κακάο “ION” να γουστάρω ….και μετά ό,τι γουστάρετε …Κατερίνα, ένα κακάο ΙΟΝ σπέσιαλ σε γυάλινο ποτήρι και γλυκό σαν τα ματάκια σου … όχι σαν του Σουτήρ από δίπλαμ!! Σε 5΄ έρχεται το κακάο και αρχίζω την ωραία μου ιστορία …….

Μέρος 2ο

-Κώτσοοοο …. -Λέγε ρε Μήτσο …-Πές ρε μ…κα όταν πήγες στον Βόρειο Πόλο στη Νορβηγία ….-Εεεεε σιγά το πράγμα ρε , αλλά θα σας την πω……..

Θυμάμαι ήταν αρχές Σεπτεμβρίου του 2011 και με πήρε τηλέφωνο ο  Θανάσης από τη Χαλκιδική (Ν. Μαρμαράς) … και μου λέει …..

-Κώτσοοοο …  -Έλα ρε Σάκη …-Ρε Κώτσο είναι να πάω στην αδερφή μου την Σοφία που είναι παντρεμένη στη Νορβηγία να καθίσω για κάνα 5ημερο … και ξέρεις ότι εγώ σε αεροπλάνα δεν ανεβαίνω …. -Ε !!! και εγώ τι σε φταίω ;; -Όχι εντάξει ρε Κώτσο μου … άλλα ναι, πως να στο πω.. !!!- Άσε κάτσε θα στο πω εγώ ρε Σάκη …-Τί είναι μου λέει ο Σάκης ….-Θέλεις να σε πάω εγώ στη Νορβηγία Σάκη ……Σάκη,  ένα πράγμα μόνο δεν ξέρω ….-Τί ρε Κώτσο ; -Όχι πότε θα πεθάνω … άλλα πότε θα χάσω πρωτάθλημα (Ολυμπιακάρα) χαχαχα!! ….- Αμάν ρε Κώτσο αλήθεια θα με πας ;; -Θα σε πάω ρε Σάκη …αλλά καταλαβαίνεις δεν υπάρχει μία ….-Όχι ρε μ..κα, όλα εγώ …..εσύ μόνο το αυτοκίνητο θα βάλεις … άντε ρε Κώτσο ; -Καλά ρε Σάκη …αλλά όχι στις επόμενες 10 μέρες γιατί θα έρθει το μωρό μου από τη Φολέγανδρο (νησί των Κυκλάδων) και καταλαβαίνεις , θα γίνουν «επικές μάχες» … μετά μόλις φύγει το μοντέλο …σε πάω όχι στην Νορβηγία,  αλλά και στα Νησιά Φερόες ….-Έγινε ρε Κώτσο μου, μόνο πες μου σε παρακαλώ τί θα βγει η  όλη ιστορία ….-Εντάξει ρε Σάκη θα σε πω … και μετά από κάνα 3ημερο τον είπα τόσο …….

Μέρος 3ο

Ήρθε ο καιρός να ξεκινήσουμε εγώ και ο Σάκης για το Tromso di Norge — Τρόμσο της Νορβηγίας- όπου από την Αλεξάνδρεια μέχρι εκεί δεν είναι πολύ μακριά ευτυχώς για μένα, παρά 5.330 χιλιόμετρα μέσω πρώην Γιουγκοσλαβίας …. Αλλά ξέχασα να πω ότι πριν ξεκινήσω είχα το μοντέλο μου από την Φολέγανδρο για κάνα 6ημερο εδώ και ” πέρασα καλά” γιατί σε λίγες μέρες θα έτρωγα στη μούρη μου (πλάκα κάνω) για κάνα 12ημερο τον .. «Γκουσγκούνη» της  Χαλκιδικής (έτσι τον φωνάζαμε τον Σάκη τότε … 1985 – 1993 …Γκουσγκούνη ..Α, ναι και «Πρόεδρο» γιατί την είχε 22 πόντους χαχαχα!!)….

Λοιπόν έρχεται η μέρα και ξεκινάμε με το Καρίνα μου για τη Νορβηγία από την Αλεξάνδρεια …….Φτάνω στο Gevgelie των Σκοπίων και από εκεί περνάω το Demir Gaga …..Prilep ….Tito Veles …. Kumanovo .. και μπαίνω Servijia — Σερβία και στα 128 χιλιόμετρα στο Nis όπου η πιο κοντή γκόμενα έχει ύψος 1.77 …….. περνάω το Νις …Jabonije ….Alexadrovats …. Krusevats …. Kragugiavats …. και φτάνω μετά από  10 ώρες ταξίδι στο Beograd (Βελιγράδι) …από εκεί το Novisad … Subotica … και  μπαίνω στη Magyarokofsk — Ουγγαρία …..

Μέρος 4ο

 Μπαίνουμε  στην Ουγγαρία και βαδίζω προς το Sezded …. Sloutiafosk ….. Turtiopartfsk ….. Budapest (Βουδαπέστη), με τον ποταμό Δούναβη ο οποίος πηγάζει από τις Άλπεις και χύνεται στο Tserno Morets, στη Μαύρη Θάλασσα ……. Λοιπόν, περνάω όπως είπα τη Βουδαπέστη με τις 12 εισόδους .. και βαδίζω προς το Gyor ….Tatabania (γεμάτο από πόρνες του δρόμου εκεί …πολλοί οδηγοί φορτηγών έχουν γίνει ..«Συνταγματάρχες» ). Από την Ταταμπάνια μέχρι τα Αυστριακά σύνορα περνάμε 122.000 ανεμογεννήτριες όπου και το βίντεο επάνω σε μια απόσταση 78 χιλιομέτρων …Από εκεί ηλεκτροδοτείται η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας η Βουδαπέστη και η Πρωτεύουσα της Αυστρίας η Βιέννη …. Όχι όπως εμάς στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα που όταν φυσάει, όλη η καπνιά έρχεται κατά δω και μετά λέμε γιατί θερίζει «ο λύκος ο μαύρος» (καρκίνος) …….Τέλος πάντων ξέφυγα λίγο άλλα τρελαίνομαι ρε π..τη μου όταν τα βλέπω και λέω, γιατί ; Εμείς δεν μπορούμε ; Δεν έχουμε αέρα ; Ο Αίολος φύσηξε τον Οδυσσέα κατά τον Ηρόδοτο το 1188 π.Χ.  για να εκδικηθεί τον Ποσειδώνα επειδή τον έφαγε την γκόμενά του την Δωροθέα …. Και μπορούν οι Ούννοι ; (οι Ούγγροι το 90% κατάγονται από τον Αττίλα τον Μογγόλο, που ήρθε από τα βάθη της Ασίας τον Αύγουστο του 432 μ.Χ. και κυρίευσε σχεδόν την μισή Ευρώπη, ώσπου  τελικά νικήθηκε από τον Ρωμαίο Στρατηγό Αέτιο Σέξτους στην Orlean (Ορλεάνη της Γαλλίας το 452 μ.Χ.) …..Πάλι ξέφυγα από το δρόμο μου …αλλά εγώ όταν έχω ανθρώπους μαζί μου σε διάφορα ταξίδια μου δεν μπορώ να μην τους πω την ιστορία του τόπου που περνάμε…….

Πού είμαστε τώρα; Αααα, ναι, στα Αυστροουγγαρέζικα σύνορα  …..

Μέρος 5ο

Μπαίνουμε στην Αυστρία και στα 60 – 70 χιλιόμετρα φτάνεις στα διυλιστήρια ONY του Αυστριακού Niki Lauda, του οδηγού της Φόρμουλα 1 (έχει δικά του διυλιστήρια και δική του αεροπορική εταιρία) και σε 10′ φτάσαμε στη Vienna (Βιέννη) ….. Κάτσαμε για κάνα 4ωρο στην πόλη της Βιέννης και από εκεί βολίδα για το Passaou (Πασσάου), όπου είναι τα Αυστρογερμανικά σύνορα, αφού περάσαμε προηγουμένως το Sent Polten ….Linz … Περάσαμε στη Γερμανία και φτάνω στο Regensburg και από κει  παίρνω την 7 για την Nurberg … Erlangen … και φτάνω στην πόλη της Fulda όπου από αυτή την πόλη σκοτώθηκαν στη Μάχη της Κρήτης 3.800 Αλεξιπτωτιστές (ήταν η πτέρυγα μάχης εκεί το 1941) και οι οποίοι είναι θαμμένοι στο Μάλεμε, 2 χιλιόμετρα από τον Πλατανιά του Νομού Χανίων δύο-δύο …Ο μεγαλύτερος Γερμανός αλεξιπτωτιστής ήταν 29 ετών) ….

