Η εξαιρετική σχολική-κοινωνική τηλεταινία μικρού μήκους των μαθητών του 1ου Δημ. Σχολείου Αλεξάνδρειας, αν και σχεδόν 2 χρόνια από την υλοποίηση και αρχική της προβολή, συνεχίζει να αποδεικνύεται ιδιαίτερα διαχρονική, μιας και η θεματολογία της καθώς και τα μηνύματα που περνάει στο κοινό, δεν παύουν ποτέ να είναι επίκαιρα.
Στις 26 Ιανουαρίου στη Νάουσα, στον πολυχώρο του κτηρίου «Ερια», εκπαιδευτικοί της Β/θμιας εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιστημονική ημερίδα με θέμα « Βιντεάκια στα θρανία» που οργάνωσε το Γυμνάσιο Επισκοπής Νάουσας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώθηκε με τη στήριξη της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, με τη συμμετοχή του ΕΠΑΛ Νάουσας και σημείωσε αρκετά μεγάλη επιτυχία.
Κατά τη διάρκειά της και παρουσία του εισηγητή της κ. Κολαξίδη Ιωάννη, επίκουρου καθηγητή του τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ, του κ. Καλαρά Νίκου σκηνοθέτη, του Δημάρχου Νάουσας κ. Κουτσογιάννη Νίκου, της Προέδρου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας(ΝΙFF) κ Άννας Γκαρνέτα, της Προϊσταμένης Β/θμιας εκπαίδευσης κ. Μαυρίδου Αναστασίας και πλήθος εκπαιδευτικών, παρουσιάστηκε στα πλαίσια κινηματογραφικής προβολής που οργανώθηκε μόνο για την ημερίδα και η ταινία «Η Επόμενη Μέρα» των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δ. Σχολείου Αλεξάνδρειας και όπως μάθαμε αναφέρθηκαν σε αυτήν με τα καλύτερα λόγια τόσο ο Δήμαρχος Νάουσας όσο και η Πρόεδρος του Φεστιβάλ.
Η ταινία των μαθητών, των δικών μας παιδιών, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και όπως μας ανέφερε η δασκάλα τους, κα Μηρτσέκη Βασιλική: «προκαλεί πολλές φορές συγκίνηση αλλά και δάκρυα τόσο σε μαθητές όσο και σε ενήλικες που την παρακολουθούν, γιατί ακριβώς αναφέρεται σε κάτι που μπορεί να αλλάξει τη ζωή όλων μας. Εκεί ίσως έρχεται η συνειδητοποίηση ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Είναι η ενσυναίσθηση πιστεύω υπεύθυνη για τη συγκίνηση δηλαδή πολλά παιδιά μπαίνουν στην θέση του Αλέξανδρου, αλλά και πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί στη θέση του μικρού σκέφτονται, άθελά τους, το δικό τους παιδί και το «τί θα γινόταν αν» χωρίς να υποβαθμίζω το γεγονός ότι πολλοί εκπαιδευτικοί ζουν στις τάξεις τους τέτοιες καταστάσεις και σίγουρα βλέπουν τις αντιδράσεις της κοινωνίας κάτι που επίσης δεν μπορεί να σε αφήνει ασυγκίνητο όταν παρακολουθείς μια κοινωνική ταινία που πραγματεύεται αυτό που εσύ βιώνεις. Αυτό σίγουρα είναι κάτι που ταρακουνάει τις ψυχές μας..» Επίσης μας ανέφερε και κάτι που δεν το περίμεναν ούτε η ίδια ούτε οι μαθητές της μα ούτε και το Φεστιβάλ..
Αρκετά σχολεία του Νομού είτε έχουν χρησιμοποιήσει την ταινία στα πλαίσια ενδοσχολικών δραστηριοτήτων με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι στα ΑμεΑ είτε ζητούν την ταινία για να την παρουσιάσουν στο σχολείο τους ως αφόρμηση για συζητήσεις πάνω στην εξάλειψη των προκαταλήψεων που προκαλεί η διαφορετικότητα. « Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα και τους μαθητές και μαθήτριές μου. Να δουν την ταινία μας όσο γίνεται περισσότεροι μαθητές, εκπαιδευτικοί, πολίτες αλλά και πολιτικοί άρχοντες αυτής της χώρας, ώστε το μήνυμά της, που δεν είναι άλλο από το δώστε ευκαιρία στα ΑμεΑ να έχουν ίση αντιμετώπιση και ίσες ευκαιρίες στη ζωή, να γίνει κάποια στιγμή πραγματικότητα.
Χαιρόμαστε λοιπόν που τη ζητούν τα σχολεία μας και προσπαθούμε μέσω διαγωνισμών και φεστιβάλ να την κάνουμε ευρύτερα γνωστή. Δεν είναι τα βραβεία ή οι θέσεις που μας νοιάζουν στα φεστιβάλ και στους διαγωνισμούς. Εκείνο που θέλουμε είναι να προβληθεί και να χρησιμοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο για το μήνυμά της. Ελπίζουμε να συμβεί αυτό και να μη λείπει κάποια στιγμή στο μέλλον από την ψηφιακή βιβλιοθήκη των σχολείων μας.»
Το ότι δουλειές και εργασίες των μαθητών των σχολείων μας, των παιδιών μας, παρουσιάζονται σε εκπαιδευτικούς ή μη διαγωνισμούς, επιστημονικές ημερίδες και ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, τα μηνύματά τους και την άψογη οργάνωσή τους, θα πρέπει να μας κάνει ως γονείς αλλά και ως δημότες υπερήφανους .