Γεώργιος Ουρσουζίδης: Το πολυνομοσχέδιο επί των επίμαχων άρθρων

       Στις 22 Μάιου το Ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε το περιβόητο πολυνομοσχέδιο, που αποτελεί την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας και μιας υπόσχεσης, ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα του Ιούλη του 2015, ότι θα τιμήσουμε την υπογραφή μας. Σήμερα είναι η σειρά της άλλης πλευράς.

       Κοινή πεποίθηση αποτελεί το γεγονός, ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτή ήταν η επιλογή μας. Υποχωρούμε, αλλά σπάμε τη μήτρα που γέννησε το «Χρέος», τη μήτρα που κυοφορούσε επιμελώς το σύστημα των διαπλεκόμενων συμφερόντων, που λεηλάτησε επί δεκαετίες τη χώρα και έφερε τη χώρα στη χρεοκοπία. Το γνωστό τρίγωνο: Πολιτικοί – Επιλεγμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες  –  Μ.Μ.Ε.

      Όλοι ανεξαιρέτως  και όχι μόνο οι Έλληνες πολίτες,  πλέον αναγνωρίζουν, ότι το χρέος – ένα απολύτως μη βιώσιμο χρέος – είναι κάτι που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, πρέπει επιτέλους να προσδιοριστεί με αρχή  – μέση – τέλος, αυτή είναι η αλήθεια.

   –   Είναι γνωστό, ποιοι  δημιούργησαν το χρέος, ποιοι τροφοδοτούσαν τα ελλείμματα και στη συνέχεια δανείζονταν για να τα καλύψουν, και ξανά απ΄ την αρχή ο φαύλος κύκλος, μόνο και μόνο για να κρατηθούν στην εξουσία.

      – Είναι γνωστό, ποιοι ανέδειξαν ανίκανους στα ύπατα αξιώματα της χώρας, προφανώς όχι ο απλός πολίτης, αλλά ένα άθλιο κομματικό κατεστημένο καθοδηγούμενο από επιχειρηματικά συμφέροντα, ο κάθε μεγαλοεπιχειρηματίας απαιτούσε – και είχε – τους εκπροσώπους του στο κόμμα και στην κυβέρνηση.

         Αυτή ακριβώς η εγκληματική συμπεριφορά οδήγησε το 2010 την πατρίδα μας στα βράχια, και πολύ νωρίτερα τους πολίτες στην χρεωκοπία, εκτός μερικών «νταβατζήδων», όπως πολύ σωστά τους αποκάλεσε ο Κ. Καραμανλής.

         Αυτό το κατάντημα αντιλαμβάνεται ο πολίτης ως πραγματικότητα,  γι΄ αυτό  αποστρέφει το πρόσωπό του απ΄ τους πολιτικούς – αυτό πρέπει να το αλλάξουμε –   διοικούμε τη χώρα σχεδόν 1 ½ χρόνο, δεν ακούστηκε λέξη περί σκανδάλου, κανείς δεν τόλμησε να ξεστομίσει το παραμικρό.

    ΕΠΙ  ΤΗΣ   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ 

1ον     Στην έναρξη της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου, τέθηκε από την αντιπολίτευση και κρίθηκε από την ολομέλεια, το ζήτημα της συνταγματικότητας, παρατήρησα, ότι πολλοί βουλευτές από τα κόμματα αυτά απουσίαζαν, και μάλιστα από τα κορυφαία στελέχη τους, οι δε παρόντες βουλευτές της αντιπολίτευσης, μάλλον με μεγάλη ανακούφιση αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα! Αφού απουσίαζαν αρκετοί και από τη συμπολίτευση!

2ον     Αφού πιστεύουν πως ξεπουλάμε, όπως ισχυρίζονται, τη δημόσια περιουσία της χώρας με την ίδρυση της «Εταιρείας Συμμετοχών και Περιούσιας Α.Ε.», έτσι εξαντλείται η αντίδραση τους;  Σε μια απολύτως προσχηματική ψηφοφορία, που με ανακούφιση χάσανε !  Αιδώς Αργείοι !

