Ερώτηση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ για τις “καθυστερήσεις των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ”

Ερώτηση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,με θέμα τις “μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ”

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου με θέμα τις “μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ”

 Η ερώτηση:

Είναι γνωστό ότι το 2014 υπήρξαν μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω πλημμυρών, παγετών, χαλαζοπτώσεων, άκαιρων βροχοπτώσεων και ανεμοθυελλών.

            Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ παρά τις ελλείψεις προσωπικού, λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην έγκριση πρόσληψης εποχικού προσωπικού για το 2015, κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και έκδοσης των πορισμάτων.

Είναι επίσης γνωστό, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, ότι ύστερα από τις βελτιώσεις που έγιναν το 2010 στο θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, τη μείωση της εισφοροδιαφυγής λόγω της αλλαγής του τρόπου πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και τη μεγάλη μείωση των λειτουργικών δαπανών, ο Οργανισμός έχει πλέον εξυγιανθεί οικονομικά και μετά το 2011 έχει επιχορηγηθεί ελάχιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

            Παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ έχει πλέον αποθεματικό, δηλαδή διαθέτει τους απαραίτητους πόρους υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πολύ βασικές τους υποχρεώσεις.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1 Πότε θα ολοκληρωθούν από τον ΕΛΓΑ οι πληρωμές των αποζημιώσεων στους αγρότες που επλήγησαν το 2014 από τα έντονα καιρικά φαινόμενα;

2 Πότε θα ξεκινήσει η πληρωμή των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2015;

Προηγούμενο άρθροΈνας αστεροειδής με διάμετρο 470 μέτρα θα διέλθει πολύ κοντά από τον πλανήτη μας
Επόμενο άρθροΣυμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Μια γεωργία απαλλαγμένη από ΓΤΟ και φιλική προς την κλιματική αλλαγή