Δράση στο Γυμνάσιο-ΓΕΛ Πλατέος για την Πρόληψη του καρκίνου του μαστού και τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

Δράση στο Γυμνάσιο-ΓΕΛ Πλατέος για την Πρόληψη του καρκίνου του μαστού και τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

 Στο πλαίσιο της πρόληψης  και της υποστήριξης των γυναικών (εκπαιδευτικών & γονέων) για καλύτερη υγεία, η Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων κας Νόπης Σκεντερίδου) και το Γυμνάσιο-ΓΕΛ Πλατέος  διοργάνωσαν και υλοποίησαν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου  στους χώρους του Γυμνασίου-ΓΕΛ Πλατέος  βιωματικό εργαστήριο με τίτλο:

«Πρόληψη καρκίνου του μαστού & οφέλη μητρικού θηλασμού».

Α) αυτοεξέταση μαστού με βιωματική προσέγγιση

Β) ενημέρωση για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

DSCN7141

Η δράση αυτή  υλοποιήθηκε  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού την 25η Οκτωβρίου , και την 1η βδομάδα του Νοεμβρίου (1-7/11), Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

DSCN7149

Εισηγήτριες ήταν οι κ κ. Μελιδώνη Αλεξία, εκπαιδευτικός Νοσηλευτικής,η κ. Τόττη Φανή, εκπαιδευτικός Νοσηλευτικής οι κ.κ. Καρανικολοπούλου Δ.-Καρασαχινίδου Δ. Μαίες από το Π.Ε.Δ.Υ. Ημαθίας-Μονάδα Υγείας Βέροιας.

DSCN7151

Όπως ανέφεραν οι εισηγήτριες υπολογίζεται παγκοσμίως ότι 1 τις 8 γυναίκες θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού. Εντούτοις παρά την συχνότητα της ασθένειας, αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί. Η διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση και την μαστογραφία από ειδικό γιατρό. Η νίκη της μάχης κατά του καρκίνου του μαστού μπορεί να επιτευχτεί μόνο με την ενημέρωση και κυρίως με την πρόληψη.

DSCN7147

Δεν πρέπει, όπως τόνισαν, να ξεχνάμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές..

Όσον αφορά τα οφέλη του Μητρικού Θηλασμού, οι εισηγήτριες αναφέρθηκαν στο μητρικό γάλα το οποίο είναι κάτι παραπάνω από μία απλή τροφή, με πολλούς αμυντικούς παράγοντες, που δίνει στο μωρό συνεχή προστασία για τις λοιμώξεις, όταν δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Η δε πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, της αναιμίας από σιδηροπενία και την οστεοπόρωση.

DSCN7138

Προηγούμενο άρθροΕΦΕΤ: Προσοχή, ανάκληση νοθευμένου ελαιόλαδου
Επόμενο άρθροΑγρυπνία των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Καλλίπετρας Βέροιας και 3ετές μνημόσυνο του π. Ιωακείμ