3ον    Ποιος έφερε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ, ώστε σήμερα να παίρνουμε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα (σε ότι αφορά το φορολογικό), τίποτα εξωγήινοι ή οι απόγονοι των πολιτικών τζακιών, εντελώς απαίδευτοι, απροβλημάτιστοι, ανεύθυνοι και ανέπαφοι με την πραγματικότητα. Αυτούς ανέδειξε το πολιτικό κατεστημένο για να κάνει τη δουλειά του!

        Έχουν  το θράσος, να μας εγκαλούν και να μας απειλούν, όταν ρημάξανε τη χώρα και την οδήγησαν στην χρεωκοπία!

        Πως μπορεί κανείς να επιβιώσει, όταν στα 100 που κερδίζει,  χρωστά 180 – σχεδόν τα διπλάσια  – και πρέπει και να ζήσει !

ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

       Το νομοσχέδιο χωρίζεται σε  πέντε (5) μέρη, περιλαμβάνει 233 άρθρα, και καταλαμβάνει μόλις 284 σελίδες. Τα υπόλοιπα είναι η αιτιολογική έκθεση και οι τυποποιημένες συμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τα συμβαλλόμενα μέρη.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Άρθρο 1

Σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – Σκοπός

  1. Συνιστάται Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με την επωνυμία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) με σκοπό τον προσδιορισμό, την βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών δημοσίων εσόδων, που άπτονται του πεδίου των αρμοδιοτήτων της.
  2. Η Αρχή απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές. Η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής και τη διαδικασία του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.

Άρθρο 10

Διαδικασία επιλογής και διορισμός Συμβουλίου Διοίκησης

  1. Η επιλογή των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης γίνεται από ανεξάρτητη Επιτροπή Επιλογής, η οποία θα απαρτίζεται από: α) τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π., ως Πρόεδρο, β) τον Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, γ) τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, δ) τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ε) έναν Ακαδημαϊκό, που υποδεικνύεται από τον Υπουργό Οικονομικών και στ) αποκλειστικά για τα πρώτα επτά (7) έτη λειτουργίας της Αρχής, δύο εκπροσώπους που υποδεικνύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Σχόλιο : Ιδρύεται λοιπόν, μια πραγματικά  ανεξάρτητη Αρχή, που από χρόνια είχε ανάγκη ο τόπος, προκειμένου να ασκείται ουσιαστικός έλεγχος στους μεγαλοκαρχαρίες του τόπου. Ενσωματώνεται στην νέα Αρχή, η Γ.Γ.Δ.Ε.

Τα άρθρα από 45 μέχρι 69

Αφορούν στις φορολογικές επιβαρύνσεις σε εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, στις Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, στον  ΦΠΑ (24%), στα Αμοιβαία Κεφάλαια Ακινήτων, στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. παραμένει ο ίδιος (2.65 δις) με μικρές διαφορές στις μικρές  και μεσαίες ιδιοκτησίες και αυξητικός στις μεγάλες, φόρος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «Φόρος Διαμονής» σε ξενοδοχεία, τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση, Ρυθμίσεις επί των τυχερών παιγνίων, Τέλος ταξινόμησης φορτηγών αυτοκινήτων, στα τσιγάρα, στον καπνό, καφέ κ.λ.π.

Σχόλιο :  Έμμεση φορολογία σε πολλά προϊόντα, (αντί μεγάλης αύξησης μόνο σε ΔΕΗ και ΝΕΡΟ). Αναγκαστική επιλογή, ώστε να καλυφθεί το 1,8 δις ανά έτος, μέχρι το 2018, όπως προβλέπεται από την συμφωνία του Ιούλη του 2015. Παρόμοιοι φόροι, οδήγησαν στο πρόσφατο παρελθόν σε συρρίκνωση την οικονομία και σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θυσιάζονται πολύτιμοι πόροι για την οικονομία, με αντάλλαγμα την επίτευξη της «αξιολόγησης» και τη ρύθμιση του χρέους.

