Η ασπιρίνη διπλασιάζει την επιβίωση στους πάσχοντες από καρκίνους του γαστρεντερικού

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ό τι μια χαμηλή δόση ασπιρίνης ημερησίως προστάτευε την καρδιά. Τελευταία σύμφωνα με μια μελέτη, αυτό το φθηνό φάρμακο αποδείχθηκε ότι παρατείνει σημαντικά την ζωή των ασθενών με καρκίνο στο γαστρεντερικό σύστημα.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Μάρτιν Φράους του πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου (ECC): «Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ασπιρίνη είναι ένα φθηνό φάρμακο και με σχετικά ελάχιστες παρενέργειες, αυτό το γεγονός θα έχει μεγάλο αντίχτυπο στα συστήματα περίθαλψης, καθώς επίσης και στους ασθενείς».

Ο δρ Άρον Σουάμινατ ερευνητής- ιατρός από τις ΗΠΑ του νοσοκομείου Lion Hill της Νέας Υόρκης, που μετείχε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου δήλωσε: «Για πολλά χρόνια ήταν γνωστό στους γαστρεντερολόγους και ογκολόγους ότι η ασπιρίνη μπορούσε να βοηθήσει σε ορισμένους τύπους κληρονομικού καρκίνου του παχέος εντέρου».

Η ομάδα του δρ. Φράους μελέτησε τα αποτελέσματα από ένα δείγμα 13.700 ασθενών που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο στο γαστρεντερικό σύστημα κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 1998 και 2011. Όλοι οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν με μέσο όρο πάνω από τέσσερα χρόνια.

Οι ασθενείς μετά την διάγνωση της πάθησής τους, λάμβαναν καθημερινά μια χαμηλή δόση ασπιρίνης έχοντας διπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης από εκείνους που δεν λάμβαναν ασπιρίνη. Αυτό το όφελος από τη λήψη ασπιρίνης, εξακριβώθηκε μετά τον συνυπολογισμό άλλων παραγόντων, όπως το φύλο, την ηλικία, την κατάσταση του καρκίνου, το είδος της θεραπείας, και άλλα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι η ασπιρίνη μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος για την ανίχνευση και την καταστροφή κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στο αίμα.

Σε κάθε περίπτωση φαρμάκου ακόμα και σε χαμηλή δόση υπάρχουν διάφορες παρενέργειες. «Ο κίνδυνος της λήψης ασπιρίνης περιλαμβάνει γαστρεντερική αιμορραγία και έλκη, έτσι ώστε η απόφαση για την λήψη της θα πρέπει να γίνει με τη βοήθεια ενός γιατρού» δήλωσε ο δρ Σουάμινατ.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η λήψη της ασπιρίνης παρατείνει την ζωή των ασθενών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λειτουργεί προληπτικά γι’ αυτούς του τύπου καρκίνους. Η έρευνα συνεχίζεται.

 

Προηγούμενο άρθροΟΓΑ: Καταβολή Συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2015 ΟΓΑ
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