Ένα «ντέρμπι» στο ποδόσφαιρο φαίνεται «ό,τι πρέπει» για να πάθει κανείς εγκεφαλικό, στην κερκίδα ή μπροστά στην τηλεόραση, ιδίως αν είναι φανατικός οπαδός. Παρόλα αυτά, μια νέα πορτογαλική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος δεν είναι σημαντικά αυξημένος, όπως θα περίμενε κανείς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κλαούντια Μπορμπίνια του Νοσοκομείου Εγκάς Μονίζ της Λισαβώνας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στην Κοπεγχάγη, ανέλυσαν στοιχεία για τα εγκεφαλικά που συνέβησαν την περίοδο 2012-2015 και καταγράφηκαν στα αρχεία του πορτογαλικού νοσοκομείου.
Οι επιστήμονες συσχέτισαν την ημερομηνία κάθε εγκεφαλικού με τις ημερομηνίες που υπήρχαν ντέρμπι ανάμεσα στις τρεις καλυτερες πορτογαλικές ποδοσφαιρικές ομάδες (Μπενφίκα, Πόρτο και Σπόρτινγκ).
Διαπιστώθηκε ότι όντως, τις ώρες των κρίσιμων ματς και λίγο μετά, υπήρχαν ελαφρώς αυξημένα εγκεφαλικά, σε σχέση με τις μέρες που δεν υπήρχε ντέρμπι, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δικαιολογείται υπερβολική ανησυχία.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το στρες σε κρίσιμα παιγνιδία με την πρόκληση εμφραγμάτων είτε λόγω ακραίου ενθουσιασμού, είτε εξαιτίας μεγάλης απογοήτευσης. Στην περίπτωση των εγκεφαλικών, φαίνεται να υπάρχει ένας ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος, που μάλλον δικαιολογεί τις φωνές του τύπου «παίξτε μπάλα, γιατί θα πάθουμε κανένα εγκεφαλικό…».
ΠΔΡ