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ

ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.- ΚΥΡΩΣΗ

ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

  1. Συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.». Στις διεθνείς σχέσεις, η Εταιρεία θα χρησιμοποιεί την επωνυμία «Hellenic Company of Assets and Participations», («H.C.A.P.»).
  2. Η Εταιρεία αποκτά νομική προσωπικότητα με την καταχώριση του Καταστατικού της στο Γ.Ε.ΜΗ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
  3. Η Εταιρεία διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου και συμπληρωματικά από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920.
  4. Η Εταιρεία δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται. Οι διατάξεις που αναφέρονται σε δημόσιες επιχειρήσεις, υπό την έννοια του ν. 3429/2005 (Α’314), δεν εφαρμόζονται ως προς την Εταιρεία, εκτός αν αυτό ρητά προβλέπεται στον παρόντα νόμο.

Άρθρο 185

                                                         Σκοπός

  1. Η Εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Συστήνεται για να εξυπηρετεί ειδικό δημόσιο σκοπό. Ειδικότερα, η Εταιρεία διαχειρίζεται και αξιοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να :

(α) συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας  και

 (β) συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το νόμο 4336/2015 (Α’ 94).

Άρθρο 186

Έδρα – Διάρκεια

  1. Η Εταιρεία εδρεύει σε δήμο εντός του Νομού Αττικής που ορίζεται στο Καταστατικό του.
  2. Η διάρκεια της Εταιρείας ορίζεται σε ενενήντα εννέα (99) έτη και αρχίζει από την καταχώριση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και την έγκριση του καταστατικού της. Η διάρκεια δύναται να παρατείνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του μοναδικού μετόχου.

Άρθρο 187

Μετοχικό Κεφάλαιο

  1. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται σε σαράντα εκατομμύρια (40.000.000) ευρώ, διαιρείται σε σαράντα χιλιάδες (40.000) κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας χιλίων (1.000) ευρώ εκάστης. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας καλύπτεται στο σύνολό του από το Ελληνικό Δημόσιο.
  2. Οι μετοχές της Εταιρείας είναι μη μεταβιβάσιμες. Ενόψει του ότι η λειτουργία της και των άμεσων θυγατρικών της, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 5 του παρόντος νόμου, εξυπηρετεί ειδικό δημόσιο σκοπό, οι μετοχές της Εταιρείας, οι μετοχές των άμεσων θυγατρικών της, καθώς και οι τίτλοι που ενσωματώνουν το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του ν.3864/2010 (Α’ 119) («ΤΧΣ») αποτελούν πράγματα εκτός συναλλαγής κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 966 του Αστικού Κώδικα.

4.Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο και κατατίθεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σε έντοκο λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος στο όνομα της Εταιρείας.

Άρθρο 188

Άμεσες Θυγατρικές της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών- Περιουσίας Α.Ε.

  1. Από την απόκτηση της νομικής προσωπικότητας της Εταιρείας τα κατωτέρω νομικά πρόσωπα, των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ή οι τίτλοι που το ενσωματώνουν μεταβιβάζονται στην Εταιρεία ή συστήνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, θεωρούνται για τους σκοπούς του παρόντος νόμου άμεσες θυγατρικές (οι «άμεσες θυγατρικές»):

α. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,

β. Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου του ν. 3986/2011 (Α’ 152) («ΤΑΙΠΕΔ»),

γ. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ του ν. 2636/1998 (Α’ 198) («ΕΤΑΔ»),

δ. Η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε. , η οποία συστήνεται σύμφωνα με την

παράγραφο 8.

Άρθρο 190

Όργανα – Γενική Συνέλευση

  1. Τα όργανα της Εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου, το Εποπτικό Συμβούλιο, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Ελεγκτές.
  2. To ανώτατο όργανο της Εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται νόμιμα από τον Υπουργό. ……

Άρθρο 191

Εποπτικό Συμβούλιο

  1. To Εποπτικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας με σκοπό να διασφαλίσει ότι αυτό λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, του Καταστατικού και του Εσωτερικού Κανονισμού και προς το συμφέρον της Εταιρείας.
  2. Το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελείται από πέντε (5) μέλη που διορίζονται από τη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου, σύμφωνα με τα κατωτέρω:

α) τρία (3) μέλη επιλέγονται από τον μοναδικό μέτοχο, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που ενεργούν από κοινού,

  1. β) δύο (2) μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενεργώντας από κοινού, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Οικονομικών. Το Εποπτικό Συμβούλιο αποφασίζει επί των κατωτέρω θεμάτων: …..

