Βροχή κατασχέσεων! – Γράφει o Δημήτρης Χριστούλιας

Σε 428.465 ηλεκτρονικές κατασχέσεις εις χείρας τρίτων έχει προχωρήσει το Δημόσιο σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκείνων των πολιτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, από τις αρχές του Ιανουαρίου έως τα τέλη Απριλίου.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας – δημοσιογράφος της REALnews

Μόνο τον Απρίλιο οι κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις ή εισοδήματα από άλλες πηγές έφτασαν τις 113.350 από 79.469 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 42,6%. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν φοροτεχνικοί, το Δημόσιο προχωρά σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ακόμη και για πολύ μικρά ποσά.

Αν μη τι άλλο, η   κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στους φορολογούμενους να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και ταυτόχρονα να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Και όλα αυτά την στιγμή που επιπλέον 664 εκατ. ευρώ προστέθηκαν στο καλάθι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία μέσα στον Απρίλιο, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να διαμορφωθεί στα 87,889 δισ. ευρώ ή στο 50% του ΑΕΠ. Έτσι, το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασε στο τετράμηνο στα 4,33 δισ. ευρώ.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία της τάξεως του 50% δεν υπάρχουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Δεύτερη χώρα στη σχετική κατάταξη είναι η Μάλτα με τις οφειλές ως προς το ΑΕΠ να μην ξεπερνούν το 15%, ενώ ακολουθεί η Κύπρος με περίπου 10%. Όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης κινούνται χαμηλότερα και από το 10%.

Με την επιβολή δυσβάστακτων φόρων ένα είναι σίγουρο. Οι κατασχέσεις αλλά και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αυξάνονται καθημερινά. Και όταν τα νοικοκυριά «πτωχεύουν», η ανάπτυξη θα μοιάζει σαν όνειρο θερινής νυκτός…

 

Προηγούμενο άρθροΈως τον Σεπτέμβριο του 2017, ο επανυπολογισμός των συντάξεων
Επόμενο άρθροΟι παντρεμένοι είναι πιθανότερο να ζήσουν έπειτα από ένα έμφραγμα από ό,τι οι εργένηδες ή οι χωρισμένοι
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