Βαθιά το χέρι στην τσέπη… – Του Δημήτρη Χριστούλια

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάζουν από τα τέλη της εβδομάδας έως τα τέλη του χρόνου 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι για να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος και τέλη κυκλοφορίας.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Η αρχή θα γίνει από τα τέλη της εβδομάδας όπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να φανούν συνεπείς στην πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, καταβάλλοντας 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το ύψος του φετινού φόρου εισοδήματος.

Μαζί με τους έμμεσους φόρους, δηλαδή τους φόρους που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές αγοράζοντας αγαθά και υπηρεσίες, τα φορολογικά βάρη του δεύτερου εξαμήνου είναι κατά 8 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του πρώτου φτάνοντας τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι περίπου 19 δισεκατομμυρίων ευρώ που εισπράχθηκαν στο πρώτο εξάμηνο.
Η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, έχει δείξει ότι τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχονται σε περίπου 2.285.000 με το 38% των φορολογουμένων να παραλαμβάνουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό και να πληρώσουν 1.594 ευρώ κατά μέσο όρο.
Επίσης,  πάνω από ένα εκατομμύριο επαγγελματίες θα πρέπει να αποδώσουν τον αυξημένο ΦΠΑ που εισέπραξαν από την 1η Ιουνίου. Είναι απορίας άξιο πώς θα μπορέσουν οι πολίτες να ανταποκριθούν στις υπέρμετρες φορολογικές υποχρεώσεις που στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν. Πάντως, σε κάθε περίπτωση αν δεν επιτευχθεί ο δημοσιονομικός εισπρακτικός στόχος, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να ενεργοποιήσει τον «κόφτη» δηλαδή να περικόψει μισθούς και συντάξεις.

Προηγούμενο άρθροΠλατύ – Βιομηχανία Ζάχαρης: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των έκτακτων εργαζομένων (βίντεο – φωτο)
Επόμενο άρθροΟ Έμβολος Χορηγός – Η Ρένα της Φτελιάς μαγειρεύει κολοκυθάκια γεμιστά με κρέας Φάρμα Μπέλλα και κρόκο Κοζάνης
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