Η σεισμικότητα της περιοχής Αλεξάνδρειας – Συνέντευξη με τον καθηγητή Βασ. Παπαζάχο

Pet
Γράφει ο Πέτρος Κεφαλάς

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2016 οι κάτοικοι της περιοχής Αλεξάνδρειας αισθάνθηκαν τρεις σεισμικές δονήσεις χαμηλού μεγέθους και πολλοί δικαιολογημένα τρόμαξαν.

Καλό θα είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι η ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας δεν έχει κάποιο μεγάλο ενεργό ρήγμα και επομένως δεν εντάσσεται στις περιοχές υψηλής σεισμικότητας. Τα ρήγματα (εικόνα 1) που υπάρχουν στην περιοχή είναι μεν ενεργά, αλλά είναι μικρά, με αποτέλεσμα οι σεισμοί που προκαλούνται από αυτά να είναι μικρού μεγέθους.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αλεξάνδρειας δεν θα πρέπει να ανησυχούν για κάποια μεγάλη καταστροφή από τα ενεργά ρήγματα της περιοχής και ούτε σημαίνει κάτι το ανησυχητικό η τελευταία σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αλεξάνδρειας.

xart-tel-ok33
Εικόνα 1 – Τα σεισμικά ρήγματα στην περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας

Ακούστε στο βίντεο τι μας είπε ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Βασίλης Παπαζάχος:

Πίνακας με τους σεισμούς στην περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας από το 1975 μέχρι σήμερα:

seismoi-pinak-1a
Εικόνα 2 -Σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αλεξάνδρειας από το 1975 μέχρι σήμερα. – Επιμέλεια πίνακα Πέτρος Κεφαλάς

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι θα θυμούνται κατά το παρελθόν παρόμοια σεισμική δραστηριότητα και πάντα με σεισμούς μικρού μεγέθους. Παραθέτω πίνακα (εικόνα 2) με την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αλεξάνδρειας από το 1975 μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Μουντράκης αναφέρει σε μελέτη του για τα ρήγματα της πεδιάδας Βέροιας – Θεσσαλονίκης:

«(11) Πιθανά ρήγματα της προέκτασης της ρηξιγενούς ζώνης Αλιάκμωνα στην πεδιάδα Βέροιας – Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για δύο παράλληλες και σε μικρή απόσταση ρηξιγενείς γραμμές με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ (60ο ) που εντοπίσθηκαν με γεωφυσικές διασκοπήσεις κάτω από τις προσχώσεις της πεδιάδας Βέροιας – Θεσσαλονίκης στην προέκταση της ενεργού ρηξιγενούς γραμμής του Αλιάκμωνα, βόρεια της Μελίκης και μέχρι την Αλεξάνδρεια και το Πλατύ.

Δεδομένου ότι το μήκος τους είναι σημαντικό, περίπου 15-18km και λόγω του ότι υπάρχει υπόνοια ότι ίσως αποτελούν προέκταση της ενεργού γραμμής Αλιάκμωνα επισημαίνοντας ως πιθανές ενδιαφέρουσες τεκτονικές γραμμές παρόλο ότι δεν εντοπίσθηκαν με την υπαίθρια γεωλογική παρατήρηση». 

Χάρτης
Χάρτης ενεργών ρηγμάτων Κεντρικής Μακεδονίας – Του καθηγητή ΑΠΘ κ. Δημοσθένη Μουντράκη

Αυτά ακριβώς τα ρήγματα κουνάνε την ευρύτερη περιοχή του Ρουμλουκιού και θα την κουνάνε και στο μέλλον χωρίς όμως να προκαλούν καταστροφές για την ζωή και τις υποδομές.

Klimaka-sismon
http://www.seismoi.gr/klimakaRichter.htm
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1 http://www.seismoi.gr/klimakaRichter.htm
2 http://www.oasp.gr/taxonomy/term/584
3 Χάρτης ενεργών ρηγμάτων του Ελληνικού χώρου – περιοχή Μακεδονίας (Συνοδευτικό Επεξηγηματικό Τεύχος) – Επιστημονικός υπεύθυνος Καθηγητής Δημοσθένης Μουντράκης – Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Προηγούμενο άρθροΔΕΗ: Διευκρινίσεις για το Πρόγραμμα Επιβράβευσης των συνεπών πελατών
Επόμενο άρθροΑνέκδοτο: Να την δηλώσει ο άλλος…