Δυσλειτουργία και εντάσεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ

Αποφασισμένοι να προσφύγουν σε ένδικα μέσα, προκειμένου να προστατευθούν από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την εργατική νομοθεσία, δηλώνουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας τους, Χριστόδουλο Βαρκάκη να καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρείας ότι προβαίνει «σε μονομερείς ενέργειες», «για τις οποίες θα λογοδοτήσει».

Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, η «μη πληρωμή της δεύτερης προκαταβολής στους εργαζομένους της εταιρείας στις 16/6 συνιστά σε νομικό φάουλ, τη στιγμή μάλιστα που η διοίκηση της εταιρείας μονομερώς σκέφτεται να προχωρήσει σε περικοπές μισθών, όχι 33% που συζητούνταν μέχρι πρόσφατα, αλλά 40% τουλάχιστον».

«Καταργούν μονομερώς όρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας», προσέθεσε ο κ. Βαρκάκης, και τόνισε ότι «δεν νομιμοποιούνται ούτε στο ελάχιστο με αυτά που κάνουν», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι κινήσεις της διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ κινούνται «κόντρα στη θέση της κυβέρνησης που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων».

«Δεν περιμένουμε να ενδιαφερθούν για εμάς και τις οικογένειές μας, αλλά να περιμένουν ότι εμείς θα φροντίσουμε για το συμφέρον και την κάλυψή μας, με όλα τα εργαλεία και μέσα που έχουμε», ανέφερε ο κ. Βαρκάκης.

Από την πλευρά της διοίκησης της ΕΒΖ, ο πρόεδρος της εταιρείας Χρήστος Ρώσσιος, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στις 16/6 η εταιρεία, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει, κατέβαλλε μέρος μόνο του μισθού των εργαζομένων» και σημείωσε ότι ύστερα από το νέο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για το θέμα της μισθοδοσίας, η διοίκηση ζήτησε την παρέμβαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας

Ανέφερε, επίσης ότι εντός του Ιουλίου αναμένεται η γενική συνέλευση της εταιρείας, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα νέα δεδομένα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες, που θα εξασφαλίζουν όχι τη βιωσιμότητα, αλλά την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Προθεσμία μέχρι τις 10 Ιουλίου δίνουν οι τευτλοκαλλιεργητές

Προθεσμία μέχρι τις 10 Ιουλίου 2016 δίνουν οι Βορειοελλαδίτες τευτλοκαλλιεργητές, προκειμένου η πιστώτρια τράπεζα να εκταμιεύσει το ποσό των 5 εκατ. ευρώ που συμφώνησε, ώστε να εξοφληθούν οι παραγωγοί τεύτλων. Σήμερα πάντως, στους λογαριασμούς τους οι τευτλοκαλλιεργητές των Ορεστιάδας, Σέρρες, Λάρισας και Πλατέως «είδαν λεφτά στους λογαριασμούς τους, αφού η διοίκηση της ΕΒΖ υπέγραψε σχετικό έγγραφο για την εκταμίευση 1,5 εκατ. ευρώ».

«Εάν μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία δεν λάβουμε την εξόφλησή μας για τις ποσότητες που παραδώσαμε πέρυσι στην εταιρεία, τότε θα καλέσουμε όλους τους παραγωγούς και αγρότες της χώρας να πάψουν τη συνεργασία τους με την Τράπεζα Πειραιώς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, προσθέτοντας πως «κωλυσιεργούν άνευ λόγου και αιτίας και είμαστε αποφασισμένοι, εάν δεν τηρήσουν το λόγο τους και αυτή τη φορά, να γνωστοποιήσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν δουλεύει με συνέπεια για το καλό του αγροτικό τομέα».

Έλενα Αλεξιάδου

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια : Συνέντευξη Τύπου τμήματος μπάσκετ του ΓΑΣ Αλεξάνδρεια – (βίντεο-φωτό)
Επόμενο άρθροΟ Οικουμενικός Πατριάρχης και η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος σε γραμματόσημα των ΕΛΤΑ