Η Γη στην ελάχιστη απόσταση από τον ήλιο – Περιήλιο 2016.

Μεταξύ 2ης  και 3ης  Ιανουαρίου 2016 η Γη βρέθηκε  στο περιήλιό της δηλαδή στο κοντινότερο σημείο με τον ήλιο.

hlios-gi--1Μπορεί να φαίνεται κάπως αντιφατικό, για τον λόγο ότι βρισκόμαστε πλέον στο μέσον του χειμώνα, εν τούτοις όμως η Γη έφτασε στο ονομαζόμενο περιήλιο, την ελάχιστη απόστασή της από τον Ήλιο, στις 07.18 ώρα Ελλάδας το πρωί της 3ης Ιανουαρίου.

Η Γη είναι πιο κοντά στον ήλιο κάθε χρόνο στις αρχές Ιανουαρίου, όταν είναι χειμώνας για το Βόρειο Ημισφαίριο. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στο Βόρειο ημισφαίριο και στις αρχές Ιουλίου η Γη βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο από τον ήλιο στο ονομαζόμενο αφήλιο.

Με την είσοδο του 2016 και στις 3 Ιανουαρίου το κέντρο της Γης βρέθηκε να απέχει από το κέντρο του ήλιου  147.100.176 χιλιόμετρα που είναι και το κοντινότερο σημείο προσέγγισης της Γης από τον ήλιο. Σε έξι μήνες από σήμερα η Γη θα βρεθεί να απέχει 152.103.776 χιλιόμετρα που είναι και η μεγαλύτερη απόσταση που παρατηρείται μεταξύ Γης και ήλιου (αφήλιο).

Η απόσταση της Γης από τον ήλιο δεν είναι αυτή που προκαλεί της τέσσερις εποχές του χρόνου. Η περί τον ήλιο τροχιά της Γης δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική, γεγονός που συνδράμει στην αυξομείωση της απόστασης Γης – ήλιου.

periilio-2

Η εναλλαγή των εποχών οφείλεται στο γεγονός ότι ο άξονας της Γης είναι κεκκλιμένος και κοιτάει πάντα στο ίδιο σημείο του ουρανού. Συνέπεια αυτού του φαινομένου είναι ότι ο βόρειος πόλος της Γης να δέχεται  μόνιμα το ηλιακό φως  για έξι μήνες, οπότε το βόρειο ημισφαίριο έχει άνοιξη ή καλοκαίρι. Τους υπόλοιπους έξι μήνες, ο βόρειος πόλος σκεπάζεται από το σκοτάδι και το καλοκαίρι βρίσκεται  στο νότιο ημισφαίριο.

Προηγούμενο άρθροΑνέκδοτα: 1 Συζυγική απορία – 2 Να φτιάξουμε τις φυλακές
Επόμενο άρθροΟι τρόποι που μπορείτε να «σβήσετε» τις κλήσεις της τροχαίας;