Επίσκεψη και συναντήσεις του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Χίο για το προσφυγικό

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Χίο, επισκέφθηκε ως επικεφαλής κλιμακίου, το κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και το υπό κατασκευή hotspot και συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Benedict Stainer, τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Λιμενάρχη.

Μετά τις επιτόπιες επισκέψεις και τις συναντήσεις δήλωσε: «Η χώρα μας ενώ βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης καλείται παράλληλα να σηκώσει ένα απίστευτο βάρος, αυτό του προσφυγικού. Η Ελλάδα και τα νησιά μας μεταβάλλονται σε αποθήκες ψυχών εξαιτίας της έλλειψης ξεκάθαρης εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς στρατηγικής. Εδώ στην Χίο είναι αξιοσημείωτη η δουλειά από γίνεται από τις τοπικές αρχές, την τοπική κοινωνία σε συνεννόηση με τις διεθνείς οργανώσεις. Εδώ γίνεται μία πραγματικά πολύ καλή δουλειά και οι αξίες του ανθρωπισμού κυριαρχούν. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Αποτέλεσμα είναι παρά το γεγονός ότι το νησί έρχεται δεύτερο σε προσφυγικές ροές να μην έχουμε θύματα πρόσφυγες στην περιοχή της Χίου και οι δομές υποδοχής και καταγραφής να είναι οργανωμένες και με ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης. Αυτό έχει επιτευχθεί μάλιστα χωρίς τις απαραίτητες ενέργειες από το κράτος και με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συντονισμού στο προσφυγικό. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει δεσμευθεί στην Ε.Ε. για τα 5 hotspots σε 5 νησιά της χώρας σε ένα χρονοδιάγραμμα, για το οποίο εκφράσαμε την ανησυχία μας και στην συνάντηση μου με τον κ. Μουζάλα πριν 2,5 μήνες. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Εκφράζουμε για άλλη μία φορά την ανησυχία μας για το εάν μπορεί να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για τα hotspots. Υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και πλέον αντικειμενικές αδυναμίες για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ώστε να είναι έτοιμα στα μέσα Φεβρουαρίου κυρίως λόγω κυβερνητικών ολιγωριών και έλλειψης του κατάλληλου κυβερνητικού συντονισμού.

Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά ανέλαβε δεσμεύσεις στην Ε.Ε. που φαίνεται ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει όλες τις ενέργειες της και να κατανοήσει ότι σε αυτά τα θέματα απαιτείται περισσότερη σοβαρότητα. Η δε Ε.Ε. απαιτείται να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί κοινή αντιμετώπιση και ορισμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης να μην επαναφέρουν ξανά θέματα σχετικά με την συνθήκη Σένγκεν γιατί απαιτείται περισσότερη και όχι λιγότερη Σένγκεν για την αντιμετώπιση του διεθνούς αυτού προβλήματος».

Το απόγευμα ο κ. Θεοχαρόπουλος θα συναντηθεί με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου για να συζητήσει τα προβλήματα σε έναν κρίσιμο κλάδο της αγροτικής παραγωγής για την τοπική κοινωνία που πλήττεται από το φορολογικό και το ασφαλιστικό που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου και ομιλία για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

ΧΙΟΣ-1

Προηγούμενο άρθροΈκοψε την βασιλόπιτα ο Α.Σ. Μακεδόνες Αλεξανδρείας
Επόμενο άρθροΈνας χρόνος λειτουργίας των νέων τμημάτων Μαιευτικού του Π.Ε.Δ.Υ. Βέροιας