Και όμως η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης καταρράκτη

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, πάνω  από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, έχουν μειωμένη όραση  ή έχουν τυφλωθεί λόγω καταρράκτη.

Ο καταρράκτης  είναι η κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τις αιτίες που δημιουργούν αυτήν την οφθαλμολογική ασθένεια. Πολλοί όμως επιστήμονες που ασχολούνται αποκλειστικά με την ασθένεια του καταρράκτη πιστεύουν ότι το οξειδωτικό στρες και οι πρωτεΐνες στα μάτια θολώνουν το φακό του οφθαλμού.

Ο καταρράκτης είναι μια ασθένεια  όπου θολώνει ο φακός του ματιού με αποτέλεσμα ο ασθενής να χάνει την όρασή του. Είναι η πιο κοινή οφθαλμολογική ασθένεια που προσβάλει άτομα άνω των 40 ετών.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, μια διατροφή  πλούσια σε βιταμίνη C μπορεί να επιβραδύνει τον κίνδυνο εξέλιξης  του καταρράκτη κατά ένα τρίτο τουλάχιστον.

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C όπως τα φρούτα και τα λαχανικά αυξάνουν το υγρό γύρω από τον φακό του ματιού, σχηματίζοντας έτσι ένα προστατευτικό  στρώμα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια κ. α.), μπρόκολο, ακτινίδια, πιπεριές κ.α είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ophthalmology συμπεραίνει ότι οι  περιβαλλοντικοί  και διατροφικοί παράγοντες συντελούν περισσότερο στην εξέλιξη του καταρράκτη περισσότερο από τους γενετικούς παράγοντες.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην έρευνα ότι τα άτομα που λάμβαναν περισσότερη βιταμίνη  C  από την διατροφή τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αύξησης του καταρράκτη κατά 33%, από εκείνα τα άτομα που δεν κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Προηγούμενο άρθροΑνέκδοτο: Άραγε θα το έβρισκε;
Επόμενο άρθροΚίνητρα για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας