Βροχή μετεωριτών απόψε – Κομμάτια του κομήτη του Halley πέφτουν στη Γη

Το φαινόμενο θα είναι ορατό και στην Ελλάδα.

Κομμάτια του κομήτη του διάσημου Halley θα ανάψουν τον ουρανό κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια πολλά υποσχόμενη βροχή μετεωριτών, καιρού επιτρέποντος, λένε οι ειδικοί ουρανοπαρατηρητές.

Η ετήσια βροχή μετεωριτών Eta Aquarid θα κορυφωθεί νωρίς αύριο το πρωί (6 Μαΐου) και αναμένεται να αποτελέσει μια εκθαμβωτική επίδειξη “διαττόντων αστέρων” για τους αστροπαρατηρητές  εφόσον υπάρξει καλός καιρός και καθαρός ουρανός.

Οι Eta Aquarids είναι μετεωρίτες που δημιουργούνται από τα κομμάτια υλικού που έχει απομείνει από τον κομήτη του Halley καθώς ταξιδεύει μέσα από το ηλιακόσύστημαγια την 76η τροχιά του. Φέτος, αυτή η εμφάνιση θα διαρκέσει από τις 28 Απριλίου έως τις 21 Μαΐου, αλλά η 6η Μαΐου θα σηματοδοτήσει το αποκορύφωμά της, σύμφωνα με την American Meteor Society.

halleys nas
Ο κομήτης Halley, φωτογραφία του 1986 της NASA

 Η Γη περνάει μέσα από μονοπάτια συντριμμιών του κομήτη του Χάλεϊ δύο φορές το χρόνο – μία φορά το Μάιο, και πάλι τον Οκτώβριο – προϊδεάζοντας για το επόμενο ταξίδι του κομήτη μέσα από το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος το 2061. Ο Χάλεϊ τελευταία πέρασε το 1986.

Οι μετεωρίτες Eta Aquarid φαίνεται να ακτινοβολούν έξω από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά του ουρανού στον αστερισμό του Υδροχόου. Όμως, σύμφωνα με τον Cooke, δεν είναι απαραίτητο να έχετε το βλέμμα στραμμένο προς την κατεύθυνση του αστερισμού για να δείτε τους μετεωρίτες. «Οι μετεωρίτες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του ουρανού”, εξήγησε ο Cooke. “Στην πραγματικότητα τα ίχνη τους θα έχουν την τάση να δείχνουν πίσω προς την ακτινοβόλο, οπότε αν κοιτάξετε με αυτόν τον τρόπο ο μετεωρίτης μπορεί να φαίνεται κάπως κοντόχοντρος.

Θα εμφανιστούν πολύ περισσότερο όταν φεύγουν από εσάς από ό, τι αν έρχονται σε σας.” Αν έχετε μια σκοτεινή, ευρεία θέα του νυχτερινού ουρανού, θα πρέπει να μπορείτε να δείτε μερικούς μετεωρίτες απλά και μόνο ξαπλώνοντας και ατενίζοντας προς τα πάνω. Μια καλή κουβέρτα ή μια άνετη υπαίθρια καρέκλα είναι χρήσιμα για μεγάλες αγρυπνίες παρατήρησης του ουρανού.

“Οι Eta Aquarids είναι γρήγοροι, και κινούνται με 66 χιλιόμετρα / s (148.000 μίλια/ώρα), και συχνά αφήνουν σημάδια μεγάλων διαδρομών κατά μήκος του ουρανού, μερικές φορές αφήνοντας λαμπερά, επίμονα ίχνη», είπε ο Cooke. “Στο Βόρειο Ημισφαίριο, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος σας [όσο πιο κοντά στον ισημερινό το καλύτερο], θα πρέπει να δείτε 10-40 μετεωρίτες λίγο πριν την αυγή.”

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου «χίλιοι τρόποι να πεθάνεις» του Αλέξανδρου Ακριτίδη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας.
Επόμενο άρθροΗ λύσσα παραμονεύει… Μάθετε γι’ αυτήν και προφυλαχθείτε