Η τακτική χρήση της ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη

Άλλη μια πάθηση προστίθεται στον κατάλογο που μπορεί η χρήση της ασπιρίνης να βοηθήσει στην θεραπεία της ή στην εξέλιξή της.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ασθενείς που ελάμβαναν τρία δισκία ασπιρίνης την εβδομάδα, είχαν αποτρέψει την εξέλιξη της ασθένειας και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του προστάτη.

Για το ρόλο της ασπιρίνης στον καρκίνο του προστάτη έγιναν δύο μελέτες οι οποίες παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Κατά την διάρκεια του έτους 2015 διαγνώστηκαν στις ΗΠΑ 220.000 χιλ. περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, καθιστώντας έτσι την ασθένεια ως την δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά από τον καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας 27.500 χιλ. άνδρες πέθαναν στις ΗΠΑ από καρκίνο του προστάτη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ό συγκεκριμένος καρκίνος έχει αργή εξέλιξη και δεν εξαπλώνεται πέραν του αδένα του προστάτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις αργής εξάπλωσης το 99% των ανδρών μέσα στην πενταετία δεν καταλήγει στο μοιραίο, ενώ το 98% βρίσκεται εν ζωή και μετά από μια δεκαετία. Αν όμως η ασθένεια κάνει μετάσταση η επιβίωση για μια πενταετία πέφτει στο 28%.

Σύμφωνα με την μελέτη Physicians ‘Health Study, οι ερευνητές παρακολούθησαν και μελέτησαν στοιχεία από 22.073 χλ. Ανδρών . Σε ένα διάστημα παρακολούθησης 28 ετών, 3.195 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, μεταξύ των οποίων σε 405 περιπτώσεις η ασθένεια ήταν θανατηφόρα, γεγονός που σημαίνει ότι η πάθηση είχε κάνει μεταστάσεις.

Δια μέσου της έρευνας αποδείχθηκε ότι η τακτική χρήση της ασπιρίνης βοήθησε κατά 25% να μην εξελιχθεί η νόσος και αφού είχε διαγνωσθεί πρώιμα μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%.

Ο ερευνητής – ιατρός Κρίστοφερ Αλλαρντ δήλωσε: «Υπάρχει ένα μεγάλο όφελος της ασπιρίνης στο καρκίνο του προστάτη αφού έχει διαγνωσθεί η ασθένεια. Βέβαια τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι δεν επηρεάζεται η συχνότητα, αλλά η εξέλιξη της νόσου». Και συνέχισε: « Είναι πιθανό η χρήση της ασπιρίνης επειδή μειώνει τα αιμοπετάλια μπορεί να μπλοκάρει τα καρκινικά κύτταρα ώστε να μην κάνουν μεταστάσεις στα κόκαλα».

Βέβαια όπως όλα τα φάρμακα έτσι και η ασπιρίνη μπορεί να έχει διάφορες παρενέργειες. Γι’ αυτόν τον λόγο καλό θα είναι ο ασθενής να συμβουλεύεται τον θεράποντα ιατρό του.

 

 

Προηγούμενο άρθροΑντίθετοι γιατροί και φαρμακοποιοί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Επόμενο άρθροΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας – Ατρόμητος Διαβατού 3-1 Ο δάσκαλος νίκησε τον μαθητή ( Δηλώσεις Κελεσίδη-Πετρίδη)