Αλεξάνδρεια: Μουσική βραδιά – συλλογή ειδών για τους πρόσφυγες

Η Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης Αλεξάνδρειας και η Εφημερίδα “Ο ΠΟΛΙΤΗΣ” παρουσιάζουν την Κυριακή 13 Μαρτίου και ώρα 20.00, στην αίθουσα Δημοτικών Συνεδριάσεων Αλεξάνδρειας , ένα μουσικό αφιέρωμα στον Έλληνα συνθέτη ΝΙΚΟ ΞΥΔΑΚΗ, από το μουσικό σύνολο παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής ΜΕΛΩΔΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αντί εισητηρίου φέρνουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη.

(Νερά , χυμούς , κρουασάν, μπισκότα, παστέλια, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, μπάρες δημητριακών, σοκολάτες και κράκερς , βρεφικές πάνες , σερβιέτες , παιδικές – βρεφικές κρέμες , γραφική ύλη για παιδιά , μαρκαδόρους , μπλοκ ζωγραφικής)

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΩΔΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Το μουσικό σύνολο ΟΙ ΜΕΛΩΔΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ιδρύθηκε το 2000 στην Κατερίνη και έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Πιερία και σ` όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα μέλη της είναι ερασιτέχνες μουσικοί, γιατροί και εκπαιδευτικοί κυρίως στο επάγγελμα.

Η αγάπη τους για το καλό τραγούδι που συνδυάζει μελωδία και λόγο τους οδηγεί σε μονοπάτια αναζήτησης με ηχοχρώματα πλούσια από συναίσθημα, νοσταλγία και πόθο και ό,τι  άλλο ανεβάζει την ψυχή και την ενώνει με το αληθινά ωραίο.

Την περίοδο αυτή το σχήμα ετοίμασε έργα του Νίκου Ξυδάκη για να παρουσιάσει με το δικό του τρόπο στο ευρύ κοινό.

melodoi

Ο ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ

Ο Ξυδάκης θεωρείται αποκάλυψη στα μουσικά δρώμενα από τους γνώστες και τελευταία όλο και περισσότερο ανακαλύπτεται και αναπαράγεται.

Η μουσική του συναντά μονοπάτια της Ανατολής, του Βυζαντίου, της Αιγύπτου αλλά και όλου του Ελληνισμού.

Χαρακτηρίζεται από την πλούσια, πληθωρική θα λέγαμε μελωδία με κυρίαρχη την προσήλωση στους βυζαντινούς και ελληνικούς δρόμους και ρυθμούς διαλέγοντας στίχους κυρίως του Θοδωρή  Γκόνη και άλλων καταξιωμένων στιχουργών  γεμάτους με έντονα συναισθήματα, πάθος και δυνατές εντάσεις.

Στους στίχους κυριαρχούν ονομασίες πόλεων και περιοχών του ελληνισμού όπως Κάιρο, Ναύπλιο, Ανδραβίδα, Καλαμάτα, Μαίναλο, Κρήτη Σπάρτη Βόσπορος και πλήθος άλλων, θέλοντας έτσι να τονίσει την ιστορική ενότητα όλων αυτών των στοιχείων στη διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνισμού ανά τους αιώνες, το καθένα με τον ξεχωριστό δικό του τρόπο.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συντελεστές της προσπάθειας των Μελωδών είναι οι:

  1. Δημήτρης Καραμούζας, κιθάρα, κανονάκι, τραγούδι
  2. Δρανίδου Άννα, τραγούδι
  3. Κωστόπουλος Γεώργιος, μπαγλαμά, λαούτο
  4. Ράδης Σπύρος, κρουστά
  5. Αμανατίδης Γιώργος, μπάσο
  6. Αποστολίδης Νικόλαος, λύρα
  7. Νικολοπούλου Ελένη, πλήκτρα
Προηγούμενο άρθροΣΔΕ Νάουσας: Παρακολούθηση ομιλίας για την Επανάσταση του 1821 από το ΣΔΕ Νάουσας
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Μπόλαρη με την Ομοσπονδία Συλ. Αγροτών – Θεριζοαλωνιστών Ελλάδος