ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ερώτηση για την Βιομηχανία Ζάχαρης και τους απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: “Δεν έχουν πληρωθεί για την περυσινή ακόμη οι τευτλοπαραγωγοί. Η ασυνέπεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στον αγροτικό κόσμο είναι παροιμιώδης”

Besiropoulos-eks
Ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ κος Απόστολος Βεσυρόπουλος

Την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία του για το γεγονός ότι οι τευτλοπαραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για την παραγωγή της περσινής χρονιάς, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους καλλιεργητές αλλά και για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, επισημαίνει ο Βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή μαζί με άλλους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τους οι Βουλευτές, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό, να μάθουν για το αν υπάρχει κάποιο σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά και να απαντήσει ξεκάθαρα ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των τευτλοκαλλιεργητών.

Σε δήλωση του ο Βουλευτής Ημαθίας, ανέφερε:

«Η ασυνέπεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στον αγροτικό κόσμο είναι παροιμιώδης. Από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες προς τους αγρότες αλλά και τους εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, βρισκόμαστε μπροστά στο πρωτοφανές γεγονός, οι τευτλοπαραγωγοί να παραμένουν απλήρωτοι μέχρι σήμερα για την περυσινή τους παραγωγή. Αυτοί οι οποίοι μιλούσαν για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και υπόσχονταν την αναδιοργάνωση τη Βιομηχανίας, με την τακτική τους στην ουσία τορπιλίζουν την λειτουργία της. Η διασφάλιση και η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ, είναι για μένα ζήτημα κορυφαίας προτεραιότητας. Χρειαζόμαστε παραγωγικές μονάδες, που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: Απλήρωτοι παραμένουν οι τευτλοπαραγωγοί

Έντονη είναι η ανησυχία των τευτλοπαραγωγών, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για τη συγκομιδή της περσινής χρονιάς και αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Μεγάλη και η ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αρχικά και Αγροτικής Ανάπτυξης μετέπειτα που καλούσαν τους τευτλοπαραγωγούς να καλλιεργήσουν μαζικά, υποστηρίζοντας ότι είχαν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την αποπληρωμή τους.

Σήμερα οι τευτλοπαραγωγοί καλούνται στις ΔΟΥ να αποδώσουν ΦΠΑ και να φορολογηθούν για εισόδημα που ποτέ δεν εισέπραξαν.

Πρόσφατο δελτίο τύπου της ΕΒΖ (04.03.16) αναφέρει ότι το τελικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΒΖ που περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της εταιρείας δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί και τελεί υπό την έγκριση του Δ.Σ. της πιστώτριας τράπεζας γεγονός που επιτείνει την αγωνία των παραγωγών για το χρόνο πληρωμής τους.

Επειδή η ΕΒΖ έχει συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα και τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις,

Επειδή το ύψος των οφειλών της στους τευτλοπαραγωγούς αγγίζει το ύψος των 8 εκατομμύρια ευρώ,

Ερωτάται ο  κ. υπουργός:

1 Ποιο το πλάνο της Διοίκησης της ΕΒΖ και του ΥπΑΑΤ για την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων προς εξόφληση των τευτλοπαραγωγών; Ποιο το χρονοδιάγραμμα;

 2Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης για το μέλλον της ΕΒΖ;

Προηγούμενο άρθροΔιακοπή ρεύματος σε Νησελούδι και Παλαιόχωρα
Επόμενο άρθροΕΦΕΤ: Νοθεία στη διακίνηση μελιού και ιχθυηρών