Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. η παραγωγή καινοτομικών τροφίμων και τροφίμων νανοτεχνολογίας

Εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός της Ευρώπης καινοτόμων τροφίμων που παράγονται με την χρήση νέων τεχνολογιών ακόμα και με νανοτεχνολογία.

Έτσι οι καταναλωτές θα δούνε στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων 90 νέες τροφές προς κατανάλωση. Ο νέος κανονισμός προβλέπει απλοποιήσεις των κανονισμών αδειοδότησης, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γνωρίσουν περεταίρω ανάπτυξη, αλλά και στην καινοτομία να προοδεύσει.

Οι σπόροι τσία είναι ένα νέο προϊόν το οποίο μαζί με άλλα εισέρχεται στο διαιτολόγιο των Ευρωπαίων μαζί με άλλα 89 τρόφιμα όπως π.χ. το σπορέλαιο κορίανδρου και η πρωτεΐνη κράμβης.

Σύμφωνα λοιπόν με τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κανονισμό θα βρεθούν στο τραπέζι των Ευρωπαίων τρόφιμα που παράγονται σύμφωνα με τις τελευταίες καινοτομικές εξελίξεις όπως γάλα θερμικά επεξεργασμένο που πέρασε την διαδικασία ζύμωσης με συγκεκριμένους ζυμομύκητες, έλαιο από φύκια πλούσιο σε ω3, ένας χυμός φρούτων που έχει παραχθεί με καινοτόμες διαδικασίες και βούτυρα χαμηλών λιπαρών. Επίσης επιτρέπεται η κατανάλωση εντόμων αρκεί να έχουν την έγκριση ότι δε βλάπτουν τον άνθρωπο.

Υπάρχει και συνέχεια… Έτσι στην επόμενη φάση εγκρίσεων τροφίμων αναμένεται να επιτραπούν προς κατανάλωση τρόφιμα νανοτεχνολογίας που έχουν παραχθεί σε εργαστήρια, σε επίπεδο ατόμων και μορίων αρκεί να εγκριθεί η κατανάλωσή τους.

Είναι πλέον γνωστό ότι επιστήμονες έχουν ήδη παρασκευάσει ήδη μπριζόλα χρησιμοποιώντας ζωικά κύτταρα. Δηλαδή άρχισαν να παράγουν μοσχαρίσιο κρέας όχι από αγελάδα, αλλά με την χρησιμοποίηση των βλαστοκυττάρων  λαμβάνουν μερικά κύτταρα και τα αφήνουν να αναπτυχθούν μόνα τους. Με αυτή την μέθοδο, με λίγα μόνο κύτταρα μπορούν να παράγουν και 10 τόνους κρέατος.

Τα τρόφιμα θα φέρουν ειδική σήμανση για να γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει και τι καταναλώνει. Επίσης αν ένα κράτος δεν επιθυμεί κάποιο τρόφιμο για κατανάλωση, θα μπορεί να το απαγορεύει.

Ο κανονισμός αναμένεται να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα αρχίσει να ισχύει από τον Νοέμβριο περίπου του 2017.

Προηγούμενο άρθροΑ΄ ΕΚΑΣΚΕΜ (7η αγ.) – Αποτελέσματα
Επόμενο άρθροΥπογραφή σύμβασης, ύψους 48.500€ για τη συντήρηση των φωτεινών σηματοδοτών Ημαθίας