Διαγραφή χρεών οφειλετών προς το Δημόσιο έως 20.000 ευρώ. Τι απαιτείται

Σε πολλές χιλιάδες υπόχρεους δίνεται η δυνατότητα διαγραφής χρεών που είναι χρέη προς την εφορία, χρέη προς τους ΟΤΑ και χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ύψους μέχρι 20.000 ευρώ.

Η διαγραφή χρεών, μέχρι 20.000 ευρώ, προβλέπεται από το Μνημόνιο 3 που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον περασμένο Αύγουστο.

Για να μπορέσει κάποιος να διαγράψει τα χρέη του, θα πρέπει να μην έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητη περιουσία, να μην έχει κάνει καμία πράξη διάθεσης περιουσίας τα τελευταία τρία χρόνια, να μην έχει στην κατοχή του άλλα περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις ως 1.000 ευρώ.

Εκτός από τα ανωτέρω θα πρέπει το  ύψος των χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο να μην ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ, για τα οποία θα πρέπει να έχει δείξει καλή πρόθεση για συνεργασία με τις τράπεζες ως προς την αποπληρωμή τους. Επίσης να μην έχει κανένα εισόδημα ένα χρόνο πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο για τη διαγραφή του χρέους και να μην υπάρχει ενυπόθηκο δάνειο στο όνομά του,

Αμέσως μόλις ο οφειλέτης κάνει την αίτηση στο Ειρηνοδικείο και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις και  οι δανειστές δεν τις αμφισβητούν, ο Ειρηνοδίκης μπορεί να διατάξει την προσωρινή απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση. Η διάρκεια της απαλλαγής είναι 18 μήνες και στο διάστημα αυτό αναστέλλονται τα πάσης φύσης ατομικά διωκτικά μέτρα. Μετά το τέλος του 18μηνου και εφόσον η οικονομική του κατάσταση παραμένει σε δυσχερή θέση, τότε απαλλάσσεται πλήρως από το υπόλοιπο των χρεών.

 

 

Προηγούμενο άρθροΠροσοχή, το κακόβουλο λογισμικό Crypto-Wall ξαναχτυπά τους υπολογιστές
Επόμενο άρθροΦρόσω Καρασαρλίδου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Έφτασε η στιγμή να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή»