ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : “Θα μείνουν στην ιστορία ως η κυβέρνηση των πλειστηριασμών”

«Αυτή η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση των πλειστηριασμών», επισήμανε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για την πώληση σε funds στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

 Ο κ. Βεσυρόπουλος, τόνισε ότι από την Τετάρτη το πρωί θα είναι αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερούμενες οφειλές άνω των 90 ημερών σε τράπεζες. Δίνεται τη δυνατότητα στις τράπεζες, οι οποίες πλέον είναι υπό τον έλεγχο ξένων, να πωλούν τα κόκκινα δάνεια αλλά και όχι μόνο, σε εισπρακτικές εταιρείες που θα δημιουργήσουν ξένα funds.

 Ο Βουλευτής Ημαθίας, ήταν έντονα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση στην ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά:

 «Άκουσα κάποιους από το ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζονται αυτή την επιλογή και να επιχειρηματολογούν υπέρ των funds, με το επιχείρημα ότι αυτά θα μπορούν να προτείνουν ευνοϊκότερους όρους στους δανειολήπτες. Τότε γιατί δεν σκεφθήκατε να προτείνετε να το κάνουν αυτό οι ίδιες οι τράπεζες σε μια μεταβατική περίοδο, να προτείνουν δηλαδή οι ίδιες οι τράπεζες την τροποποίηση όρων προς το ευνοϊκότερο;

Μιλάτε για αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των funds και των εισπρακτικών εταιρειών.

Όταν το κεφάλαιο αυτών των εταιρειών περιορίζεται στις 100.000 ευρώ ενώ θα κληθούν να αναλάβουν τη διαχείριση μεγαλύτερων αξιών, για ποιο αυστηρό πλαίσιο μιλάτε; Όταν τους δίνετε το δικαίωμα ακόμα και να άρουν το τραπεζικό απόρρητο των πολιτών, τι ακριβώς διαπραγματευτήκατε; Τι είδους διαπραγμάτευση είναι αυτή που δίνει το δικαίωμα σε funds να μην αγοράζουν μόνο τα κόκκινα δάνεια αλλά και τα ενήμερα δάνεια μιας επιχείρησης, αυτά δηλαδή που εξυπηρετούνται κανονικά.

Υπάρχουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που τυγχάνει να έχουν ένα κόκκινο δάνειο, λόγω της κρίσης, αλλά καταφέρνουν να διατηρούν ενήμερα άλλα δάνεια και να πληρώνουν τις οφειλές τους. Για ποιο λόγο να πωλούνται και τα ενήμερα δάνεια στα funds; Δεν καθίσταται έτσι εκβιάσιμη και απόλυτα ελεγχόμενη μια τέτοια επιχείρηση;

Γιατί κάλλιστα θα μπορεί αυτός που έχει αγοράσει το δάνειο να ζητήσει και τη μεταβολή των όρων των εξυπηρετούμενων δανείων. Όταν μάλιστα αυτές οι εταιρείες θα μπορούν να μεταπωλήσουν τα δάνεια που αγόρασαν από ελληνικές τράπεζες σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού ή σε άλλα funds».

 

Προηγούμενο άρθροΟ δάσκαλος μπορεί να “αλλάξει” ένα παιδί..
Επόμενο άρθροΕρώτηση για την μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές των τευτλοπαραγωγών