ΔΕΗ: Ετοιμάζεται νέο πρόγραμμα ρύθμισης χρεών

Νέο πρόγραμμα διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος, και χωρίς να έχει κλείσει ούτε ένας χρόνος ισχύος του τρέχοντος, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η ΔΕΗ, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η διοίκηση της εταιρείας αποπειράται νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών παραμένει σταθερά στα 2,2 δισ. ευρώ με κίνδυνο ακόμη υψηλότερης εκτίναξης.

Πηγές αναφέρουν ότι τα στελέχη της επιχείρησης επεξεργάστηκαν διάφορα σενάρια και καταλήγουν σε αναθεώρηση του υφιστάμενου προγράμματος ρύθμισης υπερήμερων οφειλών με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. Μείωση από το 10% στο 5% της προκαταβολής δόσης έναντι της συνολικής οφειλής για την υπαγωγή σε ρύθμιση με μηνιαίες καταβολές. Δεν αποκλείεται να παύσει και η υποχρέωση της προκαταβολής ποσού.

2. Αύξηση του αριθμού των ανώτατων μηνιαίων δόσεων από τις 36 στις 72. Δεν αποκλείεται οι 36 μηνιαίες δόσεις να διατηρηθούν και να μην αυξηθούν.

3. «Κλειδωμένη» φαίνεται να είναι η μηδενική προκαταβολή για τους αγρότες, προκειμένου να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

4. Εξετάζεται η μείωση του «πλαφόν» της ελάχιστης δόσης. Σήμερα αυτή καθορίζεται στο 30% του μέσου μηνιαίου λογαριασμού.

5. Για τους οφειλέτες που δεν είναι συνεπείς ή έχουν εντοπιστεί να κλέβουν ρεύμα, η προκαταβολή του 30% για την υπαγωγή στο πρόγραμμα διακανονισμών θα μειωθεί στο 20%, ενώ ο ανώτατος αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα ανέβει από τις 12 στις 18.

Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών αν δεν καθοριστεί η υποχρέωση της προκαταβολής δόσης θα προσομοιάζει με εκείνο της ρύθμισης των χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» πως η πρόταση αυτή έχει γίνει προς τη ΔΕΗ, από αρμόδιους παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συστήνοντας μάλιστα και τους online (ηλεκτρονικά) διακανονισμούς, με αυτοματοποιημένο τρόπο. Πράγμα, όμως, δύσκολο, καθώς είναι απαραίτητη η ηλεκτρονικοποίηση όλων των στοιχείων των πελατών της ΔΕΗ.

Στόχοι των νέων διακανονισμών της εταιρείας είναι αφενός η αναχαίτιση του κύματος… των απλήρωτων λογαριασμών, η διατήρηση σε ισχύ τρεχουσών ρυθμίσεων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, μειώνοντας το ύψος των δόσεών τους αλλά και η πολυπόθητη άντληση ρευστότητας. Τα ταμεία της ΔΕΗ λόγω του βουνού… των απλήρωτων λογαριασμών έχουν στεγνώσει… και μάλιστα, όπως παρατηρούν στελέχη της, η φετινή χρονιά της εταιρείας είναι ιδιαίτερα δύσκολη ως προς την πρόσβασή της σε άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Επίσης, αδυναμία διαπιστώνεται και ως προς το κυνήγι των κατά σύστημα κακοπληρωτών και, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ασκεί έντονες πιέσεις ως προς την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης επιπλέον ζητά από τη ΔΕΗ ακόμη πιο ευνοϊκούς διακανονισμούς, καθώς, με βάση και στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η εικόνα που έχει σχηματίσει δείχνει πως η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με δεδομένη την ελάφρυνση του κόστους ενέργειας.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου αλλά και των δαπανών αγορών ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά, σύμφωνα με αναλυτές, θα έπρεπε να οδηγήσουν σε μειώσεις κατά τουλάχιστον 5% των οικιακών τιμολογίων.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ, σε σχετική επιστολή που απέστειλε στη ΡΑΕ ναι μεν παρουσιάζει στοιχεία μείωσης του κόστους παραγωγής ρεύματος, ωστόσο επικαλείται αφενός το τεράστιο ύψος των απλήρωτων λογαριασμών και αφετέρου τα αυξημένα δικαιώματα εκπομπής CO2 που καλείται να πληρώσει από τη χρήση πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων μονάδων ρεύματος. Επιπλέον, σε αρκετά ορυχεία της ΔΕΗ η κατάσταση του λιγνίτη δεν είναι και η ιδανικότερη, ως προς την ποιότητα του ορυκτού.

Οι οφειλέτες της ΔΕΗ, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που είχε κάνει γνωστά ο πρόεδρος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης, ανέρχονται σε 2,1 εκατομμύρια. Ο μεγάλος τους όγκος βρίσκεται στη χαμηλή τάση και πρόκειται κυρίως για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Σε σχέση με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αυτές προέρχονται από δημοτικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία αλλά και μεγάλες βιομηχανίες.

Προέλευση: Έθνος

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Μανταλένας Παπαδοπούλου στο ΜEGA
Επόμενο άρθροΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κι άλλο οι άνεργοι στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο 2016