kost kre eksΛοιπόν περνάω την Φούλντα και ανεβαίνω προς το Kasel …Braunzvaig ….Hannover … και κάπου εκεί στην διασταύρωση Dortmound – Volfusburg, κόβω βόρεια για Hambourg (Αμβούργο) και στα 150 χιλιόμετρα έφτασα στα Γερμανοδανέζικα σύνορα …

Mέρος 6ο

 Μπαίνουμε στη Δανία που λέτε  όπου έχει τα καλύτερα και πιο ωραία μπουρδέλα … και μιλάμε για τιμές sock!! …. και σπέσιαλ περιποίηση …όχι όπως εδώ που σε ξεπετάει στο άψε – σβήσε, τέλος πάντων αν δεν πάτε να δείτε τι σας λέω τώρα ; …Λοιπόν μπήκαμε Δανία όπου το πιο ψηλό βουνό είναι το ανάχωμα που πάει προς την Παλιομάνα στο Λουτρό και μετά στην Ραψωμανίκη μετά τα πιπέρια του Δούναβη μετά το Νησέλι..Η πρώτη πόλη είναι το Άαρχους …μετά το Βέιλε .. και κάπου εκεί κόψαμε δεξιά για το Οντένσε από όπου κατάγεται ο ηθοποιός Dolph Ludgren και κάπου εκεί βλέπεις πινακίδα που λέει Κοπεγχάγη 177 χιλιόμετρα ……. και σε 2 ωρίτσες τσουφ!! φτάσαμε στην  Kopenhagen ……. και μετά εκεί βλέπεις απέναντι την Σουηδία και το Malmo (Μάλμοε) … αλλά για να πας εκεί, ή θα πας με καραβάκι από το προάστιο του Μπρόντμπι, ή  από την γέφυρα – τούνελ που συνδέει τις 2 χώρες ….. 9 χιλιόμετρα γέφυρα η οποία είναι στην Δανία …και 8 χιλιόμετρα υποθαλάσσιο τούνελ  το οποίο είναι Σουηδέζικο  ….

Μέρος 7ο

Αποφάσισα να περάσω την ..γεφυροτούνελ, όπου για να την περάσεις θέλει 22 ευρώ … με το καραβάκι που κάνει 45΄ μέχρι απέναντι στο Μάλμοε στοιχίζει 14 ευρώ … αλλά ο Κώτσος ;  Μόλις μπήκα στην Κοπεγχάγη  πήγα  μέχρι το Αστυνομικό Τμήμα του Νόρτζελαντ που είναι προάστιο και σαν Αστυνομικός με την ταυτότητα της Ι.Ρ.Α έχουμε το δικαίωμα γέφυρες …τούνελ κλπ που είναι κρατικά, να τα περνάμε δωρεάν .. .και μιλάμε για κράτη της Ε.Ο.Κ. φυσικά,  όχι στις Τουρκία …Αλβανία ….Ελβετία …. Ανδόρα ….Σαν Μαρίνο ….Ρωσία και φυσικά Ασία …Αφρική ……. Λοιπόν πήρα το υπηρεσιακό σημείωμα και πέρασα τη γέφυρα – τούνελ τσάμπα … και σε 13΄ μπήκα Σουηδία στην πόλη του Malmo .. Από κει έκοψα αριστερά για το Gunteborg (Γκέντερμπορκ) ….και σε 3 ώρες έφτασα στα σύνορα Σουηδίας – Νορβηγίας …….Πέρασα στην Νορβηγία στο Κράτος των Βίκινγκς και του Θεού Θωρ και βάδισα προς το Lilestrom (Λίλεστρομ) και στα 29 χιλιόμετρα έφτασα στο Oslo (Όσλο), την Πρωτεύουσα της Νορβηγίας με 800.000 κατοίκους ……

Μέρος 8ο

 Έφτασα λοιπόν .. .Μάλλον φτάσαμε ήθελα να πω στο Όσλο που είναι μέσα στο καταπράσινο και κάτσαμε να πιούμε ένα καφεδάκι … και που λέτε καθίσαμε …και φυσικά έτσι τυχαία ….άρε Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνεις ….σε έναν Έλληνα που ζούσε στη Νορβηγία πάνω από 20 χρόνια και παντρεμένος με Νορβηγίδα …από τα Σέρβια Κοζάνης και κόκκαλο ΠΑΟΚΑΡΑ!! Φυσικά δεν μας πήρε λεφτά για το καφεδάκι, μας το κέρασε γιατί χάρηκε που είδε 2 πατριωτάκια του ..και από κει μετά την ανηφόρα …περνάω το Bergen …to Aalesunt … to Kristiasunt .. και στα 33 χιλιόμετρα παίρνω την Α6 για το Trondheim όπου εκεί εδρεύει η ομάδα της Rosenborg και η οποία πόλη είναι μέσα στα Fiord (φιόρδ), όπου η θάλασσα μπαίνει μέσα στη γη πάνω από 40 -50, μέχρι και 90 χιλιόμετρα καμιά φορά και είναι κάπως σαν μεγάλα ποτάμια. Μιλάμε ΓΙΑ ΤΗΝ ομορφιά .. Εκεί δεν υπάρχουν γέφυρες για να πας απέναντι, π.χ είσαι στην Αλεξάνδρεια και θέλεις να πας στα Γιαννιτσά … Ε!!! για να πας στα Γιαννιτσά πρέπει να πας Χαλκηδόνα –Πολύκαστρο-Αξιούπολη -Γουμένισσα  και να βγεις από πίσω στα Γιαννιτσά. Ολόκληρο κύκλο δηλαδή …και αυτή είναι η ομορφιά στην Νορβηγία ……πέρασα το Τροντχάιμ … και σε μια φάση κάπου στο Levanger βλέπω πινακίδα: ” Steinkjier 93 χιλ …. Narvik 442 χιλ …Tromso, όπου ήταν ο προορισμός μας 931 χιλ και βαδίζω τώρα για το Τρόμσο και τον Βόρειο Πόλο … Και θυμάμαι ότι είχαμε πέσει στις λευκές νύχτες,  όπου εκεί μετά τις 8- 9 το βράδυ είναι σαν να είσαι μέσα στο μεσημέρι .. άντε απόγευμα …

Βάζω αέριο στο Αssen ( 0.35 euros ) και φεύγουμε για πάνω προς τον Βόρειο Πόλο … Εν τω μεταξύ η Καρινάρα μου τι να καταλάβει !!! Σκύλος!! Αφού σε μια φάση μίλησα στο αυτοκίνητό μου και του λέω: «Αμαξάρα μου ξέρεις που μας έφερες;»  και μου απαντάει: «Έλα ρε Κώτσο μου, σιγά το πράγμα, στο Άσσεν της Νορβηγίας είμαστε, δεν σε πήγα και στο Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών!! Χαχαχα … άντε βάλε μου αέριο και πάμε μ..κίες λες!!! Βάλε με και λίγο βενζίνα γιατί εκεί που πάμε κάνει ψοφόκρυο και θα χρειαστώ λίγη βενζίνη παραπάνω γιατί μέχρι να γυρίσει στο αέριο γά..σέ τα …. δεν είμαι στην Ελλάδα ή στην Αιθιοπία να με βάζεις μπρος και σε 30 δευτερόλεπτα να γυρίζω στο αέριο!!»

  Ναι ρε Καρινάρα μου έχεις δίκιο … και βάζω και λίγο βενζίνη και φεύγουμεεεεε !!…

Μέρος 9ο

Φεύγουμε λοιπόν από το βενζινάδικο στο Άσσεν και πάω όπως είπαμε για τον Βόρειο Πόλο ….Προχωράω … και σε μια φάση κοντά στο Bognes με λέει ο Θανάσης:- Ρε Κώτσο, 9 η ώρα …δεν βραδιάζει εδώ; -Καλά ρε Νάσο, κατάλαβες που είμαστε; Στον Βόρειο Πόλο είμαστε,  δεν είμαστε στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής που βραδιάζει από το μεσημέρι λόγω των αρκούδων που κατεβαίνουν στο χωριό!! Τι γέλιο έπεσε ….άρε Νάσιο χαχαχα ….Λοιπόν τραβάω και άντε να φτάσουμε ..άντε να δούμε καμιά πινακίδα που να λέει Τρόμσο 500 χιλ …..Τρόμσο 348 χιλ … αλλά με τόσο στενό δρόμο ; 70 χιλιόμετρα πήγαινα με τραγούδια Λάκη Τζορντανέλι (αγοράζω παλιάααα ….κλπ ), Κώστα Τουρνά ( Μην της το πεις πως ακόμη την αγαπώωωωωωω , Κάνε ό,τι σ΄ αρέσει η ζωή είναι λίγηηηηηηη κλπ ), Τέρυ Χρυσό (΄Ονειραααα, πουλιά μου ταξιδιάαααρικααααααα…..κλπ ) και κάπου- κάπου ακούγαμε και Τόλη (Ξανθιά αγαπημένη Παναγιάάάάά, Αδέρφια μου αλήτες πουλιάάάά….κλπ ) και φυσικά δεν λείψανε από την ώρα που είμαστε στην Σκανδιναβία και οι Abba …Κάπου κοντά στο Andselv  όπου έχει και αεροδρόμιο αλλά Παλαιοχώρι λόγω ΝΑΤΟ …..κάτσαμε να πιούμε ένα ζεστό τσάι με λεμόνι ….σε κάτι κούπες .. όχι κούπες κανονικές, αλλά κούπες όπως τα Πρωταθλήματα και τα Κύπελλα του Ολυμπιακού μου …. με ένα λικέρ δικό τους που το βάζουν μέσα στο τσάι τους οι Νορβηγοί ….( αξία 1 ευρώ ) …..φύγαμε μετά από κάνα μισάωρο και ξάφνου πετάγεται ο Νάσιος και λέει -Κώτσιουυυυυυυ …. -Έλα ρε μ..κα, τι κάνεις έτσι;; -Δεν βλέπ”ς ρε!! -Τι να δω ρε Θανά”ςς ;- Να ρε μ…κα είδα πινακίδα που λέει Τρόμσο 200 χιλιόμετρα ..Φτάνουμε ρε Κώτσο …..-Εεεε καλά ρε Θανά΄΄ς ….είμαστε στην Σαλονί΄΄κ και πάμε Λάρσα ….έχουμε να περάσουμε την Κατερίνη (Nordiosbeoton), τα Τέμπη και τον ποταμό Πηνειό (Konkamaeno river … και το στενό των Fagernes ) … και φτάνουμε στην Λάρισα- Τρόμσο ρε Θανάση ….Υπομονή λίγο …σε 3 ωρίτσες θα σ’ έχω εκεί. Και πραγματικά σε 2 ώρες και 48 λεπτά τον πήγα στο Tromso de Norge, μια πόλη των 120.000 κατοίκων και μέσα στην θάλασσα του Gretsundet .. Σα να λέμε Θερμαϊκός κόλπος …και χτισμένη μέσα στην θάλασσα …όπως το Αιτωλικό της ΑιτωλοΑκαρνανίας … και γ…ώ τις πόλεις ….άλλο να την δείτε … και άλλο να σας τα λέω ……Αεροπλάνο από τη Θεσσαλονίκη και από κει σε μόνο 8 ώρες στο αεροδρόμιο του Tromsdalen και στην πόλη του Τρόμσο .. πάνω στον Βόρειο Πόλο … όπου εκεί τον Ιούλιο μήνα η μέγιστη θερμοκρασία είναι 17C …. άντε 20 βαριά βαριά …….

Αυτά φίλοι αγαπημένοι ….ο Θανάσης έφτασε στον προορισμό του με οδηγό τον Κώτσο τον Κρεμμύδα -Ταξιδιάρη  ……

Αλεξάνδρεια Ημαθίας – Ελλάδος – Τρόμσο Νορβηγίας:  5.890 χιλιόμετρα όπως πήγα εγώ ……Αν πας από  την Πολωνία είναι όχι πολλά περισσότερο, άντε βαριά κάνα 1200 χιλ παραπάνω … Σιγά τα αυγά!! Αυτά φιλαράκια μου καλά …..

ΤΕΛΟΣ …..

Προηγούμενο άρθροΜελίκη: Σωροί σκουπιδιών από συσκευασίες φυτοφαρμάκων στα σημεία Υδροληψίας των ραντιστικών μηχανημάτων
Επόμενο άρθροΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ – Σε αναμονή ψηφίσματος για γενοκτονία λαών Μ. Ασίας