Κλείστε τώρα την αξιολόγηση! – Άρθρο του Δημήτρη Χριστούλια

Ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και δανειστές στέλνουν κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, να κλείσει τώρα η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου καθώς σε διαφορετική περίπτωση ακόμη και οι εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις  απειλούνται με οικονομική κατάρρευση.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑΣ – Δημοσιογράφος της REALnews

«Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει να ξαναζήσει μία επανάληψη του εφιαλτικού 2015 και οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ισοδυναμεί με καταδίκη για τη χώρα», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μετά την επιβολή των capital controls βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν νέο κύκλο ύφεσης. Ύφεση που επιτείνεται εξαιτίας των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αλλά και ενόψει της εφαρμογής νέων επώδυνων μέτρων, που θα δώσουν την χαριστική βολή στα εισοδήματα των πολιτών. Ακόμη και οι εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις που κατάφεραν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν μετά από χρόνιας χρόνια ύφεσης, βρίσκονται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας. Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η ελληνική αγορά βρίσκεται σε συνεχή συρρίκνωση. Οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι πιο δυσοίωνες από ποτέ.

Η ρευστότητα πλέον, για την πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι ανύπαρκτη. Τα φέσια ανάμεσα στις επιχειρήσεις «φουσκώνουν» ενώ με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται και οι οφειλές που έχουν οι επαγγελματίες στο Δημόσιο. Για αν γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κρίσης του πλήγματος που έχει δεχθεί η πραγματική οικονομία σημειώνεται ότι από  το 2009 έως τα τέλη του 2015, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας έχουν μειωθεί κατά 120.000,  η συνολική κατανάλωση μειώθηκε κατά περίπου 50 δισ. ευρώ ενώ  709.000 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία.

Και το πρώτο τρίμηνο του 2016 η αγορά έχει συρρυκνωθεί με τις πωλήσεις των επιχειρήσεων σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να παρουσιάζουν νέα καθίζηση στις πωλήσεις τους σε ποσοστό 8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει νέα σημαντική υποχώρηση τον Μάρτιο του 2016 (στις -71,9 μονάδες από -66,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα). Η απαισιοδοξία των καταναλωτών για το προσεχές διάστημα προσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά του 2011, η ανεργία αυξάνεται, οι αποταμιεύσεις υποχωρούν και η οικονομική κατάσταση αξιολογείται όλο και δυσμενέστερη. Σύμφωνα με ανάλυση του ΣΕΒ, «αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία είναι ότι οι αντοχές που επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει η ελληνική οικονομία κινδυνεύουν να εξαντληθούν.

Για να αποτραπεί αυτό, είναι αναγκαία η αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η εφαρμογή μιας συνεπούς αναπτυξιακής πολιτικής και ο περιορισμός των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, τα οποία βαθαίνουν την ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής αποτελεί προϋπόθεση για την επαναφορά του οικονομικού κλίματος και της εμπιστοσύνης των πολιτών σε σταθερή ανοδική πορεία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

Προηγούμενο άρθροΟ Ολυμπιακός Λουτρού ευχαριστεί φιλάθλους και χορηγούς (βίντεο)
Επόμενο άρθροCooking recipes: Amberjack with celery puree, sautéed vegetables, roasted garlic and nori seaweed.
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