Αύριο Τετάρτη συνάντηση εργαζομένων Ζάχαρης και τευτλοπαραγωγών με Λαφαζάνη

Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και οι τευτλοκαλλιεργητές θα έχουν συνάντηση αύριο Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου με τον  υπουργό       Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας    κο Παναγιώτη Λαφαζάνη για να συζητήσουν    το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).

 Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΒΖ κος Χριστόδουλος Βαρκάκης δήλωσε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «οι εκκρεμείς οφειλές της εταιρείας, την οδηγούσαν σε διακοπή της συνεργασίας της με την ΔΕΠΑ, αλλά και σε δικαστικές περιπέτειες».

AS3-lafazanis01
Ο κος Παναγιώτης Λαφαζάνης

Σύμφωνα με τον κο Βαρκάκη, αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και τον αρμόδιο υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη με τους οποίους θα συζητήσουν την υπάρχουσα κατάσταση και το μέλλον της Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης δήλωσε μεταξύ άλλων  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «οι τευτλοκαλλιεργητές αναμένουν τη συνάντηση της Τετάρτης προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε σπορά, καθώς κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει άμεσα -εντός του τρέχοντος μήνα- ή αν θα ασχοληθούν με νέες καλλιέργειες».

Σύμφωνα με κο Παύλο Μπογιαννίδη, μία ημέρα πριν από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, οι τευτλοπαραγωγοί πληρώθηκαν το 55% των όσων τούς οφείλονται, ενώ η επιτροπή που σύστησε η γεωπονική υπηρεσία της ΕΒΖ ολοκλήρωσε τους επιτόπιους ελέγχους και έχει έτοιμη τη γνωμάτευσή της σχετικά με τις ασυγκόμιστες ποσότητες τεύτλων, που υπολογίζονται σε 20.000 τόνους.

Σήμερα, όπως αναφέρει ο κος Βαρκάκης χρειάζεται τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τα οφειλόμενα της φετινής καμπάνιας, αλλά και τις υποχρεώσεις της απέναντι στη ΔΕΠΑ. «Δεκαοκτώ εκατομμύρια ευρώ απαιτούνται για να πληρωθούν παραγωγοί, τευτλοεξαγωγείς, μεταφορείς, άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ για να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη φετινή καμπάνια, ενώ στη ΔΕΠΑ οφείλονται 8 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Είχε μια λαμπρή πορεία και παρήγαγε υψηλής ποιότητας ζάχαρης. Το παγκόσμιο καρτέλ ζάχαρης αποφάσισε πριν μια δεκαετία περίπου να εξαφανίσει την ιστορική αυτή Ελληνική Βιομηχανία και βρήκε εκτελεστές – προσκυνητές των εντολών τους. Η σημερινή κυβέρνηση ας ελπίζουμε ότι θα κρατήσει την Βιομηχανία Ζάχαρης προς όφελος του λαού και της οικονομίας.

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Φωτιά σε καμινάδα – επενέβη η Πυροσβεστική
Επόμενο άρθροΛίστα Τσίπρα κατά της διαφθοράς: Έρχονται 25 φορολογικά μέτρα που ανατρέπουν τα πάντα…