Η αναπνοή είναι η μόνη ζωτική λειτουργία που δεν σταματά ποτέ. Δεν έχει «δάσκαλο». Το μόνο που μένει είναι να την γνωρίσεις καλύτερα! Εμείς σου δείχνουμε το τρόπο.
Πότε παρατήρησες τελευταία φορά την αναπνοή σου; Πότε ακολούθησες το ρυθμό της και προσπάθησες συνειδητά να τον αλλάξεις; Πότε απολαύσες μια μεγάλη εισπνοή να γεμίζει κάθε σημείου του σώματος σου; Η απάντηση μπορεί να είναι: «Ποτέ». Οι λόγοι που πρέπει να συνεργάζεσαι με την αναπνοή σου, είναι διαφορετικοί αλλά εξίσου σημαντικοί αναλόγως το ερέθισμα. Στην άσκηση ο ρόλος της αναπνοής είναι πολύ σημαντικός γιατί οξυγονώνει τους μύες βελτιώνοντας έτσι την αιμάτωσή άρα και την καλύτερη απόδοση. Σε στιγμές έντονου άγχους και στρες, η αναπνοή χωρίς να το καταλάβεις γίνεται ρηχή και αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ζάλη. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να αναπνεύσεις όσο το δυνατόν βαθύτερα ώστε να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος και να μπορέσει να πάρει με ηρεμία τις αποφάσεις που πρέπει. Όταν τρώς, περπατάς ή κοιμάσαι, η αναπνοή δουλεύει συνέχεια, είτε εσύ την ελέγχεις είτε όχι.
Παρακάτω θα βρεις μερικές ασκήσεις αναπνοής που σίγουρα μπορείς να βάλεις στην καθημερινότητά σου.
Αναπνοή καθαρισμού
Τι κάνει: Οξυγονώνει και καθαρίζει τους πνεύμονες, αναζωογονεί τα κύτταρα και ανανεώνει όλο το σύστημα. Ενδείκνυται μετά από επαφή με πολύ κόσμο (τρένο, σινεμά, έξοδοι)
Πώς γίνεται: Εισπνέεις βαθιά από τη μύτη και αφήνεις τον αέρα να μπει μέσα από το λαιμό, να γεμίσει τους πνεύμονες και να κατευθυνθεί προς την κοιλιά.
Κρατάς τον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα.
Στρογγυλεύεις τα χείλη σου (σαν να θέλεις να σφυρίξεις) και βγάζεις λίγο αέρα κάνοντας δυνατή εκπνοή
Σταμάτησε για 40-60 δευτερόλεπτα κρατώντας τον αέρα και μετά εκπνέεις τον υπόλοιπο.
Μην κάνεις περισσότερες από δύο αναπνοές σε κάθε προσπάθεια γιατί υπάρχει κίνδυνος (αν δεν έχεις συνηθίσει τις ασκήσεις αναπνοών) να ζαλιστείς.
Ρυθμική αναπνοή
Τι κάνει: Η ρυθμική αναπνοή βοηθά στον έλεγχο της αναπνοής στην άσκηση, την ομιλία, και γενικά όπου χρειάζεται να υπάρχει ρυθμός στην αναπνοή. Η διάρκεια της αναπνοής μπορεί να είναι από 4 έως15 δευτερόλεπτα, ανάλογα με την εξάσκηση. Δώσε μεγάλη βάση στο ρυθμό και προσπάθησε να αισθανθείς τον κραδασμό της συγκεκριμένης αναπνοής σε όλο το σώμα.
Πώς γίνεται: Κάθεσαι σε μια καρέκλα με ευθεία τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα ευθυγραμμισμένο σε αυτήν. Ο θώρακας είναι ανοιχτός και οι ώμοι χαλαροί μακριά από τα αυτιά. Τα χέρια ακουμπάνε άνετα και χαλαρά πάνω στα πόδια.
Κάνε μια αργή και βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας 4-6 δευτερόλεπτα.
Κράτησέ τη μέσα 3 δευτερόλεπτα.
Εκπνέεις αργά από τη μύτη μετρώντας όσα δευτερόλεπτα και στην εισπνοή (4 ή 6), και στη συνέχεια βγάζεις όλο τον αέρα έξω.
Μπορείς να επαναλάβεις την άσκηση μερικές φορές, χωρίς όμως να κουράσεις τον οργανισμό σου.
Τελειώνοντας, δύο αναπνοές καθαρισμού είναι ό,τι καλύτερο για να σε ξεκουράσουν και παράλληλα να καθαρίσουν τους πνεύμονες.
Αναπνοή για το μυαλό
Τι κάνει: Καθαρίζει το μυαλό και το νευρικό σύστημα. Βοηθά στο διάβασμα (πριν ή ακόμα και κατά τη διάρκεια) και την διαύγεια του πνεύματος.
Πώς γίνεται: Κάθεσαι όπως θέλεις αρκεί να αισθάνεσαι άνετα..
Με το μικρό σου δάχτυλο κλείνεις το αριστερό ρουθούνι και εισπνέεις με το δεξί.
Απομακρύνεις το μικρό δάχτυλο και κλείνεις το δεξί ρουθούνι με τον αντίχειρα, εισπνέοντας από το αριστερό ρουθούνι.
Χωρίς να αλλάξεις θέση στα δάχτυλα εισπνέεις από το αριστερό ρουθούνι.
Άλλάξε δάχτυλα και κάνε εκπνοή από το δεξί ρουθούνι.
Συνέχισε την ίδια διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.
Κυκλική αναπνοή
Τι κάνει: Η συγκεκριμένη άσκηση είναι έντονη και μπορεί να δημιουργήσει διάφορες σωματικές ή συναισθηματικές αντιδράσεις. Είναι προτιμότερο να την κάνεις αφού πρώτα εξασκηθείς με τις προηγούμενες.
Πώς γίνεται: Αναπνέεις συνέχεια χωρίς καμία παύση.
Η εισπνοή είναι βαθιά όπως στην ρυθμική αναπνοή, αλλά πιο έντονη.
Η εκπνοή είναι δυνατή, στην οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το στόμα.
Χωρίς να σταματήσεις κάνεις κατευθείαν εισπνοή και συνεχίζεις τον κύκλο όσο αντέχεις.