Άρθρο 200

Επενδυτική Πολιτική

  1. Οι επενδυτικές αποφάσεις της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της λαμβάνονται σύμφωνα με την Επενδυτική Πολιτική, η οποία αποτελεί μέρος του Εσωτερικού της Κανονισμού. Η Επενδυτική Πολιτική της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της (πλην του ΤΧΣ) λαμβάνει υπόψη τις αρχές της παραγράφου 3.

Ποσά τα οποία, σύμφωνα με το άρθρο 16, χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς σκοπούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους ακόλουθους τύπους επενδύσεων:        (α) Επενδύσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, και

(β) Επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της, πλην του ΤΧΣ.

  • Σε ότι αφορά τα 99 χρόνια διάρκειας ….της υπό ίδρυση «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.», και αν αυτό αφορά σε συνήθη  πρακτική για τις Ανώνυμες Εταιρίες, παραθέτω τους ιδρυτικούς νόμους, εταιρειών του Δημοσίου:

ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.    (ν. 4146/2013 ΦΕΚ Α 90/18-04-2013 Άρθρο 16.)

  1. Συστήνεται Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» (στο εξής η «Εταιρεία»), με διάρκεια ενενήντα εννέα (99) έτη.

α) Η Εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

β) Η Εταιρεία διέπεται […] από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 (Α’144) «Περί Ανωνύμων Εταιρειών», […]

  1. Σκοπός της Εταιρείας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας Ν.Π.Δ.Δ

ΣΥΣΤΑΣΗ   ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ  ΕΤΑΙΡΙΑΣΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Α.Ε.   (ν. 4001/22.8.2011)

Άρθρο 145

Σύσταση Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας

Υδρογονανθράκων Α.Ε.

      Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, […] το καταστατικό της και συμπληρωματικά από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 (Α ́ 144)  […]

     Η διάρκεια της Εταιρίας ορίζεται σε ενενήντα εννέα (99) χρόνια από την ημερομηνία δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος της παραγράφου 1.

  • Επί της ουσίας όμως, είναι γνωστό, ότι ο  χρόνος είναι σύμμαχος σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, αυτό το γνωρίζουν οι πάντες στην αγορά. Δηλαδή, θα ήταν καλύτερα αν έπρεπε να «γίνει η δουλειά» σε 3 ή σε 9 χρόνια, αντί σε… 99!
  • Όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, τότε πράγματι θα ήταν ξεπούλημα!Τον έλεγχο του Ταμείου έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Υπάρχει έλεγχος από τη Βουλή. Το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου θα εγκρίνεται από τον Υπουργό των Οικονομικών.
  • Από τα έσοδα του Ταμείου το 50% θα πάει στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη και το 50% στο χρέος που αφορά  στις υποχρεώσεις της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2015, όχι του συσσωρευμένου χρέους. Όχι όπως προβλέπεται για το ΤΑΙΠΕΔ που το σύνολο των εσόδων πηγαίνει στο χρέος!

     Τα πράγματα έχουν ακριβώς έτσι, με μία και μοναδική επιφύλαξη,  αν δεν τα είπε έτσι … και το MEGAΛΟ κανάλι !

Αθήνα 24.5.2016                               Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

                                                         Βουλευτής     Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Προηγούμενο άρθροΣε εξέλιξη έρευνα στα γραφεία της Google στο Παρίσι για φοροδιαφυγή. Η εταιρία δηλώνει ότι συνεργάζεται με τις αρχές
Επόμενο άρθροΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: Συνεχίζουν την αποχή τους έως και την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016