Αλεξάνδρεια: «Η Επόμενη Μέρα»: Μια ταινία παράδειγμα και σταθμός στα σχολικά δρώμενα!!!

Για την ταινία “Η Επόμενη Μέρα” έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας το Σεπτέμβριο, αλλά επανήρθε στην επικαιρότητα .

a2

VASIM
Επιμέλεια: Βασίλειος Σιμόπουλος

      «Η Επόμενη Μέρα»  δημιουργήθηκε  με την πρωτοβουλία και συμμετοχή των μαθητών του ΣΤ2  (κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015)τμήματος του 1ου δημοτικού σχολείου Αλεξάνδρειας και τη συμβολή του Γραφείου  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας στα πλαίσια του προγράμματος «Παιδί κ Κινηματογράφος» του 11ου NIFF Το θέμα της ταινίας αγγίζει τον ευαίσθητο θέμα των ΑμΕΑ με σεβασμό και από την οπτική που το βλέπουν τα παιδιά.

a3
Ο μικρός Αλέξανδρος

      Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου: O 11χρονος Αλέξανδρος έχει μείνει κινητικά ανάπηρος μετά από ένα ατύχημα και έχει αλλάξει η ζωή του.Ο κόσμος γύρω του μοιάζει εχθρικός..Ακόμα και το ίδιο του το σχολείο. Έτσι οι συμμαθητές του μαζί με τον Αλέξανδρο αναλαμβάνουν δράση, δεν τα παρατάνε και προσπαθούν να του δείξουν ότι υπάρχει και «Η Επόμενη Μέρα».

      Όμως, «η Επόμενη Μέρα» που ήρθε μετά την πρώτη προβολή της στο 110 ΝIFF το Σεπτέμβριο ήταν πραγματικά διαφορετική για τους μαθητές και για την ίδια την ταινία τους καθώς ταξίδεψε στο 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και στη 14η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio και προβλήθηκε το περασμένο Σάββατο για το διαγωνιστικό τμήμα μαθητών έως 13 ετών. «Η Επόμενη Μέρα» διαγωνίζεται ανάμεσα και σε πάνω από 70 ταινίες, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τη δασκάλα τους ελπίζουν και εύχονται να είναι μέσα στις ταινίες που θα διεκδικήσουν και ένα ακόμα βραβείο το οποίο δίνεται ανεξάρτητα από τη βράβευση στις 3 πρώτες θέσεις και αυτό είναι το «Βραβείο Συνηγόρου του Πολίτη» το οποίο δίνεται για ταινία που ξεχωρίζει για την κοινωνική της ευαισθησία.

a5
Η εξαίρετη παιδαγωγός Κα Μηρτσέκη Βασιλική!

      Η διαδρομή της ταινίας συνεχίζεται, καθώς θα συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας Πλανήτης ..μια ευκαιρία» που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η ΝΕΡΙΤ. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων (Δ΄- Ε΄- Στ΄ δημοτικού), Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών και έχει μεγάλη συμμετοχή από πολλά σχολεία..

a4
Στιγμιότυπα από τα γυρίσματα 1

     Μα η ταινία των μαθητών της πόλης μας έχει ήδη διακριθεί στις καρδιές όσων την έχουν δει, ενήλικων και μαθητών, τόσο κατά τη διάρκεια των προβολών στα 2 φεστιβάλ, όσο και από τις προβολές τους στα σχολεία της πόλη μας ..Αγγίζει με ευαισθησία ένα θέμα όπως το βλέπουν οι μαθητές και αφορά κυρίως τον τρόπο που ένα “φυσιολογικό παιδί” βιώνει μια ξαφνική αναπηρία αλλά και τον κόσμο  γύρω του και στο τέλος  δίνει ένα μήνυμα σε όλους μας.

     Η δασκάλα της τάξης κα Μηρτσέκη Βασιλική, μας ανέφερε  τα εξής: “Η ταινία έχει δοθεί και ευελπιστούμε, μέσω  του ΝΙFF και   της Διεύθυνσης Α/θμιας εκπαίδευσης  Ν. Ημαθίας, να δοθεί και σε όλα τα σχολεία του Νομού μας,  ώστε να γίνονται δραστηριότητες με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών, κυρίως των γενικών σχολείων (Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων), πάνω στο θέμα της αναπηρίας και των ΑμΕΑ γενικότερα. Η αλήθεια είναι, ότι το Ειδικό Σχολείο Αλεξάνδρειας και οι συνάδελφοί μου της Ειδικής αγωγής   με πρωτοβουλία του Διευθυντή του σχολείου κ. Χαλαστάνη Θεόδωρου, ζήτησαν την ταινία μας  και τους την έχουμε ήδη δώσει με μεγάλη χαρά για να την προβάλλουν όποτε θεωρούν απαραίτητο.

a6
Στιγμιότυπα από τα γυρίσματα 2

     Μάλιστα όπως ενημερώθηκα από τον κ. Χαλαστάνη, η ταινία μας θα προβληθεί αύριο Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ,στην εκδήλωση που θα γίνει στο Δημαρχείο στις 10 το πρωί,  όπου μαθητές τμημάτων Δημοτικών Σχολείων  που συμμετείχαν  στις δράσεις ευαισθητοποίησης (οργανώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του Ειδικού  Σχολείου) θα παρακολουθήσουν  τόσο αποσπάσματα από τις δράσεις τους, αλλά και βίντεο σχετικά με την αναπηρία. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η δική μας ταινία..Η εκδήλωση θα ναι ανοιχτή και για τους δημότες της πόλης μας και έτσι θα έχει τη ευκαιρία όποιος θέλει να την δει αλλά και να δει τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο την συνύπαρξη όλων μας.. Εξάλλου είμαστε «όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί» όπως ήταν και ο τίτλος της γιορτής του Ειδικού Σχολείου φέτος.»

      Ο Έμβολος ευχαριστεί θερμά την φιλότεχνη και δραστήρια εκπαιδευτικό του 1ου Δημ. Σχολείου Αλεξάνδρειας και βασική αρωγό του παραπάνω ιδιαίτερα αξιόλογου έργου κα Βασιλική Μηρτσέκη, για την ευγενική της συνεργασία και βοήθεια στην ανάπτυξη του όλου θέματος.
Προηγούμενο άρθροΦτώχια και ΑΝΘΡΩΠΙΑ!!!: Έδωσαν σε άστεγο μία πίτσα και… δείτε τι έκανε! (βίντεο)
Επόμενο άρθροΣύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας: Ομιλία με θέμα: «Θράκη – Κωνσταντινούπολη – Πόντος – Μικρά Ασία»